Foto: Carl Dahlstedt

Från sliten bod till drömhus!

Renovering

När gästerna behövde någonstans att sova renoverade Björn och Cecilia sin gamla bod – och resultatet blev magiskt!

Av: Charlotte Frey Svidén, 07 september 2017

När Cecilia och Björn köpte sitt sommarhus på Skaftölandet stod en gammal gäststuga i form av en sliten bod från 50-talet på tomten. Boden var inte isolerad, fasaden hade börjat ruttna och det lilla trinett- köket gick inte att använda. Huset hade en liten toalett som nåddes från en separat dörr på utsidan. Inne i boden stod två sängar som båda var 170 cm långa. Kort sagt: Huset var väldigt nedgånget och svåranvänt.

– Vi som har mycket gäster på sommaren kände att vi verkligen behövde en bra gäststuga. Även om det är väldigt roligt att ta emot vänner kanske man inte vill ha alla vägg i vägg, berättar Cecilia.

Den lilla stugan har nu fått ny toalett med ingång från insidan av huset, ett fräscht litet kök med diskho och kokplatta samt en platsbyggd våningssäng med dubbelsäng nedtill och enkelsäng upptill.

Annons

Romantisk inredning

Eftersom huset inte ligger i direkt anslutning till havet, utan mer i den bergiga naturen, tyckte familjen inte att det passade med en marin in- redningsstil och ville hellre skapa något romantiskt. Samtidigt fick det inte kännas plottrigt.

I trädgården utanför växer fruktträd och en mängd godsaker i den lilla köksträdgården.


– Vi har päron, äpplen, körsbär, björnbär, vinbär, smultron och jordgubbar. I köksträdgården har vi örter, morötter och potatis. I somras experimenterade vi med polkabeta, men det blev tyvärr inte en enda, skrattar Cecilia.

 

Renoveringen påbörjas.

Huset får bland annat ny dörr och fasadfärg, och utanför byggs en trall.

Resultatet är magiskt - som ett helt nytt hus!

 

Renoveringen - steg för steg

1. Familjen började med att byta ut alla delar av huset som var trasiga eller ruttna. Fasaden byttes ut och taket
lades om, nya spröjsade fönster och dörr från Allmogefönster sattes in eftersom de gamla originalfönstren inte gick att rädda. Plastmattan på golvet togs bort och trinettköket från 50-talet revs ut. Den gamla toaletten fick ge plats åt en ny med minihandfat.

2. Planlösningen förändrades så att den nya toaletten kunde nås från insidan av huset i stället för från utsidan, som varit fallet med den gamla.

3. Ny el och nya vattenledningar installerades. 4 Golv, väggar och tak isolerades och insidan kläddes med pärlspont. För att matcha huvud- byggnadens stil installerades också djupa fönsterbrädor.

5. På utsidan ersattes den grusade gången och sjöstensplattorna med en rejäl trätrall och en köksträdgård anlades.

6. Köksskåp, diskho och en öppen hylla byggdes. En spisplatta finns tillgänglig för matlagning.

7. En våningssäng med dubbelsäng nedtill och enkelsäng upptill platsbyggdes för att huset på ett bra sätt ska kunna rymma en hel familj.

En våningssäng ger plats för fler gäster.

Kök från Ikea.

Golv, väggar och tak isolerades och kläddes med pärlspont.

3 smarta tips

1. Infällda spotlights i taket sparar utrymme om du har lågt i tak eller snedtak. Vill du öka på mysfaktorn kan du välja en hängande lampa ovanför ett bord eller någon annanstans där du inte behöver kunna gå eller stå.

2. Du måste inte ”tänka i skåp” när du skapar ett kök, ta vara på alla skrymslen genom att platsbygga enkla hyllor i stället.

3. Med en spisplatta eller separat häll blir all bänkyta tillgänglig när du inte behöver steka.

 

Om familjen

Här bor: Cecilia, Björn och deras två barn.
Huset: Gäststugan ligger i anslutning till familjens sommarhus på Skaftölandet i mellersta Bohuslän.
Gör: Cecilia jobbar på designföretaget Fine Little Day och Björn är affärskonsult.

07 september 2017 Charlotte Frey Svidén
Annons
Annons
Mer om Renovering

Krönika Annika Marklund: Vi bor i ett stort arkiv

Renovering Vårt hus fyller hundratio nästa år. Man borde nästan fira. Byggår: 1901. Så stod det i annonsen.

Sätt fast en lös plugg

Renovering Du har borrat hål i väggen för en plugg, men när du trycker in pluggen upptäcker du att hålet är för stort och att pluggen sitter löst. Inga problem,...

Baertlings färgbad - ett konstfullt dopp

Renovering Med mosaik, standardporslin och inspiration från konstnären Olle Baertlings måleri skapades detta sprakande färgstarka badrum.

Rofyllt i vitt och svart

Renovering Genom det avlånga fönstret ovan badkaret syns himlen hela dagen. Det är det allra bästa. Men det lyxigaste är att detta badrum bara är för mamma och pappa. Ett vuxet badrum.

Arga snickaren väcker villaägarna ur renoveringsdrömmen

Renovering Arga Snickaren – Anders Öfvergård – är tillbaka med nya sönderrenoverade hus och ihoplappade förhållanden att rusta upp och reda ut. Liksom i förra...

Vi byggde om allt själva!

Renovering När Julia Forsberg och hennes fästman Otto köpte huset trodde hon att de skulle vara klara med allt fix på tre månader. Om de var riktigt effektiva....

Snickerboa blev fint kontor

Renovering Vår skribent Elisabet Broomé tröttnade på att ha inte ha en fast plats för skrivbordsarbetet därhemma. Här tipsar hon om hur en gammal snickerboa i källaren med enkla medel kan bli ett ombonat hemmakontor!

Så planerar du badrummet

Renovering Att totalrenovera sitt badrum är ett stort projekt, och ofta relativt kostsamt. Med några goda råd i bakhuvudet undviker du dyrbara misstag och får det...

Badrum i etage

Renovering Duschen ligger en trappa upp. Badrumsväggen är randig. Önskemålet var ett badrum med hotellkänsla, vilket för Klaus och Lene innebar stram stil med...