Flott utan flis - budgetbadrum med lyxkänsla
Både väggar och golv går faktiskt att få fräscht utan kakel och klinker. I stället fräschar vi upp med mosaikdress. Allt under 10 000 kr!
I det här gamla badrummet från 70-talet hade det inte hänt mycket. Nu var önskemålet lite mer lyxkänsla, utan alltför stora kostnader. Med en så stram budget fick både handfat, badkar och toalettstol vara kvar. Vi gav sedan handfaten och badkaret en helt ny look genom att bygga in dem. Lite lyx var det ju förstås redan från början med två handfat!
Inkaklade handfat känns exklusivt. Mosaiken heter Lotus Green och kommer från Kakelspecialisten, blandare från Oras, speglar, tandborstmuggar, krokar och handdukar IKEA.
Att byta blandare är en snabb och ganska billig genväg till en lyxigare känsla. Denna enkla, men stilrena tvättställsblandare heter "Safira 1004" och kommer från Oras.
Snygg handdukstork, " Råån" Ikea blir en fräck detalj med matchade handdukar, "Sanni" också Ikea. Sedan kunde vi inte motstå den riktigt lyxiga papperskorgen i amerikansk modell med fotpedal från Vipp/Clarks Care med tillhörande toalettborste. Inte riktigt budgetvarianter, men sååå läckra! Matta med akryllook, Clarks Case.
Så här klär du in handfaten:
Du kan med fördel använda byggboard även till handfaten, men vi använde björkplywood, 10 mm tjock. Du gör på samma sätt även om du bara har ett handfat.
1. Börja med att rita av handfaten. Lägg en stadig kartong ovanpå handfatet (skär ut ett hål för blandaren så slipper du montera bort den), se till att kartongen ligger exakt mot väggen, eller väggarna som i det här badrummet där skivan även ligger mot en kortvägg.
Rita nu av handfatet på undersidan. Var noggrann. Skär ut hålen i kartongen med skalpell och rita efter mallen på träskivan som senare ska kaklas in.
2. Såga ur för handfaten med sticksåg, eller om du är osäker, be en snickare/personal på byggmarkanden om hjälp.
Det kan vara svårt att såga exakt på millimetern. Men gör hellre för litet hål än för stort och efterljustera med fil eller sandpapper istället.
3. Lägg den färdigsågade skivan över handfaten så ser du var du behöver fila eller sandpappra för att den ska passa. När skivan ligger kant i kant med handfatet så är det bra att måla på ett lager lack där du sågat, för att förhindra att eventuell fukt tränger in i träet. Vill du vara helt på den säkra sidan, kan du täcka hela skivan med ett lager lack.
4. Skruva fast en trälist, lika lång som skivan. Fäst den i väggen bakom handfaten så skivan har något att vila på. Två sidostöd behövs också för att skivan ska sitta stadigt.
Fäst sidoskivorna med hjälp av en list som mäter samma längd som skivan är bred. Skruva sedan ihop sidostycket och bänkskivan med hjälp av listen.
5. För att få inbyggnaden att se lite mer massiv ut, fuskade vi genom att använda enkla furulister som framifrån bildar en ram . Du behöver tre lister, två till sidorna och en till fronten.
Det kan vara svårt att hitta färdiga lister som matchar mosaikplattorna i måtten. Om du bestämmer dig för t ex tre bitar, så kan du säkert få hjälp att såga till listerna i rätt bredd på byggmarknaden. Se till att tjockleken på listen har samma mått som en mosaikplatta. Tänk på att lägga till några millimeter för fogen. Fäst listerna med trälim och nubb
6. Nu är det dags att börja kakla. Bred ut sättlimmet med tandad spackel och montera mosaiken. Vi lät mosaiken gå upp en bit på väggen också. (Det kan vara klokt att anlita en fackman om du aldrig kaklat tidigare. Det är inte många timmars jobb och blir därför inte så dyrt.)
7. En enkel trähylla skruvades upp precis ovanför mosaikkanten. Vi köpte en bit bastulav, en liten lättviktare med rundade kanter. Den målades i samma nyans som draperiet och badrumsmattorna.
Så här målar du golvet:
Golvet är målat med speciell golvfärg som går att få i dom flesta nyanser.
1. Tvätta golvet ordentligt med målartvätt och skölj noga.
2. Slipa lite lätt med sandpapper så fäster färgen bättre.
3. Rolla golvet. Golvfärgen är lite speciell i konsistensen, tunn och lite rinnig. Väljer du en ljus nyans får du kanske stryka golvet tre gånger.
Så här klär du in badkaret:
Vi använde en speciell typ av hård frigolit, kallad byggboard, som är armerad och inte suger åt sig fukt samt är lätt och smidig att jobba med. Du hittar den bland annat i i kakelbutikerna. En skiva som är ca 60 x 250 cm kostar ca 800 kr. En skiva räckte för att klä in det här badkaret.
1. Börja med att kontrollera med vattenpass att badkaret står rakt. Mät fronten, höjd + bredd + längd. Mosaiken ska ligga kant i kant med badkaret. Mät avståndet mellan kar och vägg på kortsidorna, här räcker det med längd + bredd eftersom byggboarden automatiskt kläms fast mellan vägg och kar.
2. Såga till front och sidor med fogsvans. Små urtag för t ex rör och finjusteringar kan du göra med en morakniv.
3. Ställ allt på plats, det ska vara ganska tight. En liten lutning på "sidohyllorna" mot badkaret gör att vatten inte samlas. Skär ut en ruta för ventilationsgaller. Glöm inte att se till att avrinningsröret från badkaret sitter ordentligt på plats!
4. Bred ut sättlim med tandad spackel och montera mosaiken. De små plattorna sitter limmade på kartor 30x30 cm med mellanrum för fog, men man behöver ofta justera så att de sitter rakt.
5. Låt torka över natten.
6. Foga.
7. Täta mellan mosaik och vägg med mjukfog/silikon. Använd lite diskmedel på fingrarna så är det lättare att slippa kladd och att få silkonen jämn.
8. Torka ren mosaiken med torr trasa dagen efter.
Foto: Christer Vallstrand
Krönika Annika Marklund: Vi bor i ett stort arkiv
Renovering Vårt hus fyller hundratio nästa år. Man borde nästan fira. Byggår: 1901. Så stod det i annonsen.
Sätt fast en lös plugg
Renovering Du har borrat hål i väggen för en plugg, men när du trycker in pluggen upptäcker du att hålet är för stort och att pluggen sitter löst. Inga problem,...
Baertlings färgbad - ett konstfullt dopp
Renovering Med mosaik, standardporslin och inspiration från konstnären Olle Baertlings måleri skapades detta sprakande färgstarka badrum.
Rofyllt i vitt och svart
Renovering Genom det avlånga fönstret ovan badkaret syns himlen hela dagen. Det är det allra bästa. Men det lyxigaste är att detta badrum bara är för mamma och pappa. Ett vuxet badrum.
Arga snickaren väcker villaägarna ur renoveringsdrömmen
Renovering Arga Snickaren – Anders Öfvergård – är tillbaka med nya sönderrenoverade hus och ihoplappade förhållanden att rusta upp och reda ut. Liksom i förra...
Vi byggde om allt själva!
Renovering När Julia Forsberg och hennes fästman Otto köpte huset trodde hon att de skulle vara klara med allt fix på tre månader. Om de var riktigt effektiva....
Snickerboa blev fint kontor
Renovering Vår skribent Elisabet Broomé tröttnade på att ha inte ha en fast plats för skrivbordsarbetet därhemma. Här tipsar hon om hur en gammal snickerboa i källaren med enkla medel kan bli ett ombonat hemmakontor!
Så planerar du badrummet
Renovering Att totalrenovera sitt badrum är ett stort projekt, och ofta relativt kostsamt. Med några goda råd i bakhuvudet undviker du dyrbara misstag och får det...
Badrum i etage
Renovering Duschen ligger en trappa upp. Badrumsväggen är randig. Önskemålet var ett badrum med hotellkänsla, vilket för Klaus och Lene innebar stram stil med...