Med lite tid och tålamod kan du själv fixa en veranda på murad grund!
Med lite tid och tålamod kan du själv fixa en veranda på murad grund! Foto: Anders Carlén

Så murar du en ny veranda

Gör det själv

Slå på betongblandaren och dra på dig grovhandskarna – dags att bygga en uteplats som vilar tryggt på en murad grund. Vi i Villas Anders Carlén visar hur du kan göra.

Av: Anders Carlén, 03 augusti 2017

Guide: Så murar du en ny veranda 

Annons

Du behöver:

Murad grund
 • Finja Grundningsbruk A
 • Finja Murbruk B
 • Finja Puts- & Murbruk C
 • Finja Grovbetong
 • Finja Murblock Fördel
 • Bistål

Golv

 • Golvreglar
 • Trallvirke
 • Trallskruv
 • Träskruv

Staket

 • Stolpar 1150 mm
 • Staketpinnar 450 x 450 mm
 • Bottenregel 90 x 1350 mm
 • Ovanregel 90 x 90 mm
 • Träskruv 

 

Så gör du:

Murad grund

1. Gräv ut där verandagrunden ska stå samt den del som verandagolvet täcker. Håll koll på att du inte kommer för nära grannen, max 4,5 meter, samt att den inte sticker iväg i höjd och klassas som byggnad. Är du osäker på vilka mått som gäller, kontakta byggnadsnämnden i din kommun.
2. Gjut en klack av Grovbetong för verandagrunden att vila på, armera med bistål och låt torka. Lägg ut ett lager grus på den utgrävda ytan och täck med markduk.
3. Lägg ut murblocken utan murbruk, och såga till samtliga delar så att allt passar. Murblock kan muras på olika sätt: Fullfogsmurning eller stötfogsfri strängmurning, där jag har valt den senare varianten vilken är lämplig för block som är 150 mm breda och uppåt. Murning sker i förband med cirka ett halvt blocks förskjutning. Två parallella murbrukssträngar appliceras med ett ”luftat” utrymme däremellan. Blocken placeras stumt mot varandra utan bruk i stötfogen. Stötfogsfri strängmurning är en snabb, rationell och enkel teknik som passar de flesta murningsarbeten. För murning under mark samt för trädgårdsmurar et cetera förordas dock bruk i stötfogarna. Armera med bistål var tredje skift och lägg ändarna omlott.

4. Efter avslutad murning låter du verandagrunden torka och därefter fuktar du väggen lätt med kalkborste och vatten, och därefter applicerar du ett fem millimeter tunt lager Grundningsbruk A över hela utsidan med hjälp av murslev och putsbräde. Låt torka.

5. Avslutningsvis applicerar du Puts- & Murbruk C på hela utsidan och putsar det jämnt med en putsbräda. Glöm inte att fukta lätt med kalkborste innan. Räkna med en åtgång om cirka 20 kilo puts per kvadratmeter. Undvik dygnstemperaturer som understiger fem grader plus, samt var noggrann med att hålla muren fuktig så att den inte torkar för snabbt. 

Handskarna på när det är dags att lägga ut murblocken.

Avsluta med att putsa utsidan. 

 

Läs även: Bygga altan – vi ger dig inspiration och råd till altanbygget 

Golv och staket

1. Täck ovansidan av muren med tjärpapp och lägg därefter ut golvreglarna med 60 cm mellanrum. Beroende på ytans storlek behöver du lasta av golvreglarna med en tvärgående dito, ungefär varannan meter.

2. Skruva trall. Drick kaffe och fortsätt skruva trall. Avvakta med att lägga golv i anslutning till staketet så att du lättare kommer åt. Jag har valt att skruva dit ett miljövänligt alternativ till tryckimpregnerat trallvirke som heter organowood. Kostar något mer, men kräver i stället inget underhåll.

3. Skruva ihop staketet i separata sektioner. Jag har valt att skruva under- samt ovanifrån för att slippa synliga skruvhuvuden. Överliggare samt ”lock” till stolparna har jag fräst kanterna på för att få en snyggare finish. Fäst med spik som du försänker.

4. Täck eventuella skruvhål samt spik med kemiskt trä och slipa därefter. Måla allt tre gånger med en utomhusfärg.

5. Montera staketstolparna med långa skruvar som du fäster med brickor och muttrar. Lägg resterande trallgolv. Bjud in familjen till premiärfika. 

Pricken över i:et – nya trädgårdsmöbler från Grythyttan. Klassiska A2-serien.

 På Finja.se kan du enkelt mängdberäkna antal block och bruksåtgång beroende på hur stor veranda du bygger.

 

Läs också: Så rengör du altanen

 

Så tänkte jag:

Eftersom verandan skulle bli relativt hög ville jag undvika det ibland styltiga utseendet som plintar kan ge och valde därför att mura en grund som jag därefter putsade. Jag har aldrig tidigare gjort det, men kan varmt rekommendera det till alla som är det minsta händiga och inte har för bråttom. Det är väldigt kul och, tycker jag, blir väldigt fint!

Staketbygget blev en ganska komplicerad historia där alla delar var tvungna att passa på millimetern, samt kostade förhållandevis mycket i inköp, men med tanke på det positiva slutresultatet så var det värt både tiden och pengarna. Lycka till! 

03 augusti 2017 Anders Carlén
Annons
Annons
Mer om Gör det själv

Så borrar du i kakel

Gör det själv Funderar du på att sätta upp nytt kakel i köket eller kanske i badrummet? Att borra i kakel är inte alltid så lätt som man kan tro. Man vill undvika att det blir fula sprickor och därför är det viktigt att det utförs på rätt sätt. Nedan beskriver vi steg för steg hur du på bästa sätt borrar i kakel.

Elementskydd – dölj elementet bakom vackra ribbor

Gör det själv Ett vitmålat elementskydd i trä med klassiska smala ribbor är både vackert att se på och skyddar mot de hårdaste smällarna när små ben ska lära sig gå....

Vedbärare – så bygger du din egen smarta vedhållare

Gör det själv Vedbäraren ska vara liten nog att bäras ut för påfyllning och sedan ställas in som vacker förvaring av veden. Hållare och bärare i ett helt enkelt!

Barnens bästa trädgunga – så bygger du den!

Gör det själv En lågt hängande gunga med plats för små rumpor blir snabbt barnens favoritplats. Gungan är en snabbfixat av lite spillvirke. Lite jobb = mycket uppskattning!

Bygg ett rosentorn – så gör du!

Gör det själv Stiliga ställningar ger både höjd åt planteringar och stöd åt yviga växter, samtidigt som de är dekorativa. Så här bygger du två vackra modeller!

Ikea-hack: Så gör du ett leksakståg

Gör det själv Fixa leksakståget som får städningen att gå som på räls. Låt barnen vara med – sätt ihop ett par trälådor som blir ett tåg för förvaring!

Så dränerar du grunden – steg för steg

Gör det själv Planerar du att göra om källaren till barn- och tv-rum – eller gör källarlukten och fukten dig sömnlös om nätterna? Dags att dränera. Anläggningsexperten Niklas Engberg förklarar hur det går till.

Sommarens enklaste gör det själv-projekt!

Gör det själv Är du sugen på ett kul (men enkelt) sommarprojekt? Glasskiosk, dagbädd och odlingslåda – vi har samlat alla våra bästa gör det själv-projekt här!

”Vi byggde Sveriges första containervilla”

Gör det själv Linda och hennes man tog trenden med återbruk ett steg längre – och byggde ett helt hus av gamla containrar.