Foto: iStockphoto
Foto: iStockphoto

Magiska lampskärmar!

Gör det själv

 

Lampskärmar finns att köpa i olika modeller, storlekar och former. Sätt en personlig prägel på lampskärmarna genom att göra något kul av dem. Här visar vi vad som krävs för att skapa magiska lampskärmar.

 

Köp billigt - Skapa magi!

En vit lampskärm. Inga krusiduller. Du vet en sån där du kan köpa på loppis för bara några kronor och som massproducerar för var och varannan återförsäljare. Varför nöja sig med en sån? En billig lampskärm kan förvandlas till en spännande och unik lampskärm med ytterst små och enkla medel.

Annons

En del har provat med att spraya lampskärmens insida för att skapa något spännande. När man sprayar insidan så blir effekten att ljusstyrkan och ljusets skepnad ter sig annorlunda. Glödlampans ljus tränger igenom på nya sätt och detta är minst sagt effektfullt.

Gillar du att pyssla blir detta en rolig utmaning

Testa med guld, silver eller bronsfärg. Vita lampskärmar har en tendens att bli gula med åren och om du sätter dina magiska fingrar i spel och gör något fantastiskt med lampskärmen så kommer den att hålla gnistan uppe mycket längre. Alla lampskärmar behöver någon gång bytas ut, efter några års prövningar, men det behöver inte alls vara något negativt utan kan istället vara en chans för dig att ompröva din kreativitet och skapa nya underverk. Häng med i inredningstrender beträffande färger och material och ta efter lampskärmar som du hittar. Tycker du om att pyssla kommer detta bara ses som en rolig utmaning!

Lätt att hitta olika material

Lämpliga material till lampskärmar behöver inte alls vara svårfunna. Prova med sammet, olika tyger eller siden. När du sedan ska klä om lampskärmen är det bara fantasin som sätter gränser, en klyscha må hända, men det stämmer på pricken i det här fallet.

Ta fram din kreativa ådra och skapa magiska lampskärmar. Viktigt att komma ihåg är att en del tyger inte kan utsättas för värme i all evighet utan att tappa stinget och bli grådaskiga. Solen sätter även sina avtryck.

Poesi, låttext eller kanske livsmotto

Man behöver inte bara klä om lampskärmar i olika färger och tyger utan man kan också fästa dit olika textstycken. Det är inte alls dumt faktiskt. Tryck upp ett livsmotto, favoritstycke ur en låttext eller ett stycke poesi du tycker om på ett lämpliga material att klä om lampskärmen med. Det blir inte mer personligt än så och det är dessutom ett roligt sätt att presentera textstyckena på. En del låter även fästa tygfransar på lampskärmars nederkant för att skapa effekt.

Hela rummet får sig ett lyft

En lampskärm som är snyggt och kreativt utformad gör inte enbart spännande ting med ljuset utan ger faktiskt hela rummet ett nytt lyster och ny personlighet. Det blir dunderjackpot om lampskärmen passar bra ihop med lampfoten – i samma material, samma tema eller i samma stil. Tänk på detta nästa gång du är iväg och köper en lampa - strunta i hur lampskärmen ser ut och fundera istället på hur du kan skapa magi med den. 

06 december 2018
Annons
Mer om Gör det själv

Guldtipsen för loppis!

Gör det själv Det finns många fynd på loppisar och många platser att fynda på. Det finns loppisar i parker, gårdar, det finns bakluckeloppis, basarer och skolor. Här ger vi några guldtips så du kan fynda ordentligt.

Vi i Villa byggde en bod

Gör det själv Under villamässan Hem, Villa Bostadsrätt byggde Vi i Villa en bod i samarbete med Bygg-Ole. Den färdiga boden tävlades ut under mässan. Vi tar dig med...

Så skyddar du dig mot värmen – billigt!

Gör det själv Det kan inte ha undgått någon att vi har extremvärme och den fortsätter den här veckan. Fläktarna är slut i butikerna men det finns ett annat sätt att...

Hyllan alla kan snickra!

Gör det själv Krydda köket med en ny hylla – som du har snickrat själv! I möbelsnickaren Moa Brännström Otts nya bok finns projekt för såväl veteranen som för den som knappt kan stava till hammare.

Så hänger du tavlor som en mästare

Gör det själv Det är inte lätt att hänga tavlor som en mästare och i många fall handlar det om smak. Här får du några tips på vägen som kan underlätta prövningen.

Smarta gör-det-själv-guider

Gör det själv Steg för steg till det perfekta slutresultatet! Nu har du som är medlem i Vi i Villa-klubben möjlighet att ladda ner fem olika gör-det-själv-guider....

VIDEO: Smart spikförvaring

Gör det själv Är du trött på att tappa spikarna, och behöva leta efter dem på golvet när det är dags att spika något? Här är knepet för dig! 

57 galna och kusliga halloweentips

Gör det själv Äntligen dags för halloween! Så fixar du en läskig trädgård, borrar din pumpa och gör otäcka halloweendekorationer som skrämmer slag på dina gäster!...

Möblera med färg!

Gör det själv Gör ditt hem personligt – bygg din egen inredning. Men bestäm dig innan du snickrar om du ska måla eller inte. Här är snickar-Björns bästa tips.