"Åh vilken lampskärm. Den är helt magisk"
"Åh vilken lampskärm. Den är helt magisk" Foto: iStockphoto

Magiska lampskärmar!

Gör det själv

Lampskärmar finns att köpa i olika modeller, storlekar och former. Sätt en personlig prägel på lampskärmarna genom att göra något kul av dem. Här visar vi vad som krävs för att skapa magiska lampskärmar.

Av: Harald Nylund, 06 december 2018

Köp billigt och skapa magi

En vit lampskärm. Inga krusiduller. Du vet en sån där du kan köpa på loppis för bara några kronor och som massproducerar för var och varannan återförsäljare. Varför nöja sig med en sån? En billig lampskärm kan förvandlas till en spännande och unik lampskärm med ytterst små och enkla medel.

 

Annons

 

En del har provat med att spraya lampskärmens insida för att skapa något spännande. När man sprayar insidan så blir effekten att ljusstyrkan och ljusets skepnad ter sig annorlunda. Glödlampans ljus tränger igenom på nya sätt och detta är minst sagt effektfullt.

Rolig utmaning för den som gillar att pyssla

Testa med guld, silver eller bronsfärg. Vita lampskärmar har en tendens att bli gula med åren och om du sätter dina magiska fingrar i spel och gör något fantastiskt med lampskärmen så kommer den att hålla gnistan uppe mycket längre. Alla lampskärmar behöver någon gång bytas ut, efter några års prövningar, men det behöver inte alls vara något negativt utan kan istället vara en chans för dig att ompröva din kreativitet och skapa nya underverk. Häng med i inredningstrender beträffande färger och material och ta efter lampskärmar som du hittar. Tycker du om att pyssla kommer detta bara ses som en rolig utmaning!

 

 

Lätt att hitta olika material

Lämpliga material till lampskärmar behöver inte alls vara svårfunna. Prova med sammet, olika tyger eller siden. När du sedan ska klä om lampskärmen är det bara fantasin som sätter gränser, en klyscha må hända, men det stämmer på pricken i det här fallet.

Ta fram din kreativa ådra och skapa magiska lampskärmar. Viktigt att komma ihåg är att en del tyger inte kan utsättas för värme i all evighet utan att tappa stinget och bli grådaskiga. Solen sätter även sina avtryck.

 

 

Poesi, låttext eller kanske livsmotto

Man behöver inte bara klä om lampskärmar i olika färger och tyger utan man kan också fästa dit olika textstycken. Det är inte alls dumt faktiskt. Tryck upp ett livsmotto, favoritstycke ur en låttext eller ett stycke poesi du tycker om på ett lämpliga material att klä om lampskärmen med. Det blir inte mer personligt än så och det är dessutom ett roligt sätt att presentera textstyckena på. En del låter även fästa tygfransar på lampskärmars nederkant för att skapa effekt.

Hela rummet får sig ett lyft

En lampskärm som är snyggt och kreativt utformad gör inte enbart spännande ting med ljuset utan ger faktiskt hela rummet ett nytt lyster och ny personlighet. Det blir dunderjackpot om lampskärmen passar bra ihop med lampfoten – i samma material, samma tema eller i samma stil. Tänk på detta nästa gång du är iväg och köper en lampa - strunta i hur lampskärmen ser ut och fundera istället på hur du kan skapa magi med den.

 

Så ser du genast skillnad på dina nycklar.

 

06 december 2018 Harald Nylund
Annons
Annons
Mer om Gör det själv

Elementskydd – dölj elementet bakom vackra ribbor

Gör det själv Ett vitmålat elementskydd i trä med klassiska smala ribbor är både vackert att se på och skyddar mot de hårdaste smällarna när små ben ska lära sig gå. Så här bygger du ditt eget!

Vedbärare – så bygger du din egen smarta vedhållare

Gör det själv Vedbäraren ska vara liten nog att bäras ut för påfyllning och sedan ställas in som vacker förvaring av veden. Hållare och bärare i ett helt enkelt!

Barnens bästa trädgunga – så bygger du den!

Gör det själv En lågt hängande gunga med plats för små rumpor blir snabbt barnens favoritplats. Gungan är en snabbfixat av lite spillvirke. Lite jobb = mycket uppskat...

Bygg ett rosentorn – så gör du!

Gör det själv Stiliga ställningar ger både höjd åt planteringar och stöd åt yviga växter, samtidigt som de är dekorativa. Så här bygger du två vackra modeller! 

Virka disktrasor – så gör du!

Gör det själv Virka fina disktrasor i ett mjukt bomullsgarn så slipper du köpa nya från affären hela tiden. Bra för både miljön och plånboken!

Ikea-hack: Så gör du ett leksakståg

Gör det själv Fixa leksakståget som får städningen att gå som på räls. Låt barnen vara med – sätt ihop ett par trälådor som blir ett tåg för förvaring!

Så dränerar du grunden – steg för steg

Gör det själv Planerar du att göra om källaren till barn- och tv-rum – eller gör källarlukten och fukten dig sömnlös om nätterna? Dags att dränera. Anläggningsexperten Niklas Engberg förklarar hur det går till.

Sommarens enklaste gör det själv-projekt!

Gör det själv Är du sugen på ett kul (men enkelt) sommarprojekt? Glasskiosk, dagbädd och odlingslåda – vi har samlat alla våra bästa gör det själv-projekt här!

”Vi byggde Sveriges första containervilla”

Gör det själv Linda och hennes man tog trenden med återbruk ett steg längre – och byggde ett helt hus av gamla containrar.