• Bild: Jenny Olsson
  I Marias trädgård hittar man medelhavsväxter av olika slag.

 • Bild: Jenny Olsson
  Maria hade länge drömt om att bygga ett pomeranhus på sin tomt.

 • Bild: Jenny Olsson
  När hösten kommer plockar Maria in alla medelhavsväxter och exotiska växter i pomeranhuset för vi...

 • Bild: Jenny Olsson
  I och runtomkring pomeranshuset har Maria citrusträd av olika slag för både visning och försäjning.

 • Bild: Jenny Olsson
  Myrten och citronverbena är växter som går bra att vinterförvara.

 • Bild: Jenny Olsson
  När Maria skulle bygga pomeranhuset sökte hon bygglov och även tillstånd från länsantikvariet eft...

 • Bild: Jenny Olsson
  Hemma hos Maria hittar man citrusträd av olika slag, här är ett litet Kumquatsträd med många små ...

Maria Bremefors bor i Ljusdal, Hälsingland. Hon jobbar sedan flera år som trädgårdsdesigner och har byggt upp en egen fantastisk trädgård med medelhavsväxter av olika slag. I hennes trädgård hittar man slätt stenmjöl med någon rugge av lavendel eller isop samt örter och perenner. Och mitt bland allt finns många vackra sittplatser.

Trädgården är ruffig men har ändå stil och ordning. Maria byggt många gångar och skapat höjdskillnader i form av murar med vackra träd och växter intill. En bit in i trädgården hittar man fruktträd och en ljuv
körsbärslund med sittplats under trädet. Trädgården är välplanerad och strukturerad samtidigt som den känns som en lättsam plats med utrymme för liv och umgänge.

Berätta en trädgårdshistoria

Annons

Efter det att Maria hade byggt upp sin trädgård kom drömmen om ett pomeranhus. Något som hon blivit inspirerad av genom sina resor i Italien.

- Jag inspirerades av den gamla limonaian vid Villa Gamberiana utanför Florens i Italien. Limonaia är den italienska benämningen för övervintring av citrusväxter, säger Maria. 

Under vintern påbörjades byggnationen och i våras förverkligades hennes dröm då huset stod klart. Till pomeranshuset som är 45 kvm krävdes bygglov och även tillstånd från länsantikvariet.

- Min tomt är kulturmärkt och därför behövde jag även söka tillstånd därifrån. Dessutom sökte jag också förhandsbesked för grannarnas samtycke, säger Maria.

Pomeranhuset har en inriktning på medelhavsmiljöer där visning och försäljning av medelhavsväxter, örter och perenner varvas med trädgårdsevent, kurser och utställningar.

- Med pomeranhuset vill jag berätta trädgårdshistoria och att varje besökare ska få en ny upplevelse.

Vinterförvaring av växter

Förutom att pomeranhuset ska vara en plats att umgås på och kunna ta del av den medelhavsinspirerande miljön ska det också vara en plats för att skydda växterna. Pomeranhuset ger möjlighet att kunna förvara dem i en gynnsam miljö även under vinterhalvåret.

Utanför pomeranhuset visar och säljer Maria olika sorters citrusträd, olivträd och mycket annat som påminner om en medelhavsmiljö. När hösten kommer plockar Maria in citrusväxterna i pomeranhuset och förvarar dem i krukor och kärl tills det är dags att plocka ut dem på våren igen.

I pomeranhuset ska växterna stå en bit upp från golvet. Maria använder sig av pallar eller liknande. När växterna inte vinterförvaras men står inne i huset är det viktigt att de får tillräckligt med ljus.

- Trappstegshyllor är att föredra inne i pomeranshuset då små plantor kan stå överst på hyllan medan högre växter kan stå längre ner, säger Maria.

Bara några plusgrader

När växterna står i vila under vintern behöver de varken mycket ljus eller värme men blir det alltför kallt klarar sig inte växterna. Några plusgrader måste det vara inne i huset för att medelhavsväxterna ska överleva. 

- Jag brukar försöka ha runt tio graderC vintertid då jag också har exotiska växter som papegojblomma, säger Maria.

För att det inte ska bli alltför kallt så har Maria installerat en gjutgärnskamin i huset som hon eldar i vid behov.

När man förvarar växterna i huset ska man inte ställa dem för tätt då det kan bli fukt som kan bidra till ohyra. Det bästa är att försöka hålla det luftigt omkring växternas kronor.

- Om det blir ont om plats kan man klippa olivkronorna, oliver kan nämligen beskäras när som helst på året säger Maria.

Så förvaras växterna bäst i pomeranhus:

* Ställ växterna luftigt så det inte bildas fukt som kan leda till ohyra.
* Använd trappsteg så de större växterna kan stå längre ner och mindre
plantor längre upp.
* Vid förvaring av medelhavsväxter bör temperaturen inte understiga några plusgrader.
* Har man även exotiska växter bör temperaturen inte gå under tio plusgrader.

Så här är pomeranshuset uppbyggt:

En gjuten isolerad sula istället för platta. Golvet är isolerat med ett lager lecakulor och på det stående högkant marktegel.

Stommen är murad av isolerad lecasten. Takkrönet är formgjutet liksom de 21 taktassarna som sluter om krönet.

Fönstren består av isolerglas från SP fönster och är alla öppningsbara.

I pomeranhuset finns en gjutgärnskamin med en skorsten som är dragen invändigt.

15 augusti 2012
Annons
Mer om Lusthus och friggebodar

Friggebod fixar mer plats

Lusthus och friggebodar Behövs lite extra utrymme? En friggebod kan vara svaret på din önskan, oavsett om du behöver ett praktiskt förråd eller ett läckert lusthus.

Muminhus för små mumintroll!

Lusthus och friggebodar Lekstugan byggdes som ett muminhus. Nu har lekstugan blivit en liten attraktion i norska Löten. Se hur Rita och Stian Stenvågs byggde ett muminhus till...

Mer plats med ny bod

Lusthus och friggebodar Trädgårdsprylar, cyklar eller gäster... låt behovet avgöra när du bygger friggebod, säger Roger Nyström, aktuell med nyutgivna Stora Friggeboken.

Fiffiga lösningar för friggeboden

Lusthus och friggebodar En friggebod kan användas till tusen olika saker, allt från förråd till bastu. Här är några smarta tips som hjälper dig utnyttja friggeboden till just det du tänkt dig.

Så väljer du rätt friggebod

Lusthus och friggebodar Vävstuga, tonårsrum eller kanske en skrivarlya? Friggeboden har många användningsområden. Sedan den ökade i storlek har både marknaden och möjligheterna...

Friggebod blev norrländsk grillkåta på Västgötaslätten

Lusthus och friggebodar Tidigare vår och längre sommar. För familjen Verdonck i Tibro har den nya friggeboden förlängt utesäsongen med flera månader. I sin grillkåta möter de...

Fint i friggan

Lusthus och friggebodar En friggebod kan användas till allt från vedbod och redskapsförvaring till arbetsplats och gäststuga. Men hur inreder man den på bästa sätt? Vi har tittat in i några spännande friggebodar för att få inspiration och idéer.

Boktips - handböcker för ditt hus

Lusthus och friggebodar Tar du väl hand om ditt hus blir det både trevligare att bo i och behåller, eller ökar, sitt värde. Här får du tips på några nya, utmärkta handböcker.

Bygg friggeboden rätt

Lusthus och friggebodar Friggeboden har många användningsområden. Sedan den ökade i storlek har både marknaden och möjligheterna exploderat. Men tänk på det här innan du starta...