Annons
Ett litet minifolkhem på 15 kvadrat!
Ett litet minifolkhem på 15 kvadrat! Foto: Sommarnöjen

Så väljer du rätt friggebod

Lusthus och friggebodar

Vävstuga, tonårsrum eller kanske en skrivarlya? Friggeboden har många användningsområden. Sedan den ökade i storlek har både marknaden och möjligheterna exploderat. Senaste trenden är modulbyggen som du själv kan sätta ihop som du önskar för ett unikt utseende.

Av: Karin Cedronius, viivilla.se mars 2011, 14 mars 2011
Ända sedan 1979 har friggeboden haft en särskild plats i våra hjärtan. Och det är inte underligt med tanke på hur många användningsområden detta bygglovsbefriade lilla minifolkhem har. Allt från den vanliga gäststugan eller redskapsboden till ateljé, bastu och hemmakontor. För tre år sedan växte dessutom ”friggan” med femtio procent till 15 kvadratmeter. En storleksökning som gett många nya möjligheter att utnyttja boden.

De klassiska knuttimrade stugorna är fortfarande populära på marknaden, men trenden går alltmer mot renare linjer och stugor med mer modernt uttryck. I dag ökar efterfrågan på de riktigt strikta funkisfriggebodarna och bodar med raka linjer och mycket fönster. Och vi vill gärna köpa vår friggebod så färdig som möjligt. Prefabricerade moduler som sätts upp på två dagar är mer populärt än lösvirke. Men trots att många föredrar prefab vill vi gärna kunna sätta vår egen prägel på boden. Det har friggebodsjätten Jabo anammat och säljer numera bodar som kommer i 14 element som du kan sätta ihop som du själv önskar. Samma bod kan ha från ett till fyra fönster, en eller två dörrar och så vidare. Trenden visar också att vi gärna lägger lite mer pengar på vår friggebod i dag än för tio år sedan. Kanske ett resultat av att man med de 15 kvadratmetrarna kan få ut så mycket mer av sin lillstuga än tidigare.

Rätt bod för rätt person

Annons

Vilken stuga man väljer är förstås både en budget- och en smakfråga. Du kan få en byggsatsvariant som du själv bygger ihop från grunden för omkring 25 000 kronor. Lägger du på en nolla kan du få ett arkitektritat minihus färdigt att tas i bruk samma dag som det anländer på tomten. Däremellan är spannet brett och det bästa rådet för den som går i friggebodstankar är att göra en grundlig research av utbudet både på nätet och på bygghandelns utställningar.

Oavsett vilken friggebod du väljer är det viktigt att titta på konstruktionen. Är stugan rejält byggd, av bra material och med korrekta dimensioner? Har den tvåglasfönster som ingår i priset? En billigare friggebod kan snabbt rusa iväg om man måste köpa till exempelvis fönster, lås, handtag och spik.

Trots att möjligheterna blivit fler med den utökade storleken finns det fortfarande vissa regler man bör ha koll på. Takhöjden får till exempel inte överstiga tre meter. Du får inte heller placera friggeboden närmare tomtgränsen än 4,5 meter, utan grannens tillstånd. Bor du nära vatten måste du kolla upp strandskyddet. Normalt gäller 100 meter från stranden, men det finns undantag och då krävs tillstånd av länsstyrelsen enligt miljöbalken. För att dra el till stugan behöver du inte göra någon bygganmälan, däremot om du vill dra in vatten, avlopp eller eldstad i huset. En bygganmälan gör du helt enkelt genom att skicka in en blankett till kommunen. Drar du in så vatten tänk på att isolera rören och gärna också stugan så att du inte står med frusna rörledningar när frosten knäpper till.

Med allt detta i åtanke är det bara att ge sig ut och leta efter den ultimata friggeboden för just dina behov och din plånbok!

Marknadsöversikt:

Här är några friggebodsnyheter för alla plånböcker.

Bra stugor för den något mindre budgeten:

 

En friggebod med takterrass


 

Vad sägs om ett mysigt ”extrarum” på taket till friggeboden? Med Malin 15 från Lönnelids industrier www.lonnelidindustri. com kan du välja till en härlig solterass på taket med räcke och spiraltrappa i galvaniserat stål. Ett skönt sätt att få ytterligare ett ”rum” under soliga dagar och kvällar. Den sprillans nya friggeboden har en fasad av liggande z-panel och två stora fönster samt glasad dörr. Förutom takterrasspaketet finns det även isolerpaket som tillval.

Pris i grundutförande: ca 34 000 kronor för 15m2.

En tvårummare på 15 kvadrat


 

Från Ekenässtugan, www.ekenasstugan.se, kommer Topasen, en välplanerad liten tvårummare i lite stramare stil. På bara femton kvadratmeter ryms både sovrum och pentry/hall. Bara fantasin sätter gränser för hur man ska utnyttja de två rummen. Den vinklade utformningen gör att du kommer bort från det klassiska friggebodsutseendet och får lite mer riktigt hus för pengarna. Som tillval kan du till exempel få isolering, hängrännor, stuprör, snickarglädje eller en värmande kamin.

Pris i grundutförande: 39 900 kronor för 15 m2.

 

Bygg ihop som du vill och få en unik frigga


 

Nya Tranemo är en friggebod med färdiga väggsektioner av stående funkispanel. Den levereras i 14 moduler, varav nio är fasta väggmoduler och resterande fem är fönster och dörrar, som du väljer själv hur du vill placera. På det viset får du din alldeles egna och unika stuga, precis som du vill ha den. Du kan t ex välja att ha flera dörrar och olika typer av fönster. Så nära lösvirkesbyggt man kan komma. www.jabo.se

Har du en putsad villa kanske det passar bättre med en putsad frigga än en i trä? Ambjörnarp är mycket lik Nya Tranemo och kommer även den i moduler, men har väggsektioner som är klädda med en ny multiskiva och levereras med material för att kunna putsa fasaden.

Pris i grundutförande Nya Tranemo: Cirka 30 000 kr för 15 m2.

Pris i grundutförande Ambjörnarp: 34 500 kr för 15 m2.

 

Medelpris för mellanbudgeten:

 

En funkisfrigga i sten


 

En friggebod måste inte vara byggd av trä. Med gör-det-själv-serien från Finja betong, www.finjabetong.se, bygger du en gedigen, underhållsfri och murad friggebod med putsade väggar i modern funkisstil. En arbetsbeskrivning tar stegvis upp alla moment från grund till tak med tillhörande materialspecifikation. I cirkapriset ingår allt som står angivet i materialspecifikationen. Produkterna kan köpas hos din närmaste bygghandlare. Du kan enkelt förändra friggebodens utformning eller placering av fönster och dörrar efter eget tycke och smak.

Pris: cirka 63 000 kronor för 15 m2.

 

En vinklad sjöbod


 

Skapa en marin känsla på tomten, vid sommarhuset eller bredvid bryggan. Den här vinklade sjöboden på 15 kvadratmeter är en nyhet från ”Sjöbodarna” www.sjobodarna.se. Isolering, halvmånefönster, vitmålning av foder, socklar och lister samt utvändig grundmålning med slam- eller oljebaserad färg går att få som tillval.

Pris i grundutförande: cirka 65 000 kronor för 15 m2.

 

Classic sjöbod från Sjöbodarna


 

Classic 15 är en sjöbodslik stuga med tre fönster och dörr från ”Sjöbodarna” www.sjobodarna.se. Passar bra i skärgårdsmiljö, som gäststuga, bastu eller kanske som en liten butik. Levereras i monteringsfärdiga sektioner. I priset ingår golvträ, prefabricerade väggar och tak, tre kopplade fönster med fast spröjs, sportstugedörr och samtliga plåtar till vindskivor fönster och dörr. Som tillval finns helglasade fönsterpartier, andra fönsterstorlekar, isoleringspaket, bastupaket med inredning, utvändigt grundmålad bod med slamfärg eller olja/alkyd grund.

Pris i grundutförande: 51 450 kronor för 15 m2.

 

Arkitektritat minihus


 

Ett arkitektritat, lyxigt minihus med modernt och designat uttryck. XXS från Next House, www.nexthouse.se, är en ”minifunkisvilla” ritad av prisbelönta arkitekten Magnus Ståhl. Ytan är 15 m2 med en terrass på 10 m2. Entrén från terrassen är ett stort fönster och ett glasdörrparti som skapar ljus och rymd. Fasadens svarta panel ger ett sobert intryck. Nytt för 2011 är att man nu kan köpa hela inredningar med isolering, gipsväggar, pentry och eventuellt också badrum som tillval.

Pris: 64 990 kr inkl moms i komplett paket eller 99 900 kr inkl moms uppfört och klart av Next House Team.

 

Annorlunda tak ger karaktär åt Haldarp


 

En helt ny friggebod från Jabo, www.jabo.se, med en takbrytning som ger en unik karaktär åt huset. Haldarp kommer med färdiga väggsektioner av stående funkispanel. Den strama och stilrena designen gör att stugan smälter väl in även tillsammans med bostadshus av mer modernt snitt. De stora fönsterpartierna från golv till tak släpper in mycket ljus och det runda fönstret ger stugan en egen karaktär.

Pris: Cirka 54 900 kronor i grundutförande.

Härlig lyx för den tjocka plånboken:

 

Clara från X-House – en lyxig liten pärla


 

Friggeboden Clara från X-House, www.xhouse.se, är något för finsmakaren med stor friggebodsbudget. Kanske har du byggt ett nytt hus med modern gestaltning och vill ha en friggebod i samma stil? Clara har ett flexibelt byggsystem i massivt trä, som ett timmerhus i modern tappning. Byggsystemet gör det möjligt att skräddarsy utseendet efter egen smak. Huset säljs som byggsats för gör-det-självmontage inklusive det lilla altandäcket på långsidan och helglasad ytterdörr.

Pris i grundutförande: 105 000 kr.

 

Skandinaviskt + Japanskt = sant

Läs även:

Fint i friggan

En friggebod kan användas till allt från vedbod och redskapsförvaring till arbetsplats och gäststuga. Men hur inreder man den på bästa sätt? Vi har...


 

Från Sommarnöjen, www.sommarnojen.se, kommer detta smäckra gästhus, SASA1, som blandar det skandinaviska med det japanska på ett läckert sätt. Huset har drag av både romantisk punschveranda och traditionellt japanskt rum med sina klassiska, äkta spröjs och dubbla entrédörrar. Friggeboden är ritad av arkitektkontoret Sandellsandberg. Huset är slankt, när sju meter långt och två meter brett, vilket gör att man kan placera sängar eller tvättrum längs gaveln och frigöra plats i mitten av huset.

Pris i nyckelfärdigt utförande: 380 000 kr

14 mars 2011 Karin Cedronius, viivilla.se mars 2011
Annons
Annons
Mer om Lusthus och friggebodar

Vi byggde sjöbod med plats för många

Lusthus och friggebodar Med en smart konstruktion av enkla sektioner byggde sig Hasse och Barbro en bedårande liten sjöbod för bara 7000 kronor. Här lunchas, ­fiskas och slumras det med behag – till ljudet av skönt vågskvalp.

Friggebod fixar mer plats

Lusthus och friggebodar Behövs lite extra utrymme? En friggebod kan vara svaret på din önskan, oavsett om du behöver ett praktiskt förråd eller ett läckert lusthus.

Muminhus för små mumintroll!

Lusthus och friggebodar Lekstugan byggdes som ett muminhus. Nu har lekstugan blivit en liten attraktion i norska Löten. Se hur Rita och Stian Stenvågs byggde ett muminhus till...

Mer plats med ny bod

Lusthus och friggebodar Trädgårdsprylar, cyklar eller gäster... låt behovet avgöra när du bygger friggebod, säger Roger Nyström, aktuell med nyutgivna Stora Friggeboken.

Fiffiga lösningar för friggeboden

Lusthus och friggebodar En friggebod kan användas till tusen olika saker, allt från förråd till bastu. Här är några smarta tips som hjälper dig utnyttja friggeboden till just...

Friggebod blev norrländsk grillkåta på Västgötaslätten

Lusthus och friggebodar Tidigare vår och längre sommar. För familjen Verdonck i Tibro har den nya friggeboden förlängt utesäsongen med flera månader. I sin grillkåta möter de...

Fint i friggan

Lusthus och friggebodar En friggebod kan användas till allt från vedbod och redskapsförvaring till arbetsplats och gäststuga. Men hur inreder man den på bästa sätt? Vi har tittat in i några spännande friggebodar för att få inspiration och idéer.

Boktips - handböcker för ditt hus

Lusthus och friggebodar Tar du väl hand om ditt hus blir det både trevligare att bo i och behåller, eller ökar, sitt värde. Här får du tips på några nya, utmärkta handböcker.

Bygg friggeboden rätt

Lusthus och friggebodar Friggeboden har många användningsområden. Sedan den ökade i storlek har både marknaden och möjligheterna exploderat. Men tänk på det här innan du starta...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]