Städsmart! Att ha förvaring av sagoböcker, lego eller dockor i ett leksaks- tåg gör att det blir lite roligare att städa sitt rum.
Städsmart! Att ha förvaring av sagoböcker, lego eller dockor i ett leksaks- tåg gör att det blir lite roligare att städa sitt rum.

Ikea-hack: Så gör du ett leksakståg

Gör det själv

Fixa leksakståget som får städningen att gå som på räls. Låt barnen vara med – sätt ihop ett par trälådor som blir ett tåg för förvaring!

Av: Ur boken 99 hacks – Från massproducerat till genuin inredning, 25 februari 2020

Ikea-hack – leksakståg med förvaring

Svårighetsnivå: Lätt.
Använd: Lådan Knagglig från Ikea.

Annons

 

Du behöver:

 • 2 st Knagglig trälåda 
 • 2 st träreglar, cirka 65 cm långa
 • 8 st små runda träplattor
 • 2 st stora runda träplattor 
 • Skruv, skruvdragare med borr
 • 4 st hjul 
 • Trälim, färg, pensel
 • Snöre eller läderband 

  

Så gör du:

1. Börja med att måla trälådorna, träreglarna och de runda träplattorna. Låt torka. Två av de små runda träplattorna ska föreställa lampor och sitta längst fram på tåget, de andra träplattorna ska föreställa hjul.

2. Skruva fast träreglarna på lådorna så att en låda står som vanligt och den andra står på högkant med öppningen bortvänd från den andra lådan. Tillsammans bildar de då formen av ett tåglok. Reglarna skruvas på som botten längs var sin sida av lokets undersida.

3. Skruva fast hjulen i träreglarna, ett i varje hörn.

4. Limma fast träplattorna på trälådornas sidor så att de ser ut som hjul. Tänk på att de ska sitta en bit upp och inte nudda underlaget, eftersom de inte är riktiga hjul.

5. Limma fast två träplattor längst fram på tåget så att de ser ut som lampor.

6. Borra ett hål längst fram i tåget och knyt fast ett läderband som handtag så att tåget går att dra efter sig.

 

 

99 hacks – Från massproducerat till genuin inredning (Norstedts).

 

 

25 februari 2020 Ur boken 99 hacks – Från massproducerat till genuin inredning
Annons
Annons
Mer om Gör det själv

Ättika – vilken sort till vad?

Gör det själv Ättika och ättiksprit har blivit populära rengöringsmedel. Men vilken sort ska man välja, 12% eller 24%? Och är de utbytbara med vinäger? Vi reder ut begreppen!

Så borrar du i kakel

Gör det själv Funderar du på att sätta upp nytt kakel i köket eller kanske i badrummet? Att borra i kakel är inte alltid så lätt som man kan tro. Man vill undvika...

Elementskydd – dölj elementet bakom vackra ribbor

Gör det själv Ett vitmålat elementskydd i trä med klassiska smala ribbor är både vackert att se på och skyddar mot de hårdaste smällarna när små ben ska lära sig gå....

Vedbärare – så bygger du din egen smarta vedhållare

Gör det själv Vedbäraren ska vara liten nog att bäras ut för påfyllning och sedan ställas in som vacker förvaring av veden. Hållare och bärare i ett helt enkelt! 

Barnens bästa trädgunga – så bygger du den!

Gör det själv En lågt hängande gunga med plats för små rumpor blir snabbt barnens favoritplats. Gungan är en snabbfixat av lite spillvirke. Lite jobb = mycket uppskat...

Bygg ett rosentorn – så gör du!

Gör det själv Stiliga ställningar ger både höjd åt planteringar och stöd åt yviga växter, samtidigt som de är dekorativa. Så här bygger du två vackra modeller!

Så dränerar du grunden – steg för steg

Gör det själv Planerar du att göra om källaren till barn- och tv-rum – eller gör källarlukten och fukten dig sömnlös om nätterna? Dags att dränera. Anläggningsexperten Niklas Engberg förklarar hur det går till.

Sommarens enklaste gör det själv-projekt!

Gör det själv Är du sugen på ett kul (men enkelt) sommarprojekt? Glasskiosk, dagbädd och odlingslåda – vi har samlat alla våra bästa gör det själv-projekt här!

”Vi byggde Sveriges första containervilla”

Gör det själv Linda och hennes man tog trenden med återbruk ett steg längre – och byggde ett helt hus av gamla containrar.