Legorummet, lekrummet för vuxna
Legorummet, lekrummet för vuxna Foto: TV3

Världens roligaste legorum

Gör det själv

Att få leka som vuxen är precis vad det unika legorummet bjuder in till. Följ med Björn Christiernsson och Laila Bagge när de tar sig an ett roligt, annorlunda och knasigt projekt hemma hos familjen med olika temarum. 

Av: Madeleine Skiljaica, 06 april 2017

Många ställer sig frågan om man borde göra det där hemmabygget själv eller anlita någon som faktiskt vet hur man gör. Björn Christiernsson åker tillsammans med Laila Bagge hem till olika människor under bygg- och inredningsprogrammet ”Kan vi hjälpa till” som visas på TV3, och hjälper dem med olika projekt. Det kan vara ett bygge som aldrig avslutats, en dröm som aldrig påbörjats eller helt enkelt ett spännande och roligt projekt.

Ett stort legointresse

Annons

Under ett av programmen följer Björn och Laila med hem till familjen som gillar tema. Under perioder inreder de olika rum efter valt tema. Familjen består av två kvinnor som tillsammans bor i ett stort hus med mycket yta. Deras senaste tillskott är lego som tagit över ett helt vardagsrum. Legointresset startade med en mindre legokonstruktion som utvecklades till ett stort intresse och ett helt vardagsrumsgolv fyllt med olika legobyggnader.   

Familjens stora intresse slutade i ett vardagsrum av total kaos, där avancerade legobyggnader i all dessa former låg utspridda och ockuperade hela golvytan.  

Rummet som tidigare använts till att titta på tv och spela tv-spel i, ersattes istället av ett rum där man varken kunde gå eller städa.

Idén om ett legorum

Det som triggade igång idén om att bygga ett legorum var familjens behov av att frigöra golvytan och få bort alla legokonstruktioner. Björn och Laila tog halva rummet i anspråk och byggde ett legorum – för vuxna. 

 – Tillsammans byggde vi ett fyrkantigt rum, med ett fritt utrymme i mitten så att man kan röra sig samtidigt som man bygger, säger Björn Christiernsson, snickare och programledare i "Kan vi hjälpa till?"

Genom att bygga bänkar i 360 graders vinklar utmed väggarna formades legorummet till en fyrkant, med en fällbar lucka för att enkelt kunna ta sig in och ut från lekhörnan. Då legosamlingen bland annat bestod av en tågbana med större radiostyrda tåg, limmades rälsen fast över den fällbara luckan. På så sätt fick familjen en komplett byggnation som håller varje gång luckan öppnas. 

Björn Christiernsson, snickare och Vi i Villas byggprofil

Vad är det konstigaste projekt du byggt?

– Jag har gjort så många olika och annorlunda projekt så har svårt att välja ut ett specifikt. I programmet ”Kan vi hjälpa till” finns många knasiga projekt.

Var kommer alla idéer ifrån till ”Kan vi hjälpa till”?

– Personerna som vi hjälper har redan en grundidé om hur de vill ha det. Sedan får jag, Laila och redaktionen göra en avstämning om vad vi hinner och vad vi kan göra.

Vad var roligast med att bygga legorummet?

– Dels att det blev en bra lösning på det hela och att få leka samtidigt som jag arbetade. Jag har byggt mycket lego som liten och fick nu bygga upp delar av legovärlden innan vi blev klara, så det blev lek i arbetet.

Björns tips för att komma igång med hemmabygget

Rätt verktyg hänger ihop med planering, det gäller att läsa på innan för att veta vilka verktyg eller material som behövs för det planerade bygget. 

  1. Fokusera på roliga projekt, hitta en glädje i det för att inte tröttna i mitten av projektet.
  2. Börja med små projekt, gör dem bra och gör dem färdigt! Detta stärker dig inför nästa projekt.
  3. Se till att avsluta projektet innan du påbörjar ett nytt (speciellt om du är en ovan hemmafixare)
  4. Läs på ordentligt. Ta reda på fakta och planera noggrant innan du sätter igång med bygget.
  5. Läs på vilka verktyg, material och hur du ska såga/beskära materialet och så vidare.
  6. Ta det som ett uppdrag och utför det därefter.

 

06 april 2017 Madeleine Skiljaica
Annons
Annons
Mer om Gör det själv

Så borrar du i kakel

Gör det själv Funderar du på att sätta upp nytt kakel i köket eller kanske i badrummet? Att borra i kakel är inte alltid så lätt som man kan tro. Man vill undvika att det blir fula sprickor och därför är det viktigt att det utförs på rätt sätt. Nedan beskriver vi steg för steg hur du på bästa sätt borrar i kakel.

Elementskydd – dölj elementet bakom vackra ribbor

Gör det själv Ett vitmålat elementskydd i trä med klassiska smala ribbor är både vackert att se på och skyddar mot de hårdaste smällarna när små ben ska lära sig gå....

Vedbärare – så bygger du din egen smarta vedhållare

Gör det själv Vedbäraren ska vara liten nog att bäras ut för påfyllning och sedan ställas in som vacker förvaring av veden. Hållare och bärare i ett helt enkelt!

Barnens bästa trädgunga – så bygger du den!

Gör det själv En lågt hängande gunga med plats för små rumpor blir snabbt barnens favoritplats. Gungan är en snabbfixat av lite spillvirke. Lite jobb = mycket uppskattning!

Bygg ett rosentorn – så gör du!

Gör det själv Stiliga ställningar ger både höjd åt planteringar och stöd åt yviga växter, samtidigt som de är dekorativa. Så här bygger du två vackra modeller!

Ikea-hack: Så gör du ett leksakståg

Gör det själv Fixa leksakståget som får städningen att gå som på räls. Låt barnen vara med – sätt ihop ett par trälådor som blir ett tåg för förvaring!

Så dränerar du grunden – steg för steg

Gör det själv Planerar du att göra om källaren till barn- och tv-rum – eller gör källarlukten och fukten dig sömnlös om nätterna? Dags att dränera. Anläggningsexperten Niklas Engberg förklarar hur det går till.

Sommarens enklaste gör det själv-projekt!

Gör det själv Är du sugen på ett kul (men enkelt) sommarprojekt? Glasskiosk, dagbädd och odlingslåda – vi har samlat alla våra bästa gör det själv-projekt här!

”Vi byggde Sveriges första containervilla”

Gör det själv Linda och hennes man tog trenden med återbruk ett steg längre – och byggde ett helt hus av gamla containrar.