Eget pynt är roligast! Här är 15 fina och annorlunda DIY-dekorationer att hänga i granen.
Eget pynt är roligast! Här är 15 fina och annorlunda DIY-dekorationer att hänga i granen.

Klä granen med hemmagjort pynt

Gör det själv

Finaste julgranspyntet fixar du själv! Spana in 15 julkulor, dekorationer och hängen du enkelt pysslar ihop.

 • Pepparkakshjärtan

  Julfika i granen? Nej de här är inte till för att ätas, enbart för dekoration. Blanda äppelmos, kanel och malda kryddnejlikor till en deg, skär ut hjärtan med pepparkaksformar, gör hål för snöret och grädda i ugnen i 1–1,5 timmar.

  Se här för fullständigt recept.

 • Klappjakt

  Slå in små askar, till exempel tändsticksaskar, i tidningspapper. Knyt ett rött snöre runt och häng upp alla dina små paket i granen.

  Källa

 • Låt granen dofta kanel

  Limma ihop kanelstänger i formen av en stjärna. Hur fina som helst och får dessutom granen att dofta ljuvligt!

  Källa

 • Disco i granen

  Klipp en cd-skiva i små bitar. Limma på en genomskinlig glaskula, till dess att kulan är täckt. Fyll kulan med ett guldfärgat tygband. 

  Källa

 • Krans av knappar

  Trä upp knappar på en ståltråd och forma till en krans. Använd knapar i olika färger, eller varför inte guld- eller silverknappar? Knyt ett fint band och häng upp i granen.

  Källa

 • Polkagrisstjärnor

  Lägg polkagrisar i fina pepparkaksformar och smält i ugnen, så får du dessa rödvita läckra julgranshängen.

  Källa

 • Grannt med granar

  Trä upp ett fint band omlott på ett snöre, med stora pärlor som fäste mellan varje varv. 

  Källa

 • Doppa i guld

  Sätt guldkant på de gamla vanliga julkulorna, och vips får du en ny trendig stil på granen. Få en jämn kant med hjälp av tejp och måla botten av kulan med guldfärg. Tips: Placera kulorna i en äggkartong så ligger de stilla medan de torkar.

  Källa

 • Gyllene kottar

  Fäst ett snöre i en kotte, pynta med ett tjusigt band och du har ditt eget superenkla naturliga julgranspynt. Tips: Färga med guldfärg eller glitter för extra lyxiga kottar.

  Källa

 • Pärla en polkagrisstång

  Piprensare och pärlor – svårare än så behöver det inte vara. Men så fint det blir! 

  Källa

 • Granar i granen

  Klipp fyrkanter i olika storlekar från filt i olika färgnyanser. Trä upp filtbitarna på en tråd med hjälp av en nål. Börja med de största bitarna i botten, avsluta med de minsta. Fäst en ihoplimmad filtbit längst ner och en tråd högst upp.

  Källa

 • Läckert med garn

  Blås upp en liten ballong och klä in den i plastfolie. Snurra ett fint garn eller en grov tråd runt ballongen, fäst ändarna ordentligt. Limma på glitter och låt torka. Smäll ballongen och ta ut ballongresterna – klart! 

  Källa

 • Julkulor i 3D-format

  Klipp sex cirklar av papper i olika färger och mönster, limma ihop cirklarna två och två. Vik på mitten och placera tre cirklar med "ryggarna" mot varandra så det formar en boll. Trä in ett snöre i mitten och limma ihop. 

  Källa

 • Makaronistjärnor

  Välj ut några makaroner och lägg i ett fint stjärnmönster. Limma ihop, måla med sprejfärg och täck med glitter. 

  Källa

 • Rudolf med röda mulen

  Limma ihop några pusselbitar till en renformad figur, eller kanske något annat djur. På med ögon och röd nos, så har du din egen Rudolf i granen.

  Källa

Visa allt innehåll
Elin Emborg
17 december 2014
Annons
Annons
Mer om Gör det själv

Elementskydd – dölj elementet bakom vackra ribbor

Gör det själv Ett vitmålat elementskydd i trä med klassiska smala ribbor är både vackert att se på och skyddar mot de hårdaste smällarna när små ben ska lära sig gå. Så här bygger du ditt eget!

Vedbärare – så bygger du din egen smarta vedhållare

Gör det själv Vedbäraren ska vara liten nog att bäras ut för påfyllning och sedan ställas in som vacker förvaring av veden. Hållare och bärare i ett helt enkelt!

Barnens bästa trädgunga – så bygger du den!

Gör det själv En lågt hängande gunga med plats för små rumpor blir snabbt barnens favoritplats. Gungan är en snabbfixat av lite spillvirke. Lite jobb = mycket uppskat...

Bygg ett rosentorn – så gör du!

Gör det själv Stiliga ställningar ger både höjd åt planteringar och stöd åt yviga växter, samtidigt som de är dekorativa. Så här bygger du två vackra modeller! 

Virka disktrasor – så gör du!

Gör det själv Virka fina disktrasor i ett mjukt bomullsgarn så slipper du köpa nya från affären hela tiden. Bra för både miljön och plånboken!

Ikea-hack: Så gör du ett leksakståg

Gör det själv Fixa leksakståget som får städningen att gå som på räls. Låt barnen vara med – sätt ihop ett par trälådor som blir ett tåg för förvaring!

Så dränerar du grunden – steg för steg

Gör det själv Planerar du att göra om källaren till barn- och tv-rum – eller gör källarlukten och fukten dig sömnlös om nätterna? Dags att dränera. Anläggningsexperten Niklas Engberg förklarar hur det går till.

Sommarens enklaste gör det själv-projekt!

Gör det själv Är du sugen på ett kul (men enkelt) sommarprojekt? Glasskiosk, dagbädd och odlingslåda – vi har samlat alla våra bästa gör det själv-projekt här!

”Vi byggde Sveriges första containervilla”

Gör det själv Linda och hennes man tog trenden med återbruk ett steg längre – och byggde ett helt hus av gamla containrar.