Rensa avloppen
Hår och fett är sådant som lätt orsakar proppar i avloppet. Foto: Istockphoto

Kaustiksoda i avloppet? Här är bättre alternativ för att lösa proppen!

Gör det själv

Kaustiksoda är en frätande propplösare som kan orsaka allvarliga skador på både människor och avloppsrör. Vi listar bättre lösningar för stopp i avloppet!

Av: Sandra Holmes, 06 maj 2020

Stopp i avloppet är inget ovanligt – tvärtom har det blivit vanligare på grund av bland annat snålspolande toaletter och moderna kranar som minskar användandet av varmvatten.  

Vad ska man då göra när det blir stopp? Ja, det är bara att kavla upp ärmarna och försöka reda ut problemet själv. Även om det är äckligt, och luktar väldigt illa, är det något som man bör lära sig att ta hand om. För att bara hälla ner frätande propplösare, eller kaustiksoda som det kallas, i avloppet är ingen bra idé. 

Kaustiksoda

Kaustiksoda bör undvikas!

Annons

Faran med kaustiksoda

Kaustiksoda innehåller starkt basiska ämnen som natrium- eller kaliumhydroxid, som skapar den frätande effekten. Bara små spill och stänk kan leda till svåra skador på både huden och i ögonen och att andas in ångor av det är inte heller bra. Dessutom är det inte bra för rören och Kemikalieinspektionen och Giftinformationscentralen avråder från att använda det.

Vaskrensare

En vaskrensare med sugkopp av gummi är bra att ha hemma för stopp i toaletten. 

 

Läs också: Superenkla knepet – så gör du för att det ska lukta gott i badrummet hela dagen

 

Tips för rensning av avloppsrör och vattenlås

  • Det kan vara svårt att komma ihåg hur alla delarna av rör och vattenlås sitter ihop på handfatet till exempel, så fota av dem innan du plockar isär alltihop. 

  • Använd gummihandskar, och en hink eller balja att lägga rören i. 

  • Dra ut så mycket du kan av proppen med hjälp av händerna eller något redskap och släng det i soporna istället för i toaletten.  

  • För att komma åt smutsen inuti rören kan du först lägga dem i balja med varmt vatten och rengöringsmedel en stund så det löser upp sig lite. Använd sedan en flaskborste för att nå in och spola rent med varmvatten från duschslangen. 

  • Var noga med att skruva tillbaka alla delarna ordentligt så att rören sluter tätt igen. 

Rensvajer

En rensvajer är bra för att komma åt långt ner i rören. 

Vid stopp längre ner

Är det stopp i toaletten är en vaskrensare första hjälpen. Sätt fast vaskrensarens sugkopp över hålet i toaletten och dra skaftet upp och ned, så brukar det som sitter fast i röret släppa.

När stoppet i avloppen sitter längre ner än i vattenlåset är ett långt och smalt rensband eller en rensvajer bra redskap att använda. Du hittar dem i byggvaruhus för en billig peng. De hjälper dig att ta sönder eller fiska upp proppen, men man bör vara lite försiktig med dem eftersom de är ganska hårda och av metall, så man inte repar rören. 

Något annat man kan göra är att försöka spola bort stoppet med en högtryckstvätt utrustad med en särskild rörrengöringsslang. 

Fungerar inget av det här är risken att rören är igensatta hela vägen och då är det en bra idé att kontakta en spolfirma – och känns det för svårt redan tidigare kan du förstås ringa rörmokaren.  

Så förebygger du stopp

  • Spola inte ned annat än kiss, bajs och toapapper i toaletten, då andra saker lätt fastnar där och det dessutom är skadligt för miljön. 

  • Använd hårfällor under gallret i duschen eller över hålet i badkaret, som fångar upp håret och som du tömmer jämna mellanrum.

  • Torka bort fettet ur stekpannan och kastruller med papper istället för att spola ner det i vasken. 

  • Spola avloppen med hett vatten då och då.

Lycka till och kom ihåg – när du väl har löst problemet en gång så blir det lättare nästa gång!

 

Läs också: Tre vanliga toalettproblem – så löser du dem! 

06 maj 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Gör det själv

Elementskydd – dölj elementet bakom vackra ribbor

Gör det själv Ett vitmålat elementskydd i trä med klassiska smala ribbor är både vackert att se på och skyddar mot de hårdaste smällarna när små ben ska lära sig gå. Så här bygger du ditt eget!

Vedbärare – så bygger du din egen smarta vedhållare

Gör det själv Vedbäraren ska vara liten nog att bäras ut för påfyllning och sedan ställas in som vacker förvaring av veden. Hållare och bärare i ett helt enkelt!

Barnens bästa trädgunga – så bygger du den!

Gör det själv En lågt hängande gunga med plats för små rumpor blir snabbt barnens favoritplats. Gungan är en snabbfixat av lite spillvirke. Lite jobb = mycket uppskat...

Bygg ett rosentorn – så gör du!

Gör det själv Stiliga ställningar ger både höjd åt planteringar och stöd åt yviga växter, samtidigt som de är dekorativa. Så här bygger du två vackra modeller! 

Virka disktrasor – så gör du!

Gör det själv Virka fina disktrasor i ett mjukt bomullsgarn så slipper du köpa nya från affären hela tiden. Bra för både miljön och plånboken!

Ikea-hack: Så gör du ett leksakståg

Gör det själv Fixa leksakståget som får städningen att gå som på räls. Låt barnen vara med – sätt ihop ett par trälådor som blir ett tåg för förvaring!

Så dränerar du grunden – steg för steg

Gör det själv Planerar du att göra om källaren till barn- och tv-rum – eller gör källarlukten och fukten dig sömnlös om nätterna? Dags att dränera. Anläggningsexperten Niklas Engberg förklarar hur det går till.

Sommarens enklaste gör det själv-projekt!

Gör det själv Är du sugen på ett kul (men enkelt) sommarprojekt? Glasskiosk, dagbädd och odlingslåda – vi har samlat alla våra bästa gör det själv-projekt här!

”Vi byggde Sveriges första containervilla”

Gör det själv Linda och hennes man tog trenden med återbruk ett steg längre – och byggde ett helt hus av gamla containrar.