Currylinjer - sanning eller skröna?

Rum

Currylinjer och jordstrålning är något som förbryllar och fascinerar många människor. Lars Erik Olsson försöker här reda ut begreppen.

Av: Lars E Olsson Illustration Rakhsha Razani, 18 september 2002

För några nummer sedan hade vi en fråga i Vi i Villa om Currylinjer kunde vara farliga att vistas i. Jag svarade så gott jag kunde och har sedan fått en mängd intresserade läsarreaktioner - där alla vill veta mer. Jag skall här försöka reda ut några grundläggande begrepp inom detta mystiska begrepp.

Lars Inge Karlsjö i Halmstad är en av dem som skrivit brev om detta. Han berättar hur en av svärdöttrarna kom hem för några år sedan med två stålpinnar - ungefär som cykelekrar - som var böjda i 90-graders vinkel. Svärdottern gick igenom deras vardagsrum som är ungefär sju meter långt, och fick två utslag i rummet - med fyra meters mellanrum. Utslaget visade sig som att stålpinnarna vred sig mot varandra utan att hon själv påverkade detta.

Därefter hade svärdottern gått upp i de två sovrummen på övervåningen och fått utslag just ovanför huvudkuddarna. Brevet avslutades med en fråga. "Både jag och min fru sover ganska dåligt i dessa sovrum. Vi har emellertid inte flyttat våra sängar. Kan detta ha påverkat vår sömn?"

Efter att ha försökt tränga djupare in i Currylinjernas värld är jag beredd att svara ett obetingat Ja! på denna fråga. Flytta på sängarna och se om sömnen blir bättre!

Annons

Som ett rutnät över jorden

En Currylinje är en form av jordstrålning - en sorts energifält som finns i ett regelbundet rutnät över hela jorden. Currylinjerna är uppkallade efter Manfred Curry som beskrev dessa 1952. Linjerna ligger med cirka fyra meters avstånd - precis som Lars Inge Karlsjö´s svärdotter kunde mäta upp i vardagsrummet. Linjerna ligger i väderstreckens diagonaler, dvs. sydväst till nordost och sydost till nordväst. Linjerna har också en utbredning uppåt - dvs. de finns lika väl på marken som i ett höghus.

Det finns också Hartmannlinjer, efter Ernst Hartmann, som är svagare än Currylinjerna och ligger på två meters mellanrum. Dessa linjer bildar rutmönster nord-syd, öst-väst. Där linjerna för både Currylinjer och Hartmann linjer möts bildas kryss där jordstrålningen alltså anses vara extra stark.

Alla dessa linjer och kryss kan mätas ut med mycket enkla hjälpmedel - vinkelpinnarna som beskrevs tidigare eller med vanliga platsgalgar som man håller med händerna i ytterkant och metallkroken pekande framåt. De flesta har faktiskt förmågan att göra detta - men man måste ju våga göra det. Det okända skrämmer ibland.

Linjerna påverkar oss

Dessa linjer och krysspunkter som man kan mäta upp tillskrivs en rad egenskaper. En av de vanligaste är att de ger dålig sömn - det är därför jag tycker att Karlsjö genast skall flytta på sina sängar. Förutom dålig sömn kan man få huvudvärk, ledproblem och andra otrevligheter. Linjerna anses också påverka växtlighet - det finns vittnesmål om både grödor och träd som nästan inte vuxit alls därför att de stått i dessa störzoner.

Jag kan verkligen inte förklara vad det här egentligen är för något - eller om de tillskriva egenskaperna för linjerna är verkliga. Men det tycks som om detta kan vara en gammal nästan bortglömd folklig kunskap. Mäter man linjerna vid gamla hus ligger dessa faktiskt i husets ytterväggar - och blir därmed oskadliggjorda! Även flera tusen år gamla fornlämningar tycks ligga utefter dessa linjer och kryss. Tillskrevs dessa platser ökad kraft förr i tiden?

Det här väcker naturligtvis ytterligare frågor. Inför den här artikeln har jag varit i kontakt med Föreningen Slagrutan Syd i Osby. Slagrutan Syd har flera hundra medlemmar. De ägnar mycket tid åt dessa frågor - samt om hur vattenådror påverkar människors hälsa. De tar gärna emot ytterligare förfrågningar om jordstrålningens verkningar per e-post: [email protected]

Läs mer här:

Han mäter uråldrig kunskap

18 september 2002 Lars E Olsson Illustration Rakhsha Razani
Annons
Annons
Mer om Rum

Så funkar det: Att inreda källaren

Rum Outnyttjade kvadratmetrar i källaren? Här finns ofta mycket extra utrymme att bättre ta vara på!

Min idé - Jag byggde ett tonårsrum

Rum Skaparkraften fortsätter att koka runt om i landet! Här visar Jessica Hultén hur hon skapade ett kvadratsmart rum med loftsäng och soffa för tonåringen...

Läckra entréer

Rum Rätt utformad kan entrén bli just den intressanta signatur som ditt hus behöver och samtidigt säga en hel del om er som bor där.

Entréer

Rum Utan det skydd som ett entrétak ger är entrén, i alla fall inte i vårt klimat, så praktisk.

Han mäter uråldrig kunskap

Rum Currykorsen sägs påverka vår sömn och plantors växtkraft. Så här tar du reda på var de finns.

Välkommen in!

Rum Hallen är det första du möter när du kommer in i huset, och det sista du ser när du går ut. Här är två inspirerande hallösningar.

Så bygger du en rumsavdelare

Rum Att sätta upp en skiljevägg är ett enkelt sätt för att skapa fler rum eller dela av stora ytor i huset. Här har ett kök fått en avdelande vägg med hjälp av en spaljé som stomme. 

Hemtrevligare i hallen

Rum Hallen är det första och sista intrycket av ditt hem, både för dig och dina gäster. Tänk praktiskt och satsa på dold förvaring så är du redan på god...

Nytändning i sovrummet

Rum I sovrummet vill man ha det lugnt, skönt och avslappnat. Satsa på bra sängar, begränsad färgskala, mysbelysning och mycket textil.