Julverkstad för hela familjen

Gör det själv

Vår norska systertidning Vi i Villas redaktör Lisbeth Fosser älskar julen och julpyssel. Innan jul bjuder hon in sina närmaste till en julverkstad. Här kan du se några av de saker som gjordes vid årets julverkstad.

Av: Lisbeth Fosser, omarbetad av Kristina Sjöberg, viivilla.se december 2012, 14 november 2012

För Lisbeth Fosser är ingenting så mysigt som en julverkstadskväll där unga och gamla samlas. Hon bjuder på en enkel servering, gröt med mandel där mandelpremium är ett litet paket med hobbymaterial. När du har arbetat ett tag smakar det alltid bra med varm choklad och glögg eller kaffe med pepparkakor och ett adventsbakverk. Så att du låter den kreativa andan råda!

- Vi samlas fyra generationer och kreativitet var hög. Alla lämnade sin egen personliga prägel på saker de gjort. Kvällens yngsta (8 år) uppgav efteråt att detta var den roligaste dagen han någonsin hade haft, säger Lisbeth.Kent André väntar ivrigt på att limmet ska torka.

Här Lisbeth råd hur du gör en egen julverkstad.

Annons

* Täck bordet med något som tål att spillas på
* Ha några tomglas att skölja penslar i
* Limtub och sax (ha gärna en extra uppsättning)
* Lättare förfriskningar
* Välj ett tema så att det inte blir helt kaos

Två flirtkulor limmas ihop och får torka medan skidor och stavar målas. Sedan ritas ögon, näsa och mun i ansiktet innan halsduk och hatt sätts på. Limma slutligen fast snögubben på skidorna.

Adventskransar för julstämning

 

Adventskrans med flugsvampar. Idé och foto: Panduro Hobby

Material:
Krans av mörka kvistar och strimlor av bark, 37 cm
Grön mossa
Prickigt band, rött
Två flugsvampar, 15 mm och 20 mm
4 stycken ljushållare för runda blockljus
Zinkdekoration, siffrorna 1-2-3-4
4 stycken runda blockljus
Korta knappnålar

Sätt ljushållarna i kransen och limma fast dem så att ljusen kommer att stå rätt upp. Fäst grön mossa mellan ljushållarna och lägg ner flugsvampen i mossan. Ordna flugsvampen med olika storlek i små grupper. Bind det rödprickiga bandet runt nederkanten på ljusen och låt fina slingor hänga ned litet. Fäst zinksiffrorna med de korta knappnålarna på ljusen eller knyt fast dem med tunn tråd.

Adventskrans med tallkottar och röda äpplen

Idé och material: Panduro Hobby.

Till adventskransen användes:

Sätt ljushållarna i kransen och limma fast dem så att ljusen kommer att stå upprätt. Bind fast kottarna med tunn tråd. Sno banden runt kransen så som bilden visar och sätt fast äpplen och bär.

Änglar för alla

Till änglarna användes änglakroppar i två olika storlekar, ängelhår, olika band och spets samt stjärnor och glitter.

Änglakören är samlad.

Traditionellt söta änglar.

Denna färgglada och lite mer rockiga ängel har hår av tovat ull. Hon har också satängband i starka färger.

Ängel i julröd finstass.

Änglar i tapetklänningar och guld och silvervingar.

Banden och hår limmas på änglakroppen. Ansiktsdrag ritas med fin tuschpenna. Slutligen dekorerades änglarna med stjärnor som klistrades fast. Istället för band kan man också använda papper, servetter eller tapetrester.

Material ängel
Vaddkula
Hudfärgad lera
Kroppstråd
Vadd
Änglahår
Silkesband till kjolen
Styv papp till vingar
Guldstjärna och guldtråd till gloria

Ansiktet modelleras på en vaddkula och bakas i ugnen enligt anvisningarna på förpackningen.

Vira vadd runt kroppen för att ge den lite fyllighet. Linda tråden runt kroppen för att hålla fast vadden. Limma vitt sidenband på ängeln att klä och dekorera den med ett rosa band. Limma huvudet på kroppen, rita ögonen och mun och limma fast håret, glorian och vingar.

Tomtenissar att bli glad av

Tomtefamiljen samlas för nöje och spel.

Extra fina blir tomtenissarna då de utrustas med skidor, slädar och sparkar. Det finns också många roliga, små redskap i trä som gör tomtarna mer levande.

Tomtarna har hår av ull och kläder av tovat ull. Det finns ögon att köpa som man kan limma dit. Små stickade tomteluvor finns också färdiga.

Dörrkransar som är enkla att göra

Ett hjärta av sammanflätade pilar pryds med små kottar, flugsvampar och en guldstjärna. Hängs upp i ett rött band.

Material:
Halmkrans, 25 cm
Grön mossa
Flugsvamp, 10 mm, 15 mm och 20 mm
Aluminiumtråd
Prickigt tyg, rött
Prickigt band, rött
Kit med tomtenissar

Klä halmkransen med grön mossa, vira fast mossan med aluminiumtråd. Sy ett band av det rödprickiga tyget. Vik tygstycket på mitten och sy ihop tre sidor så att du sedan kan vränga tygstycket rätt. Tygstycket är nu ett band som är cirka 10 cm brett och 100 cm långt. Häng kransen i bandet. Knyt ett smalt rödprickigt dekorband kring bandet. Fäst några troll och flugsvampar nedtill i kransen.

Idé och material från Panduro Hobby.

Julpomler

Julpomler, eller julkulor är fina att dekorera granen med men kan också hängas ensamma eller i gruppp i ett fönster.

Material:
Styrofoam bollar i olika storlekar (Panduro)
Färg: Guld och silver metallic (Panduro)
Glitter (Panduro)
Stjärnor (Panduro)
Band för upphängning

Måla frigolitbollen i den färg du vill. Det är smart att sätta en pinne i hålet så att bollen är på stickan när den torkar. Sätt pinnarna i ett glas, men se till att bollarna inte kommer för nära varandra. Låt torka väl. Lägg lim där du vill ha glitter. Det är klokt att ha ett papper under när du strör på glitteret. Då är det lätt att hälla tillbaka glittret som inte fastnar. Limma fast stjärnorna och annat som gnistrar.

Läs även:

Kalender för en skönare jul

I december är det mycket som ska hinnas med. Julmat, julhandling, städning och allt annat som behöver göras och ses över. Men med en dag-för-dagkalend...

Låt kulorna torka.

Häll klister i hålet och fäst ett band för upphängning.

Ljuslyktor av syltburkar

Gamla sylt- och senapsburkar blir stämningsfulla ljuslyktor.

 

1. Den blå färgen "duttas" på med en liten svamp, låt färgen torka och låt färgen vara lite ojämn (Metallic Silver).

2 och 3. Måla granar genom att trycka pensel mot glaset. Då skapar du snöiga granar.

4. Måla stam och grenar av lövträd med en tunn pensel. Avsluta med snöflingor.

Glasfärgen som använts kom från Panduro. Låt torka i 24 timmar och härda därefter i ugn under 40 minuter vid 160 graderC.

Dekorativa askar

Söta askar.

Material
Askar
Deco Page Designs (Panduro)
Decopagelim

Askarna målades först med silverakrylfärg

Motivet rivs ut försiktigt (inte klippa då kanterna är lite grova)

Applicera decopagelim på asklocket och lägg dit motivet. Applicera decoupage lim över motivet (här är det lämpligt att använda en liten rulle). När det är torrt, applicera limmet igen. Låt det torka väl och pensla ljus silverfärg över motivet för att få ett litet gammalt utseende. Limma på spets runt asken.

Allt material utom rester av band och spetsar kommer från Panduro Hobby www.panduro.no eller Creativ Company www.cchobby.no.

Dockor, ögon, stickade strumpor, rodel, sparkar, slädar, glas färg, hobby färg, änglahår, änglakroppar, dockkropp, kroppstråd med gummi, glitter och stjärnor från Panduro Hobby

Julkorgar, decopagelim, motiv decoupage, rullar, skidor och stavar, småredskap i trä och hjärtan är från Creativ Company.

14 november 2012 Lisbeth Fosser, omarbetad av Kristina Sjöberg, viivilla.se december 2012
Annons
Annons
Mer om Gör det själv

Så borrar du i kakel

Gör det själv Funderar du på att sätta upp nytt kakel i köket eller kanske i badrummet? Att borra i kakel är inte alltid så lätt som man kan tro. Man vill undvika att det blir fula sprickor och därför är det viktigt att det utförs på rätt sätt. Nedan beskriver vi steg för steg hur du på bästa sätt borrar i kakel.

Elementskydd – dölj elementet bakom vackra ribbor

Gör det själv Ett vitmålat elementskydd i trä med klassiska smala ribbor är både vackert att se på och skyddar mot de hårdaste smällarna när små ben ska lära sig gå....

Vedbärare – så bygger du din egen smarta vedhållare

Gör det själv Vedbäraren ska vara liten nog att bäras ut för påfyllning och sedan ställas in som vacker förvaring av veden. Hållare och bärare i ett helt enkelt!

Barnens bästa trädgunga – så bygger du den!

Gör det själv En lågt hängande gunga med plats för små rumpor blir snabbt barnens favoritplats. Gungan är en snabbfixat av lite spillvirke. Lite jobb = mycket uppskattning!

Bygg ett rosentorn – så gör du!

Gör det själv Stiliga ställningar ger både höjd åt planteringar och stöd åt yviga växter, samtidigt som de är dekorativa. Så här bygger du två vackra modeller!

Ikea-hack: Så gör du ett leksakståg

Gör det själv Fixa leksakståget som får städningen att gå som på räls. Låt barnen vara med – sätt ihop ett par trälådor som blir ett tåg för förvaring!

Så dränerar du grunden – steg för steg

Gör det själv Planerar du att göra om källaren till barn- och tv-rum – eller gör källarlukten och fukten dig sömnlös om nätterna? Dags att dränera. Anläggningsexperten Niklas Engberg förklarar hur det går till.

Sommarens enklaste gör det själv-projekt!

Gör det själv Är du sugen på ett kul (men enkelt) sommarprojekt? Glasskiosk, dagbädd och odlingslåda – vi har samlat alla våra bästa gör det själv-projekt här!

”Vi byggde Sveriges första containervilla”

Gör det själv Linda och hennes man tog trenden med återbruk ett steg längre – och byggde ett helt hus av gamla containrar.