Julkalender – dag för dag

Nu när julmånaden snart börjar är det dags att ta tag i julens alla sysslor. Med en dag för dag-kalender blir det lättare att hålla ordning på dagarna och sysslorna, så man enkelt hinner med att få klart allt julstök utan stress.


Dag 1

Det kan vara skönt att redan tidigt börja med julstädningen. Städa i skrymslen och vrår och förbered plats för julsakerna som sedan ska fram.

Dag 2

Eftersom det nu är första advent ska alla adventsljusstakar upp i fönstren. Om du vill göra en egen ljusstake med levande ljus kan du enkelt göra en av mossa och röda blockljus som du ställer på ett fint fat.

 

Dag 3

När vinter och kyla kommer är det svårt för fåglarna att hitta tillräckligt med mat. Sätt upp äpplen och talgbollar i ett träd och du får små vänner på besök utanför fönstret.

Dag 4

Se över kyl och frys och passa på att rengöra dem och frosta av innan julmaten ska in. En frys som blivit isig och behöver frostas av får jobba mer och drar därmed mer el.

Dag 5

Under decembers mörka vintermånad är det fint att sätta upp belysning utomhus. Det ger liv åt trädgården och lyser upp fint mot den vita snön. Det skapar dessutom höjdskillnader i den annars sovande trädgården. Sätt upp belysning i buskar, träd och på räcken.

Dag 6

Gå upp på vinden eller till förrådet och ta fram julsakerna så du har dem nära till hands när det är dags att ta upp julpyntet. Om du har små inomhusbelysningar eller liknande, testa dem så att de fungerar eftersom de legat undanstoppad sedan förra julen.

Dag 7

Gör cupcakes med julkänsla. Roligt att bjuda på och även ge bort som gåva. Använd choklad i din frosting och dekorera med vitt strössel i form av snöstjärnor och lägg på några silverkulor.

Dag 8

Sprid juldoften i ditt hem. Stick ner nejlikor i några apelsiner och ställ i en skål på bordet eller häng upp i ett rött snöre i fönstret. Det blir både vackert och luktar gott.

Dag 9

Passa på att fylla upp godisförrådet inför julen. Det finns många enkla och snabba recept på julgodis vilket gör att man kanske hinner göra flera sorter. Glögg, apelsin, punsch och whisky är goda smaksättningar på julgodiset.

Dag 10

Sätt upp en trollhasselkvist eller liknande på väggen och sätt upp några röda små hjärtan och äpplen eller annat pynt som du gillar. Sätt upp en liten belysning i eller intill kvisten med pynt och tänd när det börjar mörkna.

Dag 11

Gör en dekorativ krans att hänga upp i ett träd eller på ytterdörren. Klä en halmkrans med grön- och vitmossa med en ståltråd så att det täcker hela stommen. Limma fast några kanelstänger och stick ner ett prydnadsäpple. Knyt en rosett av rött band och limma fast längst upp på kransen.

Dag 12

Gör en lista och planera vilka julklappar du ska köpa. Många julklappar går att beställa på nätet, det går både fortare och smidigare än att handla i affärerna. Passa på och beställ nu så sakerna hinner fram innan jul.

Dag 13

Nu är det lucia. Duka upp glögg och pepparkakor för en mysig fikastund. Passa på att göra en pepparkaks-cheesecake och dekorera med pepparkakor. Blir både fint och smakar ljuvligt.

Dag 14

Putsa fönstren innan julgardinerna ska upp. Stryk sedan gardinerna och häng upp dem. Passa också på att fylla fönsterbrädena med julblommor som julstjärnor och hyacinter.

Dag 15

Ta en städdag och städa hela huset så behöver du bara kompletteringsstäda precis innan jul. Dammsug, torka golven och damma. Det är härligt när hemmet är nystädat.

Dag 16

Gör en liten julgrupp med hyacint, mossa, kottar, vita fädrar, julkulor och annat fint. Har man ont om tid finns många fina arrangemang att köpa i blomsteraffären men att göra det själv och använda de dekorationer som man gillar bäst brukar vara roligast.

Dag 17

Skriv en inköpslista på julmaten och se över om det är något du kan ge dig ut och handla redan nu. Ju tidigare du handlar desto större chans är det att allt du behöver finns och du slipper långa köer i mataffärer.

Dag 18

Om graderna gått ner över nollstrecket kan du göra en välkomnande islykta att ställa ut på bron eller trappan. Fyll en liten bunke med vatten och ställ en plastmugg med en tyngd i, exempelvis en sten. Lägg i rosor och rosenblad runt om i vattnet. Ställ ner i frysen eller ställ utomhus tills vattnet frusit ordentligt. Skölj sedan snabbt med ljummet vatten så att bunkarna lossnar från isen. Sätt ett värmeljus i och tänd när det börjar skymma.

Dag 19

Om du har en riktig gran är det dags att ta in den och sätta den i vatten. Kom ihåg att fylla på vatten med jämna mellanrum så den inte blir torr och börjar barra.

Dag 20

Sätt upp allt julpynt som inte kommit upp tidigare. Har du tid kan du även göra små egna julpyssel. Ge dig också iväg och handla det sista som du behöver inför julafton.

Dag 21

Att göra sin egen sill till julbordet brukar vara uppskattat. Ta reda på något recept som du tycker låter gott ut eller gör ditt eget recept och lägg i det du tror kan bli en god kombination.

Man kan faktiskt använda nästan vad som helst till sin sillinläggning, som hjortron, chili eller granatäpple. Testa att kombinera din egen smaksättning till julmiddagen, vem vet, det kanske blir en ny favorit på julbordet.

Dag 22

Nu är det dags att klä granen. Ta fram glitter, julkulor, julstjärna och allt annat som du tycker gör granen dekorativ. Kanske har du något julpynt som du gjort själv som du kan hänga i granen. Passa också på att vattna granen efter du klätt den.

Dag 23

Tillaga och griljera julskinkan. Använd en favoritsenap.

Här är ett recept på griljering till ca 3 kg rimmad skinka:

1 äggula
2 msk av din egen favoritsenap
1 msk honung
3 msk ströbröd

Om du vill kan du byta ut honungen mot råsocker, äppelmos eller något annat som blir karamelliserat i ugnen.

Dag 24

Nu är det äntligen julafton. Ät god mat, umgås och njut av en härlig julafton!

God jul!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar