Foto: Istockphoto

Hur isolerar vi vinden?

Gör det själv

Hur isolerar vi vår vind, undrar en av våra läsare. Här är Snickar-Björns svar!

Vi ska isolera vinden

Vi har ett sommarrum på vår oinredda kattvind som vi vill kunna använda året runt. Nu funderar vi på att isolera det. Hur ska vi gå till väga, vilken typ av isolering är bäst och enklast? Taket består av brädor (och utanför brädorna takpapp och tegel).

Annons

Svar:

Hej! Viktigt är att skapa en fungerande luftning av taket innan ni börjar isolera. Normalt monteras en tunn board likt masonit 30–45 mm nedanför era takbrädor. Luften som ska passera där måste komma in vid takfoten och ventileras ut under nockpannorna.

Under boarden blir isoleringsskiktet i form av antingen skivor eller lösisolering. Ofta behöver man bygga på takstolarna för att få in den önskade mängden isolering, hur mycket det är får ni utvärdera utifrån den nya rimliga takhöjden.

De prisvärda och lättillgängliga isoleringssorter ni har att välja mellan är mineralull och cellulosaisolering, antingen då i form av returpapper eller träfiber. Beslut om huruvida ni vill isolera med skivor eller lösull måste även tas tidigt i byggprocessen, då tillvägagångssätten är helt olika.

Tips: Hos Svenskt Trä finns bl a ritningar på hur ni ska konstruera ert tak.

Björn Christiernsson

18 september 2019
Annons
Annons
Mer om Gör det själv

Virka disktrasor – så gör du!

Gör det själv Virka fina disktrasor i ett mjukt bomullsgarn så slipper du köpa nya från affären hela tiden. Bra för både miljön och plånboken!

Ikea-hack: Så gör du ett leksakståg

Gör det själv Fixa leksakståget som får städningen att gå som på räls. Låt barnen vara med – sätt ihop ett par trälådor som blir ett tåg för förvaring!

Så dränerar du grunden – steg för steg

Gör det själv Planerar du att göra om källaren till barn- och tv-rum – eller gör källarlukten och fukten dig sömnlös om nätterna? Dags att dränera. Anläggningsexperte...

Sommarens enklaste gör det själv-projekt!

Gör det själv Är du sugen på ett kul (men enkelt) sommarprojekt? Glasskiosk, dagbädd och odlingslåda – vi har samlat alla våra bästa gör det själv-projekt här!

”Vi byggde Sveriges första containervilla”

Gör det själv Linda och hennes man tog trenden med återbruk ett steg längre – och byggde ett helt hus av gamla containrar.

Vi i Villa byggde en bod

Gör det själv Under villamässan Hem, Villa Bostadsrätt byggde Vi i Villa en bod i samarbete med Bygg-Ole. Den färdiga boden tävlades ut under mässan. Vi tar dig med...

Så skyddar du dig mot värmen – billigt!

Gör det själv Det kan inte ha undgått någon att vi har extremvärme och den fortsätter den här veckan. Fläktarna är slut i butikerna men det finns ett annat sätt att kyla sig som är smart och billigt – bygg en aircondition till en kostnad av ca 396 kr! Datorfläktar finns för det mesta på lager, de är tystare än vanliga fläktar och har bättre kapacitet.

Ett fågelbad till dina kvittrande små vänner

Gör det själv Vill du unna dina bevingade små fåglar en riktig spa-upplevelse och lyx i villavardagen? Då kan du se till att ställa ut ett öppet fågelbad i trädgården...

Smarta gör-det-själv-guider

Gör det själv Steg för steg till det perfekta slutresultatet! Nu har du som är medlem i Vi i Villa-klubben möjlighet att ladda ner fem olika gör-det-själv-guider....