Foto: Karin Almström

Gjut ett fågelbad i betong

Hemmafixarna

Med hjälp av ett rabarberblad kan du enkelt gjuta ett vackert fågelbad i betong. Karin Almström från ”Hemmafixarna” visar hur du gör, steg för steg.

Av: Karin Almström, 30 juni 2016

Kasta inte rabarberbladen när det är dags att baka paj av stjälkarna – de kan nämligen användas som mall för att gjuta i betong. I senaste avsnittet av ”Hemmafixarna” visar Karin Almström hur du gjuter ett vackert fågelbad med hjälp av just ett rabarberblad.

 

Annons

Gjut ett fågelbad i betong

Du behöver:

  • Ett fint rabarberblad
  • Finbetong (väljer du ett stort blad går det åt en hel påse)
  • Jord eller sand
  • Sopsäck
  • Hink för att blanda betong
  • Plasthandskar eller munskydd

 

Gör så här:

1. Börja med att göra en höjd av jord eller sand, det är denna höjd som bestämmer utseendet på skålen, alltså insidan av fågelbadet. Vill du så gör du en liten platå där fåglarna kan sitta. Du kan också lägga en svart plastsäck mellan jorden och rabarberbladet så att inte betongen rinner ner på jorden och fastnar i betongen. Det går dock att slipa i efterhand.

2. Välj ut det finaste rabarberbladet. Väljer du ett stort blad, som jag gjorde i filmen, går det en hel påse finbetong.

3. Skär av stjälken snett så att den inte fastnar i betongen.

4. Blanda till betongen. Läs på baksidan hur du går tillväga. 

OBS! Betong skall inte inandas eller fås i ögonen, använd munskydd och handskar när du blandar

5. Lägg på betongen, ganska tjockt. 

6. Tryck en botten med någonting platt.

 

7. Låt brinna i cirka två dagar. Helst inte i direkt solljus. Spola med vatten 1-2 ggr/dag. Vänd bladet på rätt håll och låt det stå ytterligare 1-2 dagar till men börja pilla bort rabarberbladet direkt om du vill. Är det något du inte får bort är det bara att vänta tills bladet torkar ordentligt och skrumpnar.

 

Fler roliga projekt från Hemmafixarna Carro och Karin hittar du här.

 

Fler tips hittar du även i Carros blogg Älska att baka, och i Karins trädgårdsblogg.

 

30 juni 2016 Karin Almström
Annons
Annons
Mer om Hemmafixarna

Gör fina betongfigurer

Hemmafixarna Att göra egna betongfigurer är båda snyggt och kostar heller inte mycket att göra. Karin Almström från Hemmafixarna visar hur du går tillväga, steg för steg.

Baka knäckebröd med dill och västerbottensost

Hemmafixarna Godaste knäckebrödet bakar du själv. Här är ett enkelt och snabbt recept från Caroline Ahlqvist – knäckebröd med dill och västerbottensost.

Så fixar du dukningen till kräftskivan

Hemmafixarna Ska du ha kräftfest i sommar? Karin Almström från ”Hemmafixarna” visar hur du enkelt fixar finaste dukningen med överblivna tyger.

Bygg en spaljé – steg för steg

Hemmafixarna Karin Almström från ”Hemmafixarna” visar hur du snabbt och enkelt kan bygga en egen spaljé till trädgården. 

Baka himmelskt goda drottningbiskvier

Hemmafixarna Drottningbiskvier med hallon, blåbär och vit choklad – här ”Hela Sverige Bakar”-Carros recept du bara måste prova!

Bygg en odlingslåda – hemmafixarnas guide

Hemmafixarna Odlingslådor och blomlådor är både vackra och praktiska att odla i. Så här kan du bygga en egen odlingslåda, med hjälp av Karin Almström från ”Hemmafixa...

Följ med hemmafixarna Carro och Karin

Hemmafixarna Bygg en köksö, blomlåda och mycket mer, i kombination med härliga recept du bara måste prova. Här är hemmafixarna Carro och Karins roliga projekt både inomhus och utomhus.