Foto: Karin Almström

Så fixar du dukningen till kräftskivan

Hemmafixarna

Ska du ha kräftfest i sommar? Karin Almström från ”Hemmafixarna” visar hur du enkelt fixar finaste dukningen med överblivna tyger.

Av: Karin Almström, 28 juli 2016

Visst är det lyxigt att duka med tygduk istället för pappduk, men kanske vill du inte heller riskera att förstöra den vackra linneduken du ärvt av farmor. I senaste avsnittet av ”Hemmafixarna” tipsar Karin Almström om att använda billiga eller överblivna tyger till vacker duk, tabletter och servetter. 

 

Annons

Fixa dukningen med tygbitar

Du behöver (till duk, tabletter samt servetter):

  • Tre olika tyger, en större bit till bordet, en mindre bit att klippa i bitar till tabletter samt ett tygstycke att riva ut servetter från.
  • Fållfix
  • Sax

Till placeringskort:

  • Tjockare papper
  • Penna eller stämplar
  • Eventuella dekorationer
  • Snöre

 

 

Gör så här:

Istället för att behöva sy använder jag fållfix. Klipp tygerna till den önskade storleken, och sedan är det bara vika och stryka fållarna med remsan mellan. OBS! Limrensan får inte sticka fram utanför då blir det fula fläckar!

På den vita duken (som blir bordsduk) viker jag kanten dubbelt så att den blir snygg från båda hållen, stryker till kanten ordentligt innan jag lägger dit limremsan.

 

De röda tabletterna viker jag bara en gång och stryker sedan fast remsan. Vik in hörnen så blir det extra snyggt.

Servetterna river jag till och drar lite extra i trådarna så att kanterna blir fransiga. Rulla ihop.

 Gör egna placeringskort av ett tjockare papper som du klipper till. Dekorera med glitterlim, stämplar, klistermärken, fjädrar – det du tycker passar! Bind sedan fast kortet med ett snöre.

 Tips!

Med papper i olika färger kan du enkelt göra egna vinglaskort, så att gästerna inte blandar ihop glasen.

 Vips! På mindre än 1 timme har bordet fått duk, tabletter, servetter och placeringskort! 

  

Fler roliga projekt från Hemmafixarna Carro och Karin hittar du här.

 

Fler tips hittar du även i Carros blogg Älska att baka, och i Karins trädgårdsblogg.

28 juli 2016 Karin Almström
Annons
Annons
Mer om Hemmafixarna

Gör fina betongfigurer

Hemmafixarna Att göra egna betongfigurer är båda snyggt och kostar heller inte mycket att göra. Karin Almström från Hemmafixarna visar hur du går tillväga, steg för steg.

Baka knäckebröd med dill och västerbottensost

Hemmafixarna Godaste knäckebrödet bakar du själv. Här är ett enkelt och snabbt recept från Caroline Ahlqvist – knäckebröd med dill och västerbottensost.

Gjut ett fågelbad i betong

Hemmafixarna Med hjälp av ett rabarberblad kan du enkelt gjuta ett vackert fågelbad i betong. Karin Almström från ”Hemmafixarna” visar hur du gör, steg för steg.

Bygg en spaljé – steg för steg

Hemmafixarna Karin Almström från ”Hemmafixarna” visar hur du snabbt och enkelt kan bygga en egen spaljé till trädgården. 

Baka himmelskt goda drottningbiskvier

Hemmafixarna Drottningbiskvier med hallon, blåbär och vit choklad – här ”Hela Sverige Bakar”-Carros recept du bara måste prova!

Bygg en odlingslåda – hemmafixarnas guide

Hemmafixarna Odlingslådor och blomlådor är både vackra och praktiska att odla i. Så här kan du bygga en egen odlingslåda, med hjälp av Karin Almström från ”Hemmafixa...

Följ med hemmafixarna Carro och Karin

Hemmafixarna Bygg en köksö, blomlåda och mycket mer, i kombination med härliga recept du bara måste prova. Här är hemmafixarna Carro och Karins roliga projekt både inomhus och utomhus.