Att bygga en egen blomlåda är enkelt!
Att bygga en egen blomlåda är enkelt! Foto: Karin Almström

Bygg en odlingslåda – hemmafixarnas guide

Hemmafixarna

Odlingslådor och blomlådor är både vackra och praktiska att odla i. Så här kan du bygga en egen odlingslåda, med hjälp av Karin Almström från ”Hemmafixarna”.

Av: Hemmafixarna, 02 maj 2016

Att odla i odlingslåda är både enkelt och blir en fin detalj i trädgården. Genom att odla upphöjt minimerar du dessutom ogräset! Här är Hemmafixarna Carro och Karins senaste avsnitt av deras fixarserie på Youtube, där Karin bland annat visar hur du går tillväga för att bygga en egen köksö.

Till den färdiga odlingslådan hjälpte trädgårdsprofilen Bosse Rappne Karin att välja ut vackra blommor: Trifolium 'Dark Debbie', Penséer och Förgätmigej – blommor som dessutom tål kalla nätter.

 

Så bygger du en odlingslåda

Du behöver:

  • 6 brädor, 50 cm långa (20 x 92 mm)
  • 6 brädor, 30 cm långa (20 x 92 mm)
  • 2 bottenplankor, 46 cm långa (20 x 92 mm)
  • 2 reglar, 21 cm långa (45 x 33 mm)
  • 4 ben, 38 cm långa (45 x 33 mm)
  • Skruvar
  • Skruvdragare
Annons

 

Gör så här:

1. Sätt ihop kortsidorna med benen. Måtta ut 4 cm på två av kortsidorna, där fäster du benen. Här är det viktigt att du är noggrann så att benen hamnar i samma höjd.

 

2. Fäst reglarna i kortsidorna.

 

3. Sätt fast långsidorna på kortsidorna. Börja längst upp så att du får en fin kant. Gör likadant på andra sidan. Tips! Skruva, till en början, bara en skruv i varje sida av plankan - på så sätt kan du reglera lådan lite i sluten om den är lite ostabil. Sedan sätter du två skruvar i varje.

 

4. Nu är det bara att lägga bottenplankorna på plats, dem behöver du inte skruva fast!

 

 

5. Avsluta med att sätta två skruvar i på alla långsidorna. Klar!

 

Tips! Den här lådan kan du bygga hur stor du vill, är den riktigt stor kan det vara bra att sätta dit extra ben i mitten och sätta reglar även på långsidorna. Vill du istället göra en pallkrage kortar du av benen så att dom inte sticker ut under, då står den på marken istället.

  

Fler roliga projekt från Hemmafixarna Carro och Karin hittar du här.

Fler tips hittar du även i Carros blogg Älska att baka, och i Karins trädgårdsblogg.

02 maj 2016 Hemmafixarna
Annons
Annons
Mer om Hemmafixarna

Gör fina betongfigurer

Hemmafixarna Att göra egna betongfigurer är båda snyggt och kostar heller inte mycket att göra. Karin Almström från Hemmafixarna visar hur du går tillväga, steg för steg.

Baka knäckebröd med dill och västerbottensost

Hemmafixarna Godaste knäckebrödet bakar du själv. Här är ett enkelt och snabbt recept från Caroline Ahlqvist – knäckebröd med dill och västerbottensost.

Så fixar du dukningen till kräftskivan

Hemmafixarna Ska du ha kräftfest i sommar? Karin Almström från ”Hemmafixarna” visar hur du enkelt fixar finaste dukningen med överblivna tyger.

Gjut ett fågelbad i betong

Hemmafixarna Med hjälp av ett rabarberblad kan du enkelt gjuta ett vackert fågelbad i betong. Karin Almström från ”Hemmafixarna” visar hur du gör, steg för steg.

Bygg en spaljé – steg för steg

Hemmafixarna Karin Almström från ”Hemmafixarna” visar hur du snabbt och enkelt kan bygga en egen spaljé till trädgården.

Baka himmelskt goda drottningbiskvier

Hemmafixarna Drottningbiskvier med hallon, blåbär och vit choklad – här ”Hela Sverige Bakar”-Carros recept du bara måste prova!

Följ med hemmafixarna Carro och Karin

Hemmafixarna Bygg en köksö, blomlåda och mycket mer, i kombination med härliga recept du bara måste prova. Här är hemmafixarna Carro och Karins roliga projekt både inomhus och utomhus.