Hemmafixarens favoritprojekt – bygg en pergola

Pergola, stengång och odlings­låda – alla tre är populära trädgårds­projekt. Björn Christiernsson ger råd på vägen till dig som ligger i startgroparna! Här får du lära dig att bygga en pergola.

6 tips för pergolabygget

1. För att få din pergola att hålla länge så satsa på grövre, tryckimpregnerat virke eller annat virke som klarar röta. Att täckmåla virke som inte har resistens mot röta kan göra att fukt tränger in bakom färgen. Risken är att virket är genomruttet inom tio år. 

2. Undvik också att “spika” lager på lager av virke, dvs en stående regel som spikas ihop med en liggande osv, då virket mellan de olika virkesdelarna ständigt förblir fuktiga. Risken är att de då fortare drabbas av röta. 

3. Tänk efter när det gäller dimensioner, klena dimensioner kan ge ett futtigt intryck i en stor trädgård. Så anpassa efter hus och trädgård. 

4. Har du ett tak påverkar dess utformning intrycket. Vill du t ex ha ett romantiskt tak så satsa på välvda överliggare. 

5. Stadig grund! Satsa på plintar i betong, gjut själv eller köp färdiga i stället för att gräva ner stolparna i jorden (de ruttnar).

6. En snygg spaljé eller klätterväxter på pergolans sidor skapar fin rumskänsla.

Pergola
En pergola höjer mysfaktorn på sommarfikat!

Bra att veta om pergola!

En pergola är bygglovsbefriad, oavsett var den byggs. Om den är fäst i huvudbyggnaden kan du sätta dit ett tak, det räknas då som ett skärmtak och är bygglovsbefriat så länge den totala skärmtaksytan, alltså tak fästa vid huset, inte är mer än 15 kvm. Du kan också sätta dit ett väggplank på din pergola (max 1,8 meter höjd) men det får inte vara längre ut från husväggen än 3,6 m.

Spartips! 

Skissa upp projektet och skriv ner alla mått. Då kan du måttbeställa med minimalt spill!

Läs även våra andra artiklar i samma serie:


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar