Vår snickare Björn Christiernsson hjälper dig att lyckas med pergolabygget.
Vår snickare Björn Christiernsson hjälper dig att lyckas med pergolabygget. Foto: Björn Christiernsson

Hemmafixarens favoritprojekt – bygg en pergola

Gör det själv

Pergola, stengång och odlings­låda – alla tre är populära trädgårds­projekt. Björn Christiernsson ger råd på vägen till dig som ligger i startgroparna! Här får du lära dig att bygga en pergola.

Av: Björn Christiernsson, 07 maj 2021

6 tips för pergolabygget

1. För att få pergolan att hålla länge så satsa på grövre, tryckimpregnerat virke eller annat virke som klarar röta. Att täckmåla virke som inte har resistens mot röta kan göra att fukt tränger in bakom färgen. Risken är att virket är genomruttet inom tio år. 

2. Undvik också att “spika” lager på lager av virke, dvs en stående regel som spikas ihop med en liggande osv, då virket mellan de olika virkesdelarna ständigt förblir fuktiga. Risken är att de då fortare drabbas av röta. 

Annons

3. Tänk efter när det gäller dimensioner, klena dimensioner kan ge ett futtigt intryck i en stor trädgård. Så anpassa efter hus och trädgård. 

4. Har du ett tak påverkar dess utformning intrycket. Vill du t ex ha ett romantiskt tak så satsa på välvda överliggare. 

5. Stadig grund! Satsa på plintar i betong, gjut själv eller köp färdiga i stället för att gräva ner stolparna i jorden (de ruttnar).

6. En snygg spaljé eller klätterväxter på pergolans sidor skapar fin rumskänsla.


En pergola höjer mysfaktorn på sommarfikat! 

Bra att veta!

En pergola är bygglovsbefriad, oavsett var den byggs. Om den är fäst i huvudbyggnaden kan du sätta dit ett tak, det räknas då som ett skärmtak och är bygglovsbefriat så länge den totala skärmtaksytan, alltså tak fästa vid huset, inte är mer än 15 kvm. Du kan också sätta dit ett väggplank på din pergola (max 1,8 meter höjd) men det får inte vara längre ut från husväggen än 3,6 m.

Spartips! 

Skissa upp projektet och skriv ner alla mått. Då kan du måttbeställa med minimalt spill!

Läs även våra andra artiklar i samma serie:

  • Bygg en odlingslåda
  • 7 steg till en snygg stenläggning
07 maj 2021 Björn Christiernsson
Annons
Annons
Mer om Gör det själv

Så borrar du i kakel

Gör det själv Funderar du på att sätta upp nytt kakel i köket eller kanske i badrummet? Att borra i kakel är inte alltid så lätt som man kan tro. Man vill undvika att det blir fula sprickor och därför är det viktigt att det utförs på rätt sätt. Nedan beskriver vi steg för steg hur du på bästa sätt borrar i kakel.

Elementskydd – dölj elementet bakom vackra ribbor

Gör det själv Ett vitmålat elementskydd i trä med klassiska smala ribbor är både vackert att se på och skyddar mot de hårdaste smällarna när små ben ska lära sig gå....

Vedbärare – så bygger du din egen smarta vedhållare

Gör det själv Vedbäraren ska vara liten nog att bäras ut för påfyllning och sedan ställas in som vacker förvaring av veden. Hållare och bärare i ett helt enkelt!

Barnens bästa trädgunga – så bygger du den!

Gör det själv En lågt hängande gunga med plats för små rumpor blir snabbt barnens favoritplats. Gungan är en snabbfixat av lite spillvirke. Lite jobb = mycket uppskattning!

Bygg ett rosentorn – så gör du!

Gör det själv Stiliga ställningar ger både höjd åt planteringar och stöd åt yviga växter, samtidigt som de är dekorativa. Så här bygger du två vackra modeller!

Ikea-hack: Så gör du ett leksakståg

Gör det själv Fixa leksakståget som får städningen att gå som på räls. Låt barnen vara med – sätt ihop ett par trälådor som blir ett tåg för förvaring!

Så dränerar du grunden – steg för steg

Gör det själv Planerar du att göra om källaren till barn- och tv-rum – eller gör källarlukten och fukten dig sömnlös om nätterna? Dags att dränera. Anläggningsexperten Niklas Engberg förklarar hur det går till.

Sommarens enklaste gör det själv-projekt!

Gör det själv Är du sugen på ett kul (men enkelt) sommarprojekt? Glasskiosk, dagbädd och odlingslåda – vi har samlat alla våra bästa gör det själv-projekt här!

”Vi byggde Sveriges första containervilla”

Gör det själv Linda och hennes man tog trenden med återbruk ett steg längre – och byggde ett helt hus av gamla containrar.