Loppis straight ahead!
Loppis straight ahead! Foto: iStockphoto

Guldtipsen för loppis!

Gör det själv

Det finns många fynd på loppisar och många platser att fynda på. Det finns loppisar i parker, gårdar, det finns bakluckeloppis, basarer och skolor. Här ger vi några guldtips så du kan fynda ordentligt.

Var noggrann och systematisk

Den som är noggrann och systematisk i sitt sökande kommer att göra de allra bästa fynden. Så är det. Sök både högt och lågt. Sök på borden, under borden, bredvid borden och under borden. Det är sällan saker ligger i ordning utan det mesta är upplagt huller om buller. Lyft på saker. Känn och kläm på saker.

Annons

STOR väska

Det är inte helt lätt att hitta bra textilier och kläder på loppisar. Dessa går bättre i second hand-butiker. Det finns självklart undantag och barnkläder hinner exempelvis sällan bli begagnade och slitna eftersom små barn växer med raketfart i början. Skinnjackor blir dessutom snyggare ju mer du använder dem och det kan vara en bra idé att leta skor på loppisar. Sammantaget: Ta med en stor väska.

Hitta guldkornen!

Sök på nätet innan du går på loppis för att verkligen hitta guldkornen och de allra populäraste platserna för loppisar. Ju mer folk desto trevligare tillställning. Det blir också en rolig sport om du måste skynda dig för att hinna först till fynden. Du kan också ta det steget längre och bli expert inom ett specifikt område eller på särskilda föremål så att du hittar dessa före alla andra. 

En plats för den mångsidige

Glas, porslin, smycken och olika metaller finns med ytterst få undantag alltid på loppisar. Loppisar är också bra platser för den som letar böcker, keramik och vinylskivor. Enkelt uttryckt är loppisar en bra plats för den mångsidige allätaren. Köp inte på dig dyra saker om du är osäker på om du verkligen behöver dem eller kommer använda dem. Avstå hellre än att chansa när du köper på dig dyra saker.

 

 

Stressa inte utan låt det få ta tid

Man hittar sällan det man söker direkt. Ibland kan det ta lång tid. Låt det få ta den tid det krävs. Gå fram och tillbaka, från bord till bord, och börja om igen. Ta några varv och kom in från olika vinklar. Börja med att hålla uppsikt efter stora saker. Skulle du hitta stora föremål mot slutet så finns en risk att de inte får plats till följd av allt krimskrams och smått och gott som du redan gjort beslag på. Återigen: Ta med en stor väska. Eller varför inte två. 

 

 

Planera innan du ger dig av!

Det kanske allra viktigaste är att planera innan du ger dig av! Gå några rundor i hemmet och gör anteckningar. Har du för mycket eller för lite böcker i bokhyllorna? Hur många uppsättningar tallrikar och bestick har du? Behöver du fler tavlor på väggarna eller är det redan fullproppat? Hur ser det ut på klädfronten och smyckesfronten? Kanske nya glas? 

Ta ut pengar och ha ett gäng kontanter med dig i små valörer. Swish brukar också gå fint. Reka området innan du går loss och börjar köpa.

 

Smarta garderobsknepet! 

28 november 2018
Annons
Annons
Mer om Gör det själv

Elementskydd – dölj elementet bakom vackra ribbor

Gör det själv Ett vitmålat elementskydd i trä med klassiska smala ribbor är både vackert att se på och skyddar mot de hårdaste smällarna när små ben ska lära sig gå. Så här bygger du ditt eget!

Vedbärare – så bygger du din egen smarta vedhållare

Gör det själv Vedbäraren ska vara liten nog att bäras ut för påfyllning och sedan ställas in som vacker förvaring av veden. Hållare och bärare i ett helt enkelt!

Barnens bästa trädgunga – så bygger du den!

Gör det själv En lågt hängande gunga med plats för små rumpor blir snabbt barnens favoritplats. Gungan är en snabbfixat av lite spillvirke. Lite jobb = mycket uppskat...

Bygg ett rosentorn – så gör du!

Gör det själv Stiliga ställningar ger både höjd åt planteringar och stöd åt yviga växter, samtidigt som de är dekorativa. Så här bygger du två vackra modeller! 

Virka disktrasor – så gör du!

Gör det själv Virka fina disktrasor i ett mjukt bomullsgarn så slipper du köpa nya från affären hela tiden. Bra för både miljön och plånboken!

Ikea-hack: Så gör du ett leksakståg

Gör det själv Fixa leksakståget som får städningen att gå som på räls. Låt barnen vara med – sätt ihop ett par trälådor som blir ett tåg för förvaring!

Så dränerar du grunden – steg för steg

Gör det själv Planerar du att göra om källaren till barn- och tv-rum – eller gör källarlukten och fukten dig sömnlös om nätterna? Dags att dränera. Anläggningsexperten Niklas Engberg förklarar hur det går till.

Sommarens enklaste gör det själv-projekt!

Gör det själv Är du sugen på ett kul (men enkelt) sommarprojekt? Glasskiosk, dagbädd och odlingslåda – vi har samlat alla våra bästa gör det själv-projekt här!

”Vi byggde Sveriges första containervilla”

Gör det själv Linda och hennes man tog trenden med återbruk ett steg längre – och byggde ett helt hus av gamla containrar.