Skiffer på golvet

Skiffer blev lösningen vid ingången från altanen till den nya tillbyggnaden. En praktisk räddning för att undvika grusiga och våta skor på det nylagda trägolvet. Här visar Vi i Villas snickare Jan Ohlis hur du lägger sten- eller skiffergolv själv.


Svart afrikanskt skiffer blir en snygg kontrast till ekgolvet. Golvet kommer från Fired Earth, pris cirka 750 kr/kvm.

Sommartid är det mycket spring mellan ute och inne. Att trägolvet skulle läggas ända fram till altandörren var inte att tänka på för den här familjen med tre småbarn. Risken för att sandlådans hela innehåll snabbt skulle slipa upp det nya trägolvet innan sommaren är till ända var uppenbar.

Därför valde man ett skiffergolv som lades på cirka 2 kvm vid altandörren. Här får alla vackert ta av sig skorna och förhoppningsvis stannar det som ska vara ute, också kvar ute.

Eftersom ytan var så pass liten valde man att satsa på ett golv man verkligen ville ha, och valet föll på det svarta afrikanska skiffret som har en härlig yta med verklig skifferkänsla.

Du behöver:

Skruvdragare

Borrmaskin med omrörare

Vinkelhake

Tandspackel

Kakelskärare eller vinkelslip

Kakelsnöre eller kakelkryss

Gummiskrapa

Svamp

Trasor

Så här gör du:

1. Kontrollera golvet som finns på den plats där du tänker lägga in klinker eller skiffergolv. Om golvet sviktar måste det förstärkas, antingen med fler golvreglar eller igenom att man med avjämningsmassa gör en skiva med armering som är 40 mm tjock. Tänk på att om du väljer att använda avjämningsmassa så måste golvet klara även den belastningen.

2. Planera plattornas placering.

3. Blanda fixet. Kontrollera på förpackningen blandningsförhållanden. Tänk på att vissa plattor som till exempel marmor kräver ett speciellt fix.

4. Stryk ut kakelfixet på golvet med en tandspackel. Stryk inte ut mer än vad du hinner lägga innan fixet börjar torka.

5. Lägg plattorna lite snett och vrid dem på plats och tryck till plattan. Man får inte gå på plattorna förrän de har torkat ordentligt.

6. När fixet har torkat (läs på förpackningen) är det dags att foga plattorna. Blanda till fogen.

7. Fördela fogmassan över plattorna med en gummispackel. Tänk på att arbeta diagonalt över plattorna och var noga med att fogmassan fyller överallt. Det ska inte vara någon fogmassa mellan plattorna och något närliggande material som rör sig som till exempel trä eller metall. Det ska i det här fallet alltså inte lägags fogmassa mellan skiffergolv och trägolv.

8. När fogmassan har torkat något ska man tvätta av plattorna med en hård svamp. Använd inte för mycket vatten så att fogarna löses upp. När plattorna är torra poleras ytan med en torr trasa.

9. Runt plattorna sätts lämpligen en list i trä eller metall. På tröskeln kan man sätta en smyglist i samma träslag som tröskeln. Man kan även använda silikon mellan stengolv och det andra golvet, och i skarven mellan tröskeln och plattorna om plattorna ligger på samma höjd som golvet bredvid.

Vilket golv vill du byta ut?

– Om det är parkett-, lamell- eller laminatgolv så ska du såga bort parketten på det område där du skall ha plattor. Använd en sänksåg, var noggrann med att ställa in rätt djup så att du inte sågar i undergolvet. Använd ett stämjärn i hörnen för att få bort parketten.

– Om golvet är av spånplattor eller trägolv skruvar du fast spånplattorna eller trägolvet i golvreglarna ordentligt med 55 mm långa skruvar, med 100 mm mellanrum. Skruva sedan på en golvgipsskiva som sedan plattorna sätts fast på. Istället för en golvgipsskiva kan man efter att ha primat golvet lägga på en avjämningsmassa som ska vara minst 5 mm tjock.

– Ett tips är att anpassa ytan där du ska lägga plattor efter plattstorleken. Se till så att du kan använda hela plattor så får du en finare övergång och behöver inte dela så många plattor.

– Vinylmatta är ett bra underlag om den tvättas och slipas först.

– Mjuka mattor och korkmattor måste bort.

– Målade betonggolv måste tvättas och slipas.

– Obehandlad betong primas.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar