Foto: Sara Åhlström

Så såpskurar du trägolvet

Golv

Rengör ditt gamla trägolv på rätt sätt för ett långvarigt och snyggt resultat. Så här såpskurar du golvet. 

Av: Sara Åhlström, 15 juni 2017

Har du ett gammalt trägolv i huset? Såpskura det med linoljesåpa för ett vackert resultat. Såpan är fet och både rengör och skyddar ditt golv. Ett stort plus är den goda doften som sprider sig i huset efter att du har rengjort golvet!

Redaktionen har testat att såpskura golvet – läs vår enkla steg för steg-guide här. 

 

Annons

Du behöver:

  • Hink
  • Skurborste med skaft
  • Golvmopp
  • Trasa
  • Linoljesåpa

 

Gör så här:

1. Blötlägg golvet

Blötlägg några plankor i taget (använd rikligt med vatten) med golvmoppen. Det är viktigt att den bit av golvet som du ska skura är helt blöt. Såpa på torrt golv ger mörka fläckar.

 

2. Blanda linoljesåpa med kallt vatten

Blanda ut linoljesåpa i en hink med kallt vatten. Läs på förpackningen för anvisning om mängd såpa. Tänk på att det är väldigt viktigt att du använder kallt vatten när du såpskurar golvet – använder du varmt vatten kan ditt trägolv bli missfärgat och grått. 

 

3. Skura trägolvet

Blöt skurborsten i såphinken. Skura trägolvet i träplankornas riktning. Tips: Blötlägg en bit i taget (t.ex. tre plankor i taget) och skura sedan direkt. På så sätt jobbar du mer systematiskt och det blir enklare att komma ihåg var du redan har skurat. 

 

4. Extra linoljesåpa på fläckar

Svårt att skura bort vissa fläckar? Lägg en liten mängd linoljesåpa direkt på skurborsten och borsta bort fläcken.

 

5. Våttorka golvet

När du har skurat klart hela golvet är det dags att våttorka det med rent vatten. Häll kallt vatten i en ny hink och använd golvmoppen för att torka bort linoljesåpan. Du kan behöva göra det fler gånger innan den är helt borta. Torka sedan rent golvet med en trasa. 

Klart!

Sara Åhlström
15 juni 2017 Sara Åhlström
Annons
Annons
Mer om Golv

Guide: Så tvättar du olika typer av golv

Golv Golven i ditt hem är mer hygieniska och lättare att underhålla än mattor, men golv måste tvättas! Här är vår stora guide till golvtvätt - oavsett om golvet är tillverkat av trä, laminat, klinker eller linoleum. 

Lägga nytt golv - gör det själv

Golv Att lägga nytt golv är hyfsat enkelt, men det kräver att du har tålamod och är noggrann. Det är idag enklare att göra då det finns olika varianter med...

Rätt golv i våtutrymmet

Golv Kostnaderna för vattenskadorna för villor under åren 2000-2002 beräknas totalt till fem miljarder kronor. Det visar en ny rapport.

Stora golvguiden

Golv Passar laminat i köket och hur bra är det med heltäckningsmatta i sovrummet? Det finns i princip inga rätt eller fel men det finns vissa saker som kan vara bra att tänka på när det är dags att välja golv.

Kan trägolvet renoveras

Golv Vad är det egentligen för skillnad på laminat och parkett? Och vilka trägolv går att slipa? Här får du svaren.

Bra att veta om golv av massivt trä

Golv Dags för ett golvbyte? Här får du veta det du behöver innan du införskaffar ett massivt golv.

13 nya golv

Golv Drömmer du om ett snyggt slitstarkt golv som är enkelt, både att lägga in och att sköta? I dag finns en mängd olika golv att välja mellan, alla med sina speciella kvalitéer. Här får du ett urval av några nya vackra golv. Låt dig inspireras!

Lägg ett såpabehandlat golv själv

Golv Ett lättstädat och lättlagt golv. Ingen dålig kombination! Här får du veta hur du lägger ett vackert såpbehandlat golv själv.

Så lägger du golvet!

Golv Egentligen är det lätt som en plätt att lägga golv – om det inte vore för trösklar, rör och lister. Men vår expert Jan Ohlis kan knepen.