Foto: Istockphoto

Guide: Så tvättar du olika typer av golv

Golv

Golven i ditt hem är mer hygieniska och lättare att underhålla än mattor, men golv måste tvättas! Här är vår stora guide till golvtvätt - oavsett om golvet är tillverkat av trä, laminat, klinker eller linoleum. 

Av: Idenyt.dk, 20 mars 2020

Hur ofta behöver man tvätta golvet? 

Hur ofta dina golv behöver tvättas beror på vilket sorts golv det är och hur mycket det används. Om ett fåtal människor bor i hemmet räcker det att tvätta en gång i månaden, men om huset är fullt av barn och husdjur måste du tvätta golven lite oftare.

Annons

Obehandlade trägolv kan snabbt bli smutsiga

Obehandlat trägolv är bra, men tyvärr suger de upp mycket smuts. Rengör golvet med en speciell tvål för just trägolv.

Två typer av naturlig tvål för det obehandlade trägolvet

Om golvet är torrt är det bästa lösningen varmt vatten och tvålchips. Om golvet är oljigt, använd tvål speciellt för trägolv. Här kan du välja mellan naturlig tvål som ger en gyllene yta och vitpigmenterad tvål som ger en lätt yta. 

Målade golv 

Målade golv är lätta att rengöra – de behöver faktiskt bara en våt, trasig trasa. Det är viktigt att du använder så lite vatten som möjligt. Lackerade golv har nämligen nackdelen att lätt repas och det finns därför risk att vatten och smuts tränger in under färgen.

Oljebehandlade trägolv måste tvättas med specialtvål

Oljebehandlade golv är fantastiska eftersom träet behåller sitt råa utseende. Golvet måste tvättas med specialtvål för oljebehandlat golv och sedan oljas vartannat år. Golvet kan också tvättas med tvålspån, men med tiden kan det ge golvet en gråaktig färg. 

Så här reparerar du skador på det oljade trägolvet

Om golvet har repats, använd en bit våt bomullsull, placera det på det skadade området och låt bomullsullen torka. Vattnet får sedan träet att stiga. 

Laminatgolvet tål inte mycket vatten

Det är viktigt att tvätta laminatgolvet med en mycket hårt vävd duk med universalrengöring. Om golvets slitlager är tunt kan sprickor och vatten orsaka stora problem. Skikten under ett laminatgolv är vanligtvis tillverkade av MDF eller spånskivor som inte tål vatten. Om vatten kommer ner till de underliggande skikten börjar golvet bula, och då finns det inget annat att göra än att lägga ett nytt golv.

Linoleum är hållbart – om du tvättar det rätt

Linoleum är ett naturligt material och mycket lätt att hålla efter, så länge du aldrig tvättar det med ett medel som har ett pH-värde över 9. Rekommendationen är därför att du använder ett universellt rengöringsmedel.

Undvik en fet yta på linoleum

Du kan hitta burkar med naturlig tvål för golvtvätt, som säger att det också är lämpligt för linoleum, men det avråder linoleumstillverkare att du använder. Anledningen är att nya linoleumgolv levereras med olika fabriksytor och några av dessa är permanenta ytskydd som består av PUR. Dessa ytor kan bli oljiga om du använder ämnen som naturliga tvålar, som inte kan tränga igenom det välskyddade linoleumet. Gamla och oskyddade linoleumytor kan tvättas med närande tvål, med och utan vax.

Rengör kakelgolv

Kakelgolv är populärt i kök och badrum, de är så enkla att underhålla eftersom glaset ger en sluten yta. Tvätta golvet med ett universellt rengöringsmedel.

När plattorna i badrummet förkalkas

Du kan ta bort kalk på plattorna i badrummet med vinäger, men var försiktig – innan du börjar, mätta skarvarna mellan kakelbrickorna med vatten eftersom de annars skadas av vinägern. 

Välj rätt verktyg – mopp eller golvduk?

Vad du väljer för redskap är upp till dig själv, men var medveten om vad det betyder för att tvätta golvet:

  • Mikrofiber med långsträckt mopp: Häll lite vatten med den valda tvålen på golvet och kör moppen över golvet. Moppen ska suga upp allt vatten. Häll lite mer vatten på golvet när moppen blir torr, vilket i sin tur moppen suger upp.
  • Golvskrubb och golvduk: Det gammaldags sättet att tvätta golv. Minus: Du måste vrida golvduken med händerna.
  • Mopp med hink: Fördelen är att du inte behöver använda händerna för att vrida duken och böja den över hinken konstant.
  • Det är alltid en bra idé med två hinkar: en för tvålvatten och en med vatten där du sköljer duken/moppen innan den åker ner i tvålvattnet igen.
  • Steam Mop: En liten ångmaskin med mikrofibermopp. För alla typer av golv. Ingen tvål ska användas.
20 mars 2020 Idenyt.dk
Annons
Annons
Mer om Golv

Lägga nytt golv - gör det själv

Golv Att lägga nytt golv är hyfsat enkelt, men det kräver att du har tålamod och är noggrann. Det är idag enklare att göra då det finns olika varianter med ett så kallat klick-system. Även om man kan anlita en golvläggare kan man spara på kostnaderna genom att göra det själv. I denna artikeln guidar vi dig steg för steg hur du både smidigt och effektivt lägger golv med klicksystem på egen hand.

Rätt golv i våtutrymmet

Golv Kostnaderna för vattenskadorna för villor under åren 2000-2002 beräknas totalt till fem miljarder kronor. Det visar en ny rapport.

Stora golvguiden

Golv Passar laminat i köket och hur bra är det med heltäckningsmatta i sovrummet? Det finns i princip inga rätt eller fel men det finns vissa saker som kan...

Kan trägolvet renoveras

Golv Vad är det egentligen för skillnad på laminat och parkett? Och vilka trägolv går att slipa? Här får du svaren.

Bra att veta om golv av massivt trä

Golv Dags för ett golvbyte? Här får du veta det du behöver innan du införskaffar ett massivt golv.

13 nya golv

Golv Drömmer du om ett snyggt slitstarkt golv som är enkelt, både att lägga in och att sköta? I dag finns en mängd olika golv att välja mellan, alla med...

Lägg ett såpabehandlat golv själv

Golv Ett lättstädat och lättlagt golv. Ingen dålig kombination! Här får du veta hur du lägger ett vackert såpbehandlat golv själv.

Skura, luta och såpa

Golv Det finns andra ytbehandlingar att välja än olja och lack om du har ett golv av massivt trä. Här får du en steg-för-steg-beskrivning.

Så lägger du golvet!

Golv Egentligen är det lätt som en plätt att lägga golv – om det inte vore för trösklar, rör och lister. Men vår expert Jan Ohlis kan knepen.