Annons

Rätt golv i våtutrymmet

Golv

Kostnaderna för vattenskadorna för villor under åren 2000-2002 beräknas totalt till fem miljarder kronor. Det visar en ny rapport.

Av: redaktionen, 25 mars 2003

Kostnaderna för vattenskadorna för villor under åren 2000-2002 beräknas totalt till fem miljarder kronor. Det visar en ny vattenskadeundersökning från VVS-installatörerna. Det är en dyster läsning för alla villaägare som nyligen installerat kakel och klinker men också en kritik mot de branschregler som utger sig för att vara ett riktmärke för keramiska beläggningar och beklädnader i våtutrymmen.

Totalt har 7 350 vattenskador har inrapporterats mellan åren 2000 - 2002. Skadorna är på installationer utförda mellan 1950 och 2002. 86 procent av de inrapporterade skadorna berör villor. Skadorna indelas i tre områden:
Utrustning, (tvättmaskiner, diskmaskiner, etc.)
Rörledningar (tappvattenledningar, etc.)

Tätskikt i våtutrymmen ( tätskikt/keramik, plastmattor och målad vägg) där träbjälklag utgör ca 60 % av skadorna på golv.
Kostnaderna för vattenskadorna beräknas totalt till fem miljarder kronor inkluderat självrisker, försäkringsbolagens kostnader, oförsäkrade fastigheter.

Annons

Vattenskador på keramikgolv

Vattenskadorna på keramikgolv sker antingen genom läckage i tätskiktet eller vid tätskiktets anslutning till golvbrunnen.

Att det läcker igenom tätskiktet beror på flera saker då kombinationen keramik och trä inte är den bästa konstruktionen att rekommendera:

1. För lite tätskikt applicerat i förhållande till leverantörens rekommendationer om X kg/m2 även om det rollats två gånger
2. Svårt att få på lika mycket över hela golvytan.
3. Rörelser i underlaget (sommar och vinter) som kan påverka tätskiktet och dess deformationsupptagningsförmåga i konstruktionen
4. För glest mellan bjälkar (böjstyvhet skall motsvara centrumavstånd, c 300)
5. Rollade tätskikt direkt på spånskivan, etc.
6. Bristfälliga konstruktioner vid golvbrunnen

Tätskiktets anslutning till golvbrunnen läcker

Det läcker ofta vid tätskiktets anslutning till golvbrunnen och då särskilt på träbjälklag med keramiska beläggningar. Stapeldiagrammet nedan visar andelen uppkomna vattenskador vid golvbrunnen de tio senaste åren för keramiska beläggningar på träbjälklag där en jämförelse kan göras med plastmatta. En plastmatta är lättare att ansluta till en golvbrunn så att man slipper läckage.

Därför läcker det vid golvbrunnen

För sju år sedan, 1995, utkom Branschreglerna för keramiska beläggningar (golv) i våtutrymmen för första gången. Här kan man få råd och tips om vad man ska tänka på just vid golvläggning i våtutrymmen. Den tar upp rekommendationer för hur underlaget skall vara beskaffat för att kunna bära en keramisk beläggning och prestandakrav på tätskikten och fästmassor som omfattas av draghållfasthetsprov och vattentäthet.
Vad som saknades 1995 och som fortfarande saknas i dessa branschregler är till stor del orsaken till vattenskadorna vid golvbrunnen.
Orsaken/orsakerna är följande.

1. Provningsmetod för att testa tätskiktets täthet i golvbrunnen saknas.
2. Erfarenheter från tätskiktsanslutning till golvbrunn i trähus saknas
3. Erfarenheter från tätskiktets kvaliteter i trähus saknas

Att använda en konstruktion som saknar provningsmetod kan ibland vara befogat om man har goda erfarenheter av produkten/metoden, men att använda en produkt/metod som saknar provningsmetod och dessutom är helt oprövad i trähus är inte särskilt klokt och i synnerhet inte när det handlar om keramik och träbjälklag. Vattenskadeundersökningen bekräftar tyvärr detta.

Plastmatta som yt- och tätskikt eller som enbart tätskikt

Att plastmattan i vattenskadeundersökningen verkar vara ett säkrare alternativ i jämförelse med den keramiska beläggningen (golv) i allmänhet och vid golvbrunnen i synnerhet beror på följande:

1. Trähusets våtutrymme konstrueras i allmänhet för plastmattor då centrumavståndet mellan bjälkarna i allmänhet är c 600. Ett sådant c-mått klarar inte av att bära en keramisk konstruktion. Förstärkningar av bjälklaget måste i så fall utföras och det är inget arbete för amatörer.
2. Golvbrunnar och dess klämringar (de som håller tätskiktet på plats) är konstruerade och typgodkända för plastmattor och inget annat
3. Plastmattan har i jämförelse med de rollade tätskikten (keramiken) en mycket bättre deformationsupptagningsförmåga. Det är viktigt när man bygger våtutrymmen i trähus. Trä är ju som bekant ett levande material.

Bra att veta om golvbrunnar

Ska man byta golv i så kan det vara bra att känna till vilken typ av golvbrunn man har. Den påverkar nämligen möjligheten
Äldre golvbrunnar i plast är vanligast, cirka 80 procent av alla villor har såna. Golvbrunnar och dess klämringar är konstruerade för plastmattor och inte för några andra tätskikt.

Så här känner du igen en äldre golvbrunn:

Äldre golvbrunn: Tillverkades fram till 1991. Klämringen är manuellt ställbar och som i de flesta fall har snäppen. Någon enstaka kan ha en skruv som spänner klämringen likt en slangklämma. Har ej löstagbart vattenlås. Har inga typgodkända förhöjningsringar.

Nyare golvbrunn: Började tillverkas 1991. Klämringen är en mekanisk anordning som antingen skruvas fast eller spänns fast genom en fjädrande stålfjäder. (Den sistnämnda klämringen är den mest förkommande på marknaden.) Har löstagbart vattenlås. Har typgodkända förhöjningsringar.

VARNING!!

Förhöjningsringar är en kompletteringsanordning till en golvbrunn som hamnat för lågt i bjälklaget, det är fel redan från början eller i de fall man måste förstärka bjälklaget över dess hela yta. Förhöjningsringar skall man alltid vara restriktiv med.

Övrigt att tänka på:

Många hantverkare följer maniskt branschreglernas krav om fall mot golvbrunn vid duschplats och fall på övriga ytor där branschreglerna/keramik anger 1:50 respektive 1:100. Vid ett stort badrum kan det ge trösklar på 50-60 mm. Fakta är följande:

Det finns minimikrav för vilka regler som gäller för fall mot golvbrunn som grundar sig på de statliga byggreglerna, Boverkets Byggregler, BBR. Dessa regler säger att det skall vara fall vid duschplats samt att det inte får förekomma något bakfall i våtutrymmet. Några krav om 1.50 eller 1:100 finns inte. Tänk också på att stora plattor och branta fall är en olycklig kombination då fogsprång lätt uppstår.

Du som vill veta mer kring tätskikt, golvbrunnar, träbjälklag, plattsättning kan gå in på GVK:s hemsida, www.gvk.se där du hittar många svar på dina frågor i SÄKRA VÅTRUM:

Du kan också faxa: 08-644 43 47 eller e-posta. [email protected]

*) De keramiska branschreglerna prövar sedan 2001 tätskiktens täthet vid golvbrunnen enligt en metod som heter SP 2507.
OBS! Den provningsmetoden omfattar endast de nya golvbrunnarna som utgör ca 20 % av det befintliga beståndet. Du som är i stånd att renovera ditt våtrum har troligtvis en äldre golvbrunn varför du bör konsultera en fackman om råd.

Undersökningen kan beställas från VVS-installatörerna via fax: 08-669 41 19 eller via e-post: [email protected]

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
25 mars 2003 redaktionen
Annons
Annons
Mer om Golv

Guide: Så tvättar du olika typer av golv

Golv Golven i ditt hem är mer hygieniska och lättare att underhålla än mattor, men golv måste tvättas! Här är vår stora guide till golvtvätt - oavsett om golvet är tillverkat av trä, laminat, klinker eller linoleum. 

Lägga nytt golv - gör det själv

Golv Att lägga nytt golv är hyfsat enkelt, men det kräver att du har tålamod och är noggrann. Det är idag enklare att göra då det finns olika varianter med...

Stora golvguiden

Golv Passar laminat i köket och hur bra är det med heltäckningsmatta i sovrummet? Det finns i princip inga rätt eller fel men det finns vissa saker som kan...

Kan trägolvet renoveras

Golv Vad är det egentligen för skillnad på laminat och parkett? Och vilka trägolv går att slipa? Här får du svaren.

Bra att veta om golv av massivt trä

Golv Dags för ett golvbyte? Här får du veta det du behöver innan du införskaffar ett massivt golv.

13 nya golv

Golv Drömmer du om ett snyggt slitstarkt golv som är enkelt, både att lägga in och att sköta? I dag finns en mängd olika golv att välja mellan, alla med...

Lägg ett såpabehandlat golv själv

Golv Ett lättstädat och lättlagt golv. Ingen dålig kombination! Här får du veta hur du lägger ett vackert såpbehandlat golv själv.

Skura, luta och såpa

Golv Det finns andra ytbehandlingar att välja än olja och lack om du har ett golv av massivt trä. Här får du en steg-för-steg-beskrivning.

Så lägger du golvet!

Golv Egentligen är det lätt som en plätt att lägga golv – om det inte vore för trösklar, rör och lister. Men vår expert Jan Ohlis kan knepen.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]