Annons
Foto: Lennart Dannstedt, Nils Palm

Lägga klinkergolv

Golv

Går du i kakel- och klinkerplaner? Då ska du läsa det här först. Här får du tips om hur du lägger klinkergolv.

Av: Stig Lodén, 26 februari 2001

"Kallt och hårt" säger kanske någon och avråder välmenande från planerna på att lägga klinkergolv i villans hall och kök. Men då handlar det troligen om två utbredda missuppfattningar om keramikgolv.

I det följande ska vi klargöra hur det ligger till. Vi ska även reda ut vilka olika typer av plattor som förekommer och ge svar på frågor om vad som krävs av underlaget för ett klinkergolv, hur golvkonstruktionen byggs upp samt vad man får, kan och bör göra själv av läggningsarbetet.

Missuppfattning 1: Ett keramiskt golv är inte kallare än något annat golv, det bara känns så för att plattorna leder värmen från foten. Men genom att installera golvvärme kan vi få ett varmt och skönt golv och dessutom ett behagligt och ekonomiskt värmeöverföringssystem. De gamla radiatorerna kan kastas ut.

Annons

Missuppfatting 2: Alla vet att keramik - bränd lera - är ett hårt material. Men det är inte så mycket hårdare än andra vanliga golvmaterial att fötterna kan känna någon egentlig skillnad. Typen av fotbeklädnad har ofta större betydelse för hur vi upplever golvets hårdhet än golvbeläggningen.

Uppåt för byggkeramiken

Många villaägare letar efter alternativ till de allmänt förekommande golvmaterialen. Under senare tid har klinkerplattor blivit ett allt vanligare val. Det gäller inte bara golven i bad- och toalettrum, där vackra och hygieniska keramikplattor idag är nästan självskrivna på både golv och väggar. Nej, nu är även golven i hall, kök och vardagsrum aktuella för det tidlösa naturmaterialet, som idag finns i oändligt antal färger, format och mönster. Det här har bidragit till att kakel- och klinkerplattor tillhör de fåtal material som ökar i användning trots att byggtakten på bostadssidan inte varit så låg i vårt land någonsin tidigare under detta århundrade.

Vid mitten av åttiotalet, då Sverige fortfarande byggde hus i ganska stor omfattning, var den totala åtgången av keramiska plattor omkring två miljoner kvadratmeter per år. Nu är motsvarande tal nära sju miljoner kvadratmeter!

Den ökande keramikanvändningen beror på en mängd orsaker, bland annat att svenska folket har bestämt sig för att välja gedigna, hållbara och miljövänliga naturmaterial på golv och väggar. Och det gäller såväl konsumenter: villaägare, bostadsrättsinnehavare, som byggfackfolk: beställare, arkitekter och byggentreprenörer. Den tiden är förbi då vi valde slit- och slängmaterial som måste bytas ut efter ett antal år. Men vi har vi också en önskan att omge oss med klassiska och vackra material med stora möjligheter att skapa ytor som håller i decennier också estetiskt.

En annan orsak till ökningen är att vi blivit mer uppmärksamma på hur olika material påverkar vår miljö. Nyligen presenterades uppgifter på att den dramatiskt ökande förekomsten av allergier bland annat anses bero på inverkan från vissa golvmaterial. Keramiken är ett rent naturmaterial som inte avger någon lukt eller några skadliga ämnen.

Kakel och klinker

Låt oss klara ut några begrepp. Plattorna är gjorda av keramik, det vill säga bränd lera.

Kakelplattor är baserade på lergods, ett ganska poröst gods som begränsar plattornas användningsområde till väggar inomhus. Kakelplattor är alltid glaserade, ytan har fått ett skikt av vanligen blank och färgad glasyr som bidrar till att plattorna är hygieniska och lätta att hålla rena.

Klinkerplattor är mer bastanta och uppbyggda på stengods, ett betydligt tätare gods som innebär att plattorna tål hårdare tag, kan användas på golv och på väggar med större påfrestningar än i bostäder, till exempel industrilokaler, offentliga badanläggningar och utvändiga fasader. Klinker finns både i glaserat och oglaserat utförande. På golv används oftast oglaserade plattor.

Det finns faktiskt ytterligare en produktgrupp inom byggkeramiken - mosaik. Det är oftast glaserade plattor av stengods i små format, från omkring 20 x 20 mm upp till 100 x 100 mm. Mosaiken levereras monterad på kartor, sammanhängande med nät eller papper i format som är lämpliga för montage på golv eller väggar.

Rätt platta på rätt plats

På golv är det alltså i regel klinker vi ska välja. Det finns mängder av olika format, färger och ytstrukturer. Det är viktigt att välja plattor som är lämpade för det golv det gäller.

Glaserade golvplattor indelas i fem grupper med hänsyn till deras motståndsförmåga mot nötning. Grupperna är PEI I till PEI V, där grupp I endast klarar golv med gångtrafik med bara fötter eller mjuka skor, till exempel bad- och sovrum. För golv i villans hall och kök bör man välja i lägst grupp III. Viktigt är också att glaserade plattor för golv inte är för hala.

Oglaserade klinkerplattor har inte någon liknande klassificering, men de flesta typerna klarar nötningen på bostadens golvytor med bred marginal. Det gäller dock att undvika mycket porösa plattor. Fråga efter plattornas vattenabsorption. Den bör inte vara över sex - åtta viktsprocent. Plattor som ska ligga på golv med golvvärme ska inte ha högre vattenabsorption än sex viktsprocent.

Det finns en speciell typ av ibland mycket porösa oglaserade plattor som i Sverige brukar kallas terracotta. (I ursprungslandet Italien heter de Cotto Toscana). Dessa kräver speciella metoder vid läggning och fogning och ska ha en särskild ytbehandling med vaxpreparat och liknande enligt tillverkarens anvisningar. För golvytor i anslutning till entréer, där sand och smuts följer med skorna, kan de vara mindre lämpliga i vårt klimat.  

Plattläggning

Läggning av plattorna sker i fästmassa som normalt är cementbaserad. Massan levereras i pulverform och blandas med vatten. Vilka underlag lämpar sig för en keramisk beläggning? Alla vanliga golvunderlag duger. De måste dock uppfylla vissa krav.

Betonggolv förekommer ofta och ska vara rena och fria från gamla ytskikt som plastmattor och liknande. Nygjuten betong måste uppnå en viss ålder, så att det mesta av den krympning, som uppstår vid uttorkningen, har hunnit ske innan man kan lägga keramik på den.

Träbjälklag är vanliga i Sverige. De ska ha en viss stabilitet för att kunna bära det keramiska skiktet utan risk för att det spricker. Regelavståndet i ett golv av 22-millimeters golvspånskiva ska inte vara större än 300 mm. Vanligen är regelavståndet 600 mm. Golvet kan då förstärkas med en ytterligare skiva. Ovanpå träunderlaget bör man det dessutom lägga en formstabil skiva, till exempel en sex mm gipsskiva, innan fästmassan och plattorna läggs ut. Denna är till för att förhindra att skadliga rörelser från träskivan påverkar det keramiska skiktet. Särskilda regler i våtrum

För golv i våtutrymmen gäller branschregler. Under plattorna ska det finnas ett tätskikt och förseglingar mot golvbrunn och i hörn och vinklar. Enligt reglerna finns ett sextiotal kombinationer av produkter (konstruktioner) som provats av Statens Provnings- och Forskningsinstitut, SP och godkänts av Byggkeramikrådet. Plastmattor ingår inte som tätskikt i någon godkänd konstruktion och de ledande svenska tillverkarna av plastmattor avråder från att deras produkter används i sådana konstruktioner, främst med tanke på att alkaliteten från cementen i fästmassorna kan bryta ner mjukgöraren i PVC-plasten med förkortad livslängd och otätheter som följd.

Keramiska golv i våtutrymmen ska ha lutning mot golvbrunnen med en cm per meter närmast brunnen och en cm per meter på övriga ytor.

Kan en vanlig villaägare lägga ett keramiskt golv? Ja, om man är händig, noggrann och van med den här typen av arbete så kan säkert många klara av mindre golvytor i torra utrymmen. Inom byggkeramikbranschen och hos försäkringsbolagen avråder man dock från att amatörer ger sig på våtrumsgolven. Ett misstag här kan få ödesdigra följder och det är inte säkert att försäkringsbolaget ersätter en skada om inte jobbet är gjort på fackmässigt/vedertaget sätt. Det finns cirka 600 företag i Sverige som har behörighet enligt branschreglerna.

Ett gott råd till gör-det-självaren är att börja med en liten golvyta innan man tar sig an ett större rum. Viktigt är också att noga följa leverantörens monteringsanvisningar. Hos specialistföretagen i byggkeramikbranschen kan man få sakkunniga tips och ofta finns möjlighet att hyra en skärmaskin och det finns ändamålsenliga verktyg och tillbehör att köpa.


Förstapristagaren i vår och Träinformations tävling har det här fina klinkergolvet i sin tillbyggnad.


Fästmassan dras först ut och arbetas in i underlaget med ett slätt verktyg. Därefter dras den ut med en tandad spackel till rätt tjocklek för de aktuella plattorna. Man ska inte dra ut fästmassa på för stora ytor i taget.


Plattorna trycks ned i fästmassan efter en lätt dragning i sidled. Plattan pressas ner med ett rejält tryck. Fästmassa som tränger upp i fogarna ska avlägsnas omedelbart.


Efter några dagar kan fogning utföras. Fogbruket blandas enligt anvisningar på förpackningen och dras ut diagonalt mot fogarna som ska vara väl fyllda.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
26 februari 2001 Stig Lodén
Annons
Annons
Mer om Golv

Guide: Så tvättar du olika typer av golv

Golv Golven i ditt hem är mer hygieniska och lättare att underhålla än mattor, men golv måste tvättas! Här är vår stora guide till golvtvätt - oavsett om golvet är tillverkat av trä, laminat, klinker eller linoleum. 

Lägga nytt golv - gör det själv

Golv Att lägga nytt golv är hyfsat enkelt, men det kräver att du har tålamod och är noggrann. Det är idag enklare att göra då det finns olika varianter med...

Rätt golv i våtutrymmet

Golv Kostnaderna för vattenskadorna för villor under åren 2000-2002 beräknas totalt till fem miljarder kronor. Det visar en ny rapport.

Stora golvguiden

Golv Passar laminat i köket och hur bra är det med heltäckningsmatta i sovrummet? Det finns i princip inga rätt eller fel men det finns vissa saker som kan vara bra att tänka på när det är dags att välja golv.

Kan trägolvet renoveras

Golv Vad är det egentligen för skillnad på laminat och parkett? Och vilka trägolv går att slipa? Här får du svaren.

Bra att veta om golv av massivt trä

Golv Dags för ett golvbyte? Här får du veta det du behöver innan du införskaffar ett massivt golv.

13 nya golv

Golv Drömmer du om ett snyggt slitstarkt golv som är enkelt, både att lägga in och att sköta? I dag finns en mängd olika golv att välja mellan, alla med sina speciella kvalitéer. Här får du ett urval av några nya vackra golv. Låt dig inspireras!

Lägg ett såpabehandlat golv själv

Golv Ett lättstädat och lättlagt golv. Ingen dålig kombination! Här får du veta hur du lägger ett vackert såpbehandlat golv själv.

Så lägger du golvet!

Golv Egentligen är det lätt som en plätt att lägga golv – om det inte vore för trösklar, rör och lister. Men vår expert Jan Ohlis kan knepen.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]