Annons

Bra att veta om golv av massivt trä

Golv

Dags för ett golvbyte? Här får du veta det du behöver innan du införskaffar ett massivt golv.

Av: Bo Seimar, 20 september 2002

Massiva trägolv har tidigare varit vanliga mest i vardagsrum. Men nu vill allt fler villaägare ha golv av massivt trä även i sovrum och kök. Utbudet är stort och valmöjligheterna många. Därför kan det löna sig att titta igenom den här artikeln i lugn och ro, innan du hastar iväg för att köpa eller börjar lägga golv. Då är chansen störst att du blir nöjd med slutresultatet.

Annons

Golvet ska vara en del i helheten

Bäst resultat får man om man väljer golvet med hänsyn till att rummet och bostaden ska fungera som en som en helhet. Materialet på golv, väggar och tak ska tillsammans med möbler och inredning ge rummet harmoni.

I ett rum med mattor som nästan täcker hela golvytan ser man knappast golvet, medan golvet i rum utan mattor lätt fångar blicken.
Trägolv och trävita möbler tillsammans kan innebära att de konkurrerar med varandra, man får ett "bråkigt" rum. Man kan samtidigt få fina "brytningar" som framhäver både golv och möbler utan att "bråka". Trägolv och målade trämöbler innebär inte någon sådan konkurrens.

Olika träslag - men blanda inte

Furu är det vanligaste barrträslaget i golv. Den ger ett tvåfärgat golv med ljusare trä och mörkare kärna. Vissa brädor kan helt sakna kärna. Gran ger ett enfärgat golv, något ljusare än furun. Golv av lövträ, t ex ek, bok och ask, ger olika typiska utseenden. Man bör dock inte blanda olika träslag.

Kvalitet efter kvistighet

Trä sorteras i olika kvaliteter, när det gäller lövträd sker sorteringen främst efter förekomsten av kvistar. Rikligt med kvist ger ett "livligt" golv, som dock kan bli så livligt att det blir "bråkigt" och kallar på all uppmärksamhet. Men ett kvistfritt golv kan i stället ge en yta som upplevs som "död". En yta som lika gärna skulle kunna vara övermålad med täckande färg.

Innan man bestämmer sig för en viss kvalitet bör man lägga samman några brädor för att skapa sig en bild av hur det färdiga golvet kommer att se ut. Om man har ändå har svårt att få en helhetsuppfattning om det färdiga golvet bör man ta med sig några brädor av olika kvalitet hem på prov. På så vis kan man göra ett säkrare val och slipper att ångra sig när golvet är färdigt.

Läggriktning efter dagsljuset

Många gånger är läggningsriktningen given av riktningen på bjälkarna som man spikar golvet i. Men lägger man ett s k flytande golv, så kan man själv välja riktningen. Önskvärt är då att golvbrädorna läggs i samma riktning som man går in i rummet och att denna riktning samtidigt är sådan att dagsljuset faller längs brädorna. Det är sällan som båda villkoren kan uppfyllas samtidigt; går inte detta så måste man välja så gott det går.

Bredd på brädorna

Många förknippar trägolv med breda golvtiljor. Breda brädor kan passa i stora rum, likaväl som mycket smala brädor. Det gäller här liksom i alla andra val av golv att man uppnår det intryck man eftersträvar. Rådet är att provlägga en bit av golvet. Tänk på att smala brädor ger mindre springor mellan brädorna.

Traditionellt brukar man lägga brädor med samma bredd. Det går dock alldeles utmärkt att lägga trägolv med tre-fyra olika bredder på brädorna. Kravet är att bredderna måste blandas slumpmässigt för att man ska uppnå det släta intryck som denna läggning kan ge.

Rätt fuktkvot

Fuktkvoten hos golvbrädorna är viktig för att man ska få en vacker golvläggning med endast minimala golvspringor. Tidigare brukade man själv få lägga upp virket i rummet för att få det att anpassa sig till den rätta fuktkvoten. Detta kunde ta flera veckor. Numera finns det färdigtorkade produkter att köpa. Dessa är förpackade i fuktspärrade förpackningar, som gör att innehållet håller rätt fuktkvot oavsett årstid. Dessa förpackningar ska därför inte brytas förrän läggningen börjar.
I förpackningarna finns läggningsanvisningar som är enkla att följa. Ett gott råd är att investera i verktyg och hjälpmedel som finns för golvläggning, de underlättar i hög grad arbetet.

Ta bort gamla golvet

Det finns olika möjligheter lägga om ett gammalt golv. Består det av golvmatta på ett undergolv av t ex spånskiva, så kan man ta bort alltsammans och starta om från golvbjälkarna. Man kan då bli av med eventuellt knarr och samtidigt passa på att rikta upp eventuella ojämnheter. Den nya golvnivån blir då ungefär som den gamla, vilket också är en fördel.

Det golvvirke man då väljer bör minst vara 20 mm tjockt, när golvbjälkarna ligger på max 600 mm avstånd, och minst 25 mm om bjälkarna ligger på max 800 mm avstånd. Läggningsriktningen bestäms av bjälkarnas riktning.

Lägga nytt golv på gammalt

Om man bara tar bort den gamla golvmattan och behåller det gamla undergolvet, spånskivan, så kan renoveringen bli något enklare. Man kan då lägga s k flytande golv, d v s limma ihop brädorna till ett stort flak, eller skruva fast dem i undergolvet. Den senare läggningen blir oftast bättre och vackrare. Den nya golvnivån kommer då att ligga något över den i angränsande rum. Man måste jämna ut nivåerna vid trösklar, dörrar o s v. Byter man inte socklar kan man täcka springan närmast vägg med en extra list.

Limma ihop brädorna ska man bara göra när andra möjligheter saknas, exempelvis om underlaget består av betong. Läggningsriktningen kan man själv bestämma. Golvvirket kan då vara tunnare, 14 - 20 mm.

Varma golv

Trägolv är i sig sköna att gå på även barfota. Men det går också att ytterligare öka känslan av ett skönt trägolv genom att lägga golvvärme under. Detta är numera möjligt, eftersom färdiga trägolvprodukter är torkade till mycket låg fuktkvot. Varma trägolv ger något större fuktrörelser än icke värmda golv. Därför rekommenderar man att sådana ska spikas, så att fuktrörelsen kan tas upp i varje golvbräda. Varje golvtillverkare har särskilda läggningsanvisningar för varma trägolv. Tänk på att golv med golvvärme helst inte bör lackas, utan istället färdigbehandlas med olja, för bästa resultat.

Ytbehandling bevarar träkänslan

De färdiga golvprodukter som finns att tillgå har fått en ytbehandling redan vid tillverkningen. Med läggningsanvisningen finns förslag till olika ytbehandlingar. De kan bestå av: lut + olja, lut + såpa, eller lack.
De båda första ytbehandlingarna innebär att man behåller träkänslan i golvet, samtidigt som man underlättar skötseln.

Lackning av trägolv är numera inte så vanlig. Den ger golvet en hård yta som tar bort träkänslan. Det finns också risk för att lacken limmar samman flera golvbrädor till flak, som gör att fuktrörelserna ger stora lokala sprickor mellan enstaka brädor.

Lut används för att bleka golvträet så att det inte ska mörkna för mycket, och ökar också upptagningen av olja i detta.

Oljan innebär att man får en yta som stöter bort vatten, så att smuts inte lika lätt sugs in. Det finns oljor som innehåller vitt pigment, för att det behandlade golvet ska se ljusare ut.

Såpan tränger in i golvytan och hindrar smuts att tränga in, samtidigt som den underlättar rengöringen. Man bör använda "trägolvsåpa", eftersom andra sorter tar bort oljan och gör träet mer smutskänsligt.

Behandlingar med olja och såpa kan kombineras på olika sätt. Detta framgår av läggningsbeskrivningen som åtföljer förpackningarna. Ibland rekommenderar tillverkaren särskilda fabrikat som är anpassade till golvprodukten.

Skötsel

Trägolv kan skötas med vanliga metoder. Dammsugning är det normala och vid större städningar skuras golvet med trägolvsåpa och vatten. Därefter kan man passa på att underhållsolja golvet. Detta bör helst ske minst en gång per år.

Läs mer här:

Vackrare trägolv

Fläckfritt golv

Trägolv värda att renovera

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

20 september 2002 Bo Seimar
Annons
Annons
Mer om Golv

Guide: Så tvättar du olika typer av golv

Golv Golven i ditt hem är mer hygieniska och lättare att underhålla än mattor, men golv måste tvättas! Här är vår stora guide till golvtvätt - oavsett om golvet är tillverkat av trä, laminat, klinker eller linoleum. 

Lägga nytt golv - gör det själv

Golv Att lägga nytt golv är hyfsat enkelt, men det kräver att du har tålamod och är noggrann. Det är idag enklare att göra då det finns olika varianter med...

Rätt golv i våtutrymmet

Golv Kostnaderna för vattenskadorna för villor under åren 2000-2002 beräknas totalt till fem miljarder kronor. Det visar en ny rapport.

Stora golvguiden

Golv Passar laminat i köket och hur bra är det med heltäckningsmatta i sovrummet? Det finns i princip inga rätt eller fel men det finns vissa saker som kan vara bra att tänka på när det är dags att välja golv.

Kan trägolvet renoveras

Golv Vad är det egentligen för skillnad på laminat och parkett? Och vilka trägolv går att slipa? Här får du svaren.

13 nya golv

Golv Drömmer du om ett snyggt slitstarkt golv som är enkelt, både att lägga in och att sköta? I dag finns en mängd olika golv att välja mellan, alla med...

Lägg ett såpabehandlat golv själv

Golv Ett lättstädat och lättlagt golv. Ingen dålig kombination! Här får du veta hur du lägger ett vackert såpbehandlat golv själv.

Skura, luta och såpa

Golv Det finns andra ytbehandlingar att välja än olja och lack om du har ett golv av massivt trä. Här får du en steg-för-steg-beskrivning.

Så lägger du golvet!

Golv Egentligen är det lätt som en plätt att lägga golv – om det inte vore för trösklar, rör och lister. Men vår expert Jan Ohlis kan knepen.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]