Annons

13 nya golv

Golv

Drömmer du om ett snyggt slitstarkt golv som är enkelt, både att lägga in och att sköta? I dag finns en mängd olika golv att välja mellan, alla med sina speciella kvalitéer. Här får du ett urval av några nya vackra golv. Låt dig inspireras!

Av: Louise Törnqvist, 20 september 2002


Oljade trägolv blir allt mer populära. Tarkett ek oljad antik plank är ett färdigoljat trägolv med ett nytt skyddssystem, Proteco, som ska ge speciellt hög motståndskraft mot fläckar. Pris cirka 650 kronor/m2, Tarkett.

Mycket lättskött och passar alla golv. Enkelt att lägga in, även ovanpå ett befintligt golv. Det är dock viktigt att undergolvet inte är för fuktigt, då kan fukten bindas under plastmattan. Plastgolv tål mycket men inte allt. Gummi, plastpåsar med färgtryck, vissa typer av plast- och textilmattor kan till exempel ge fläckar. Ta alltid bort fläckar omgående så att det inte tränger ner i mattan och biter sig fast, så kallad migering. Använd aldrig stålull eller skurnylon på ett plastgolv, det kan ge repor, liksom vassa föremål. En plastmatta som utsatts för slitage kan börja se blekt och tråkig ut utan att för den skull vara utsliten. I en sommarstuga kanske detta tar 20 år, medan det går betydligt fortare i villan. Du kan öka glansen i mattan genom att stryka på ett par tunna lager polish. Pris från cirka 100 kr/m2.


Mattan Novilon Scandinavia 8539 är även ett bra alternativ i barnkammaren eftersom den är både mjuk och lektålig. Novilon Scandinavia kommer från Forbo och kostar cirka 129 kronor per m2 och har tio års garanti.

Annons

Textilgolv

Mjukt och skönt att gå på och isolerar både mot kyla och oönskade ljud. Passar inte i kök och våtutrymmen. Ett textilgolv bör skötas noggrant för att undvika damm och allergier. Mattan binder luftburet damm vilket kan vara en fördel eftersom dammet inte yr omkring. En heltäckningsmatta bör tvättas varje år och dammsugas minst en gång i veckan. Pris från cirka 90 kronor/m2.

Vackert, klassiskt och alltid rätt, utom i våtutrymmen eftersom trä är känsligt för väta. Olika ytbehandling ger olika karaktär till trägolvet. Ett lackat trägolv kan se hårt och svalt ut medan ett oljat golv ger ett mjukare och varmare intryck och framhäver träets ådring. Du kan även behandla ett nytt obehandlat trägolv med exempelvis såpa, vax eller lut.

Trä förändrar sin färg med åren. I regel blir ljusa träslag mörkare och mörka träslag ljusare ju äldre golvet blir. Ett massivt trägolv kan slipas ner om och om igen, åtminstone tills du kommer ner till sponten - då är det dags att byta golv. Ett parkettgolv som är till exempel 14 mm kan slipas om cirka fyra gånger, vilket man sällan behöver i hemmiljö.

Ett trägolv mår bäst i 30-60 procent relativ luftfuktighet vilket är normalt inomhus i Sverige, och en temperatur på 18 grader då du lägger golvet. Är du osäker vilken luftfuktighet du har inne kan du mäta med en hygrometer. I dag är många golv förvillande lika trägolv så inspektera ditt golv noga innan du börjar slipa eller behandla det. Trägolv kostar från cirka 200 kronor/ m2.


Golv av exotiskt trä, de nya golven Palisander och Pacific Körsbär kommer från Armstrong. Pacific Körsbär kostar cirka 350 kronor och Palisander cirka 550 kronor kvadratmetern.

Linoleum

Linoleum är ett lättskött material som består av pressat trämjöl och faktiskt reparerar sig själv vid ytliga skador! Det är däremot inte helt lätt att lägga in ett linoleumgolv eftersom det ska skarvas med en så kallad smälttråd.

Linoleum är miljövänligt och lätt att sköta, helst med torrstädning eller med lätt fuktad mopp eftersom det är ett fuktkänsligt material. Kan, och bör, vaxas eller poleras med exempelvis golvvårdsvax för att bli mer smutsavvisande.

Får du fläckar av mat eller starka medel på ett linoleumgolv bör du ta bort dem direkt med en urvriden trasa doppad i såpvatten. Linoleum lämpar sig inte i våtutrymmen. Pris från cirka 150 kronor/ m2.


Marmoleum i form av plattor kostar cirka 199 kronor per m2 exklusive läggning, och banvara (golv på rulle) kostar några tior mindre. Golvet är behandlat med bland annat linolja och harts och är Svanen-märkt. Forbo.

Klinker och sjösten

Klinker och sjösten är tidlösa material och passar nästan överallt; i hallen, vardagsrummet, köket, gillestugan eller sovrummet. Klinker är bränd lera och sjösten är marmor som tumlats med sand och vatten för att få en mer sliten yta.

Du kan lägga klinker själv men det är betydligt mer krävande att sätta plattor i ett våtrum än i ett torrt utrymme, eftersom golvet då ska klara påfrestningar från både vatten och fukt.

Har du valt rätt klinker till rätt golv så kan keramiken hålla minst lika länge som huset. Om olyckan ändå är framme kan du punktrenovera ett skadat klinkergolv genom att byta ut den trasiga plattan. I medelhavsområdet har man funnit välbevarade keramikgolv med den beaktansvärda åldern av cirka 1 000 år.

Ett keramikgolv rengörs med varmt vatten, eventuellt med lite allrengöringsmedel som inte ger någon fet hinna på plattorna. Plattorna är idag ofta förbehandlade och behöver inte poleras för att bli smutsavvisande. Pris från cirka 130 kronor/ m2.

Laminatgolv

Ett modernt, lättstädat och slitstarkt golv. Laminat består till 85 procent av trä och mönsterpapperet är ett tryckt foto som är skiktlimmat och behandlat med hartser. Olika fabrikat använder sedan olika ytskikt. Behöver inte slipas eller efterbehandlas.

Tål att barn eller husdjur drar in smuts och torkas bara av med fuktig mopp och milt rengöringsmedel. Tål däremot inte om du spiller vatten direkt på golvet - det kan ge fula fläckar. Passar därför överallt utom i våtutrymmen. Håller länge men inte ens ett laminatgolv står emot allt slitage utan kan få slitna kanter med tiden. Pris från cirka 100 kronor/ m2.


Ek är inne, det har vi fått bevis för inte minst på Bo 01! Pergo har flera golv i eklaminat, detta är Pergo original Herrgårdsek, pris cirka 209 kronor kvadratmetern. Golvet kan du lägga helt utan lim eftersom det har ett så kallat Click-system som gör läggningen enklare och du slipper limkladd.

Köpinformation:

AB Heltäckande mattor, 08-23 41 70
Armstrong, 090-14 94 00
Dahls agenturer, 08-665 70 41
Forbo Linoleum AB, 031-89 20 00
Ikea, 020-43 90 50
Kakelspecialisten, 08-686 00 31
Pergo, 070-74 10 20
Tarkett, 08-625 19 00

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
20 september 2002 Louise Törnqvist
Annons
Annons
Mer om Golv

Guide: Så tvättar du olika typer av golv

Golv Golven i ditt hem är mer hygieniska och lättare att underhålla än mattor, men golv måste tvättas! Här är vår stora guide till golvtvätt - oavsett om golvet är tillverkat av trä, laminat, klinker eller linoleum. 

Lägga nytt golv - gör det själv

Golv Att lägga nytt golv är hyfsat enkelt, men det kräver att du har tålamod och är noggrann. Det är idag enklare att göra då det finns olika varianter med...

Rätt golv i våtutrymmet

Golv Kostnaderna för vattenskadorna för villor under åren 2000-2002 beräknas totalt till fem miljarder kronor. Det visar en ny rapport.

Stora golvguiden

Golv Passar laminat i köket och hur bra är det med heltäckningsmatta i sovrummet? Det finns i princip inga rätt eller fel men det finns vissa saker som kan vara bra att tänka på när det är dags att välja golv.

Kan trägolvet renoveras

Golv Vad är det egentligen för skillnad på laminat och parkett? Och vilka trägolv går att slipa? Här får du svaren.

Bra att veta om golv av massivt trä

Golv Dags för ett golvbyte? Här får du veta det du behöver innan du införskaffar ett massivt golv.

Lägg ett såpabehandlat golv själv

Golv Ett lättstädat och lättlagt golv. Ingen dålig kombination! Här får du veta hur du lägger ett vackert såpbehandlat golv själv.

Skura, luta och såpa

Golv Det finns andra ytbehandlingar att välja än olja och lack om du har ett golv av massivt trä. Här får du en steg-för-steg-beskrivning.

Så lägger du golvet!

Golv Egentligen är det lätt som en plätt att lägga golv – om det inte vore för trösklar, rör och lister. Men vår expert Jan Ohlis kan knepen.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]