Artikeln är ett samarbete med Garageportexperten
 • Bild: Garageportexperten
  Oslo är en modern och snygg vipport från Dieden med matchande ytterdörr som blir alltmer populärt.

 • Bild: Garageportexperten
  Hörmann kassettport i en härlig grön färg med fönster i modell S1.

 • Bild: Garageportexperten
  En antracitgrå takskjutport i L-profil woodgrain. Passar både äldre och nya moderna hus.

 • Bild: Garageportexperten
  Modern och stilren garageport i slät antracit med rektangulära fönster i rostfritt stål.

 • Bild: Garageportexperten
  Vår egen storsäljare GPE200. En klassisk vit takskjutport M-profil är den vanligaste porten i dag.

Att byta garageport kan ge hela villan ett lyft. Här är allt du behöver veta när du ska byta garageport.

1. Vilken garageport är vanligast i dag?

– Den vanligaste porten är en vit takskjutport i så kallad M-profil, vilket innebär att porten ser ut som bred liggande panel. En garageport ska leva i över 30 år och därför är neutrala färger vanligast. En takskjutport är gjord av en tunn stålplåt med ett speciellt skum i som håller högt isoleringsvärde för bästa energieffekt.

2. Varför är det just takskjutporten som dominerar på marknaden?

– Det är en garageport som går upp och in under taket vilket är smidigt. Den är prismässigt attraktiv, enkel att komplettera med en motor och går att få i alla möjliga färger och utseenden. Det går att parkera nära porten utan att det är svårt att öppna och på vintern behöver du inte skotta bort snö för att kunna öppna porten.

 
3. Hur ska jag tänka när jag väljer garageport?

– Fundera på hur du använder och vill använda garaget. Är det mer ett förråd kanske en extra gångdörr är att föredra? Är garaget oisolerat nu kanske det ändå är värt att välja en isolerad port så att den inte blir den svaga länken om du väljer att isolera garaget på sikt? Kan porthålet breddas om behov finns för större bil eller liknande. Tänk; hur vill jag använda mitt garage och låt det styra ditt val av garageport.

4. Vilken garageportleverantör ska jag välja?

– Välj en leverantör som är etablerad och som säljer välkända och etablerade produkter. En garageport har vanligen långa garantier och ska leva länge. Om leverantören inte finns kvar den dag du behöver service eller om varumärket inte finns kvar och kan tillhandahålla reservdelar, är garantierna inte mycket värda. Vidare ska montörer som utför montage vara certifierade och numera krävs enligt lag en individuell CE-märkning av alla garageportar som monteras med motor.

5. Jag vill ha en trendig garageport, vad ska jag välja då?

– Det är fortfarande vita portar som är klart dominerande men design och färg växer sakta. I dag är det fler som väljer att kombinera design på garageport med utseendet på ytterdörren. Andra väljer samma färg på port som på andra detaljer på huset för att få en enhetlighet. Garageportsöppnare med fjärrkontroll är i princip standard för konsumenter och något alla vill ha i dag.
 

6. Vilken garageportsöppnare ska jag välja?

– På den svenska marknaden är märkena Hörmann, Aperto och Crawford störst. De är tekniskt likvärdiga och går att få med fjärrkontroller, kodlås och andra olika tillbehör för öppning.
 

7. Hur mycket kostar en garageport med motor och montage?

– En garageport kostar betydligt mindre än de flesta tror. Garageportexperten gör ett komplett portbyte där vi tar bort den gamla porten och monterar en ny med motor och fjärrkontroll från cirka 14 000 kr efter ROT-avdrag och uppåt.

8. Kan jag montera garageporten själv?

– Ja, det kan du göra med rätt verktyg och lite händighet. Det är viktigt att du sätter garageporten rakt. Om den hamnar snett kommer delar som normalt lever i över 30 år, att slitas snabbare. Tänk även på att inga garantier gäller om du gör det själv, det gör de däremot om du tar hjälp av behörig montör.

9. Är det någon årstid som är bättre en andra att byta på?

– Allra vanligast är det att byta garageport på hösten för då börjar många minnas den där usla porten som gjorde garaget kallt och dragit hela förra vintern och då byts porten ut.

10. När ska jag byta garageport?

– Vänta inte för länge. Många portar som byts är nästan farliga och har gamla rostiga fjädrar som kan lossna när som helst. Garageporten är lågt prioriterad många gånger och borde ha bytts ut för länge sedan.


11. Jag ska köpa en ny garageport, varför ska jag köpa den från er?

– Garageportexperten är en stor och trygg leverantör som är leverantörsoberoende och arbetar med alla större och kända varumärken. Du får många alternativ att välja mellan både gällande kvalitet, pris och design. Vi finns över hela landet med dedikerad personal som har nära till dig för service och support. Våra montörer är certifierade och utbildade att utföra CE-godkända montage. För samtliga portar som Garageportexperten säljer och monterar ingår en unik allriskförsäkring som skyddar dig då garage ofta saknar extra skydd i villaförsäkringen.

12. Är billigare garageportar lika bra som dyra?

– Som i alla andra sammanhang finns en koppling mellan pris och innehåll. Det är lätt att importera en container med garageportar från Asien eller Nordamerika men de har helt annan prestanda än vårt nordiska klimat kräver. Billiga portar är sällan testade och godkända ihop med de garageportsöppnare som erbjuds tillsammans med dem. Tänk dig att porten kanske ska öppnas och stängas fyra till sex gånger om dagen. En kvalitetsport klarar det i 30 år medan en port som är någon tusenlapp billigare klarar det i fem till tio år. Det kommer att bli en dyr historia över tiden att välja fel port från början.

 

Namn: Mikael Holmstrand
Ålder: 41
Familj: Sambo och två barn
Bor: Villa i Linköping
Yrkestitel: VD Garageportexperten
Min garageport: är ett dubbelgarage med två vita takskjutportar med liggande spår som panelen på huset. Det är 6 år gammalt och har garageportsöppnare och fjärrkontroll.

Gå in på garageportexperten.se/guide för att få rådgivning och mer information

24 april 2015
Annons
Annons
Mer om Garage och förråd

Organisera garaget – 10 fantastiska idéer

Garage och förråd Kaos i garaget? Här är 10 förvaringsidéer du kan testa redan idag!  

Så får du ordning och reda i garaget

Garage och förråd Snickarglädjen blir större om trädgårdsredskap och verktyg har en egen plats i garaget. Vi visar de smartaste tipsen för att få ett garage i ordning.

Expertens tips för ett garage utan fukt

Garage och förråd Under vintern är risken för fukt i garaget större än annars. Ett fuktigt garage kan orsaka skador på bilen och ge upphov till svamp och mögel. Därför...

Gröna faran blev Sveriges fulaste garageport

Garage och förråd Under våren hade vi en fototävling där Sveriges fulaste garageport skulle utses. Nästan 400 bilder laddades upp av drygt 270 fotografer. Bland alla garageportar avgick Gröna faran med vinsten och så här fint blev det.

Pimpa garaget!

Garage och förråd Skapa ett personligt garage. Här får du tips på hur du kan pimpa det.

Garage med retrokänsla

Garage och förråd Vi lägger gärna pengar och kraft på flera av husets rum, men garaget är ofta ett utrymme som bara får förvara allt det vi inte får plats med någon...

9 goda råd för rätta garagebygget

Garage och förråd Det är inte bara du som behöver ett hus, även bilen mår bra av att ha tak över sig, och kanske gärna ett helt eget hus. Dessutom är garaget även en plats för förvaring – och det kan man aldrig få för mycket av.

Så funkar det: Att bygga en vinkällare

Garage och förråd Visst skulle det kännas lyxigt – med en egen vinkällare?! Isolera en del av källaren eller bygg ett rum i rummet för rätt luftfuktighet.

Vi fixade drömgaraget

Garage och förråd Många drömmer om fina kök och härliga badrum, men är inte detta egentligen det allra mest avundsvärda? Ett drömgarage. Här finns plats för allt. Inklusi...