Foto: Istockphoto

Krävs bygglov?

Garage och förråd

Behöver vi bygglov om vi vill bygga om garaget till bostad? Här är expertens svar.

Av: Redaktionen, 31 juli 2019

Vi vill bygga om garaget till bostad med pentry och badrum till vår son. Behöver vi bygglov?

Victoria Berndtson

Svar:

Annons

Bygglovsplikten i ett enskilt fall avgörs av kommunen. Svaret beror på olika faktorer, till exempel om garaget är sammanbyggt med bostadshuset.

Generellt krävs inte bygglov för att inreda bostadsrum i ett garage som är sammanbyggt med bostadshuset, eftersom det inte är en ändring till ett helt annat ändamål.

Däremot kan det fortfarande krävas lov om man vill bygga om ett enbostadshus till ett tvåbostadshus, det vill säga att man utökar det totala antalet bostäder i byggnaden.

Det kan dock i vissa fall vara lovbefriat att ändra enbostadshus till tvåbostadshus, enligt 9 kap 4c § plan- och bygglagen. I så fall krävs en anmälan till byggnadsnämnden.

Karl Evald, jurist, Boverket

31 juli 2019 Redaktionen
Annons
Annons
Mer om Garage och förråd

Organisera garaget – 10 fantastiska idéer

Garage och förråd Kaos i garaget? Här är 10 förvaringsidéer du kan testa redan idag!  

Så får du ordning och reda i garaget

Garage och förråd Snickarglädjen blir större om trädgårdsredskap och verktyg har en egen plats i garaget. Vi visar de smartaste tipsen för att få ett garage i ordning.

Expertens tips för ett garage utan fukt

Garage och förråd Under vintern är risken för fukt i garaget större än annars. Ett fuktigt garage kan orsaka skador på bilen och ge upphov till svamp och mögel. Därför...

Gröna faran blev Sveriges fulaste garageport

Garage och förråd Under våren hade vi en fototävling där Sveriges fulaste garageport skulle utses. Nästan 400 bilder laddades upp av drygt 270 fotografer. Bland alla garageportar avgick Gröna faran med vinsten och så här fint blev det.

Pimpa garaget!

Garage och förråd Skapa ett personligt garage. Här får du tips på hur du kan pimpa det.

Garage med retrokänsla

Garage och förråd Vi lägger gärna pengar och kraft på flera av husets rum, men garaget är ofta ett utrymme som bara får förvara allt det vi inte får plats med någon...

9 goda råd för rätta garagebygget

Garage och förråd Det är inte bara du som behöver ett hus, även bilen mår bra av att ha tak över sig, och kanske gärna ett helt eget hus. Dessutom är garaget även en plats för förvaring – och det kan man aldrig få för mycket av.

Så funkar det: Att bygga en vinkällare

Garage och förråd Visst skulle det kännas lyxigt – med en egen vinkällare?! Isolera en del av källaren eller bygg ett rum i rummet för rätt luftfuktighet.

Vi fixade drömgaraget

Garage och förråd Många drömmer om fina kök och härliga badrum, men är inte detta egentligen det allra mest avundsvärda? Ett drömgarage. Här finns plats för allt. Inklusi...