Annons
En skön altan med utsikt, ovanpå garagetaket. Här njuter familjen av saftkalas och grillkvällar hela sommaren lång.
En skön altan med utsikt, ovanpå garagetaket. Här njuter familjen av saftkalas och grillkvällar hela sommaren lång.

Garagebygge med altanbonus

Garage och förråd

Det som från början var tänkt att bli ett ordinärt garagebygge slutade med både ett rejält rum för bilen och en stor, härlig takterrass med plats för mysiga saftkalas och sköna grillkvällar. Följ med på resan från start till mål på vägen mot en annorlunda altan.

Av: Karin Cedronius, Foto Karin Cedronius och privata, viivilla.se juni 2011, 15 juni 2011
Redan när familjen Nilsson flyttade in i sin 70-talsvilla 2006 fanns tankarna på att bygga en carport eller ett garage i slutet av den långa uppfarten till huset. Men först något år senare blev drömmen verklighet, och då med en bonus. I dag njuter familjen av soliga sommardagar och sköna grillaftnar i kvällssolen på garagets tak, som har blivit en rejäl takterrass med trädäck och ett snyggt staket av trä och härdat glas.

Bygget började med att Lena och LG anlitade en arkitekt som fick skissa på en garagelösning vid slutet av den grässlänt som löpte ner mot uppfarten till huset. Det var här någonstans som de började fundera på om man kanske även skulle kunna utnyttja den yta som det nya garagetaket skulle bjuda på. Men från början fanns det ingen altan med i planerna.

– Vi hade ursprungligen tänkt oss att bara låta gräsmattan fortsätta ut på garagetaket och avsluta med ett smidesräcke, och på så viss förlänga tomten litegrann. Men när det visade sig att vi var tvungna att bygga garaget ett par decimeter högre än beräknat för att klara avrinningen från taket kom vi på andra tankar, säger LG Nilsson.

Då föddes idén om en uteplats, en takterrass ovanpå det nya garaget.

– Visst kunde vi ha fyllt ut med jord och höjt hela marken så att allt kom i samma höjd som den övriga tomten, men när vi väl kommit på tanken kändes idén med en altan mycket mer tilltalande, säger Lena.

Annons

Sagt och gjort. Altanen, som mäter cirka 30 kvadratmeter, vilar på 15 rejäla stödreglar utmed garageväggen för att garaget inte ska behöva bära hela tyngden direkt mot taket. Trädäcket byggde LG av tryckimpregnerat trallvirke och räcket av tryckimpregnerade träribbor, med måttet 45 mm, som placerats horisontellt i en höjd på 1100 mm. Hela konstruktionen betsades i en mörkt brun färg för att matcha bostadshusets bruna trädetaljer. Men betsningen fick vänta en säsong för att det tryckimpregnerade träet skulle hinna torka ut ordentligt.


Altanen vilar dels på garagets tak men även på 15 egna stödreglar som löper längs garagets väggar ner mot marken där de har fästs i marken.

Specialbeställt klätterskydd

Eftersom lagen säger att man av säkerhetsskäl måste ha ett klätterskydd på staket som är placerade så högt ovan mark som familjen Nilssons altanräcke, valde Lena och LG att specialbeställa härdade glasskivor som skruvades fast med förborrade hål och distanser på insidan av räcket.

– Vi valde bort plexiglas, även om det är lite billigare, eftersom det blir repigt mycket lättare. Vi kunde även ha valt ett klätterskydd i markisväv men föredrog glaset eftersom det inte skymmer utsikten, säger LG.


Den fasta soffan och bordet är hembyggda. Bordet kom till av överblivna reglar från garagebygget och båda är betsade i en röd färg som matchar garagedörren.

Möbler efter egen design i bets

Lena och LG var redan tidigt på det klara med vilken stil de ville ha på sin altan och även vilken typ av möbler – egendesignade och hemsnickrade.

– Jag hade sett en liknande fast bänk i en inredningstidning och blivit väldigt förtjust i den, så vi bestämde oss för att bygga en likadan. Bordet byggde vi av överblivna reglar från garagebygget, vilket gjorde att det blev rejält och stabilt. Jag är glad att vi fick tips om rygglutningen på bänken för det gör den riktigt bekväm, säger Lena.

För att matcha det nya garagets röda dörr betsade de utemöblerna röda och köpte dessutom till två obehandlade däckstolar från Rusta, som även de fick en släng av den röda färgen. Men färgmatchningen slutar inte där. En rolig detalj är att garagets fasad består av gamla roströda tegelstenar som LG och Lena hittade när schaktfirman grävde ut för garaget. Den förra ägaren hade använt överblivna stenar från husbygget som fyllnadsmaterial i marken.


I slutet av uppfarten till huset var det tidigare bara en parkeringsplats och en grässlänt. Två grävskopor, en hel del dynamit samt mycket sprängsten krävdes för att förbereda för garage- och sedermera altanbygget.

Återanvände tegel

– Vi blev jätteglada när vi kom på att vi kunde använda dem till fasaden. Det var bara att tvätta rent dem med högtrycksprutan och pilla bort en och annan daggmask som letat sig in i hålen, säger LG med ett leende.

Garaget är byggt i en vinkel för att utnyttja tomtens yta maximalt och få en snygg design. Ovanpå den vinkeln har Lena placerat en hängmatta i trä för lite skönt, avkopplande gung – en populär plats även för husets barnbarn. Till altanen kommer man antingen genom att ta stentrappans två steg från husets framsida, eller via gräsmattan som löper upp i en vacker grön slänt från altanens ena kortända. I övergången mot gräsmattan har Lena och LG placerat dekorstenar som kommer igen i angränsande rabatter och gångar. I dag är det svårt att tro att bara för några år sedan var här en trist slänt full med tistlar och grästuvor.

– Vi är så nöjda att vi utnyttjade möjligheten att göra något mer än bara en gräsmatta på garagetaket. Nu har vi fått 30 kvadratmeter extra yta på vår tomt, där vi kan njuta av solen och utsikten från tidig eftermiddag till sen kväll! Och dessutom har vi en annorlunda takterrass som gör vår tomt speciell, säger Lena och LG nöjda.


Garaget sett ovanifrån, innan altanen har kommit på plats. Till vänster syns den vinklade delen som i dag utgör plats för skönt hängmattegung.

Köpinformation:

Bauhaus www.bauhaus.se

Rusta: www.rusta.se

Ryds glas: www.rydsglas.se

K-Rauta: www.k-rauta.se

 

Goda råd:

• Våga ta i! Vi är glada att vi satsade på en så stor altan. Det är ett perfekt sätt att utnyttja och förstora sin tomt, om man har en byggnad som man kan bygga ovanpå, eller en souterrängtomt som du vill plana ut.

• Om du bygger en altan ovanpå en annan byggnad, se till att stötta upp altanen med egna stödreglar om det behövs. Låt inte hela konstruktionen vila på byggnadens tak eftersom det kan bli för tungt.

• Tänk på att inte ha för smala springor på altangolvet, eftersom det kan bli svårt att få upp saker som ramlat ner.

• Tänk på att ha klätterskydd på altanräcket om du har horisontella ribbor och räcket är mer än en våning ovanför marken.

• Ska du betsa eller måla tryckimpregnerat virke – vänta minst en säsong så att träet har torkat ut ordentligt innan färgen kommer på.

15 juni 2011 Karin Cedronius, Foto Karin Cedronius och privata, viivilla.se juni 2011
Annons
Annons
Mer om Garage och förråd

Organisera garaget – 10 fantastiska idéer

Garage och förråd Kaos i garaget? Här är 10 förvaringsidéer du kan testa redan idag!  

Så får du ordning och reda i garaget

Garage och förråd Snickarglädjen blir större om trädgårdsredskap och verktyg har en egen plats i garaget. Vi visar de smartaste tipsen för att få ett garage i ordning.

Expertens tips för ett garage utan fukt

Garage och förråd Under vintern är risken för fukt i garaget större än annars. Ett fuktigt garage kan orsaka skador på bilen och ge upphov till svamp och mögel. Därför...

Gröna faran blev Sveriges fulaste garageport

Garage och förråd Under våren hade vi en fototävling där Sveriges fulaste garageport skulle utses. Nästan 400 bilder laddades upp av drygt 270 fotografer. Bland alla garageportar avgick Gröna faran med vinsten och så här fint blev det.

Pimpa garaget!

Garage och förråd Skapa ett personligt garage. Här får du tips på hur du kan pimpa det.

Garage med retrokänsla

Garage och förråd Vi lägger gärna pengar och kraft på flera av husets rum, men garaget är ofta ett utrymme som bara får förvara allt det vi inte får plats med någon...

9 goda råd för rätta garagebygget

Garage och förråd Det är inte bara du som behöver ett hus, även bilen mår bra av att ha tak över sig, och kanske gärna ett helt eget hus. Dessutom är garaget även en plats för förvaring – och det kan man aldrig få för mycket av.

Så funkar det: Att bygga en vinkällare

Garage och förråd Visst skulle det kännas lyxigt – med en egen vinkällare?! Isolera en del av källaren eller bygg ett rum i rummet för rätt luftfuktighet.

Vi fixade drömgaraget

Garage och förråd Många drömmer om fina kök och härliga badrum, men är inte detta egentligen det allra mest avundsvärda? Ett drömgarage. Här finns plats för allt. Inklusi...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]