Garagebygge med altanbonus

Det som från början var tänkt att bli ett ordinärt garagebygge slutade med både ett rejält rum för bilen och en stor, härlig takterrass med plats för mysiga saftkalas och sköna grillkvällar. Följ med på resan från start till mål på vägen mot en annorlunda altan.


<!– –>Redan när familjen Nilsson flyttade in i sin 70-talsvilla 2006 fanns tankarna på att bygga en carport eller ett garage i slutet av den långa uppfarten till huset. Men först något år senare blev drömmen verklighet, och då med en bonus. I dag njuter familjen av soliga sommardagar och sköna grillaftnar i kvällssolen på garagets tak, som har blivit en rejäl takterrass med trädäck och ett snyggt staket av trä och härdat glas.

Bygget började med att Lena och LG anlitade en arkitekt som fick skissa på en garagelösning vid slutet av den grässlänt som löpte ner mot uppfarten till huset. Det var här någonstans som de började fundera på om man kanske även skulle kunna utnyttja den yta som det nya garagetaket skulle bjuda på. Men från början fanns det ingen altan med i planerna.

– Vi hade ursprungligen tänkt oss att bara låta gräsmattan fortsätta ut på garagetaket och avsluta med ett smidesräcke, och på så viss förlänga tomten litegrann. Men när det visade sig att vi var tvungna att bygga garaget ett par decimeter högre än beräknat för att klara avrinningen från taket kom vi på andra tankar, säger LG Nilsson.

Då föddes idén om en uteplats, en takterrass ovanpå det nya garaget.

– Visst kunde vi ha fyllt ut med jord och höjt hela marken så att allt kom i samma höjd som den övriga tomten, men när vi väl kommit på tanken kändes idén med en altan mycket mer tilltalande, säger Lena.

Sagt och gjort. Altanen, som mäter cirka 30 kvadratmeter, vilar på 15 rejäla stödreglar utmed garageväggen för att garaget inte ska behöva bära hela tyngden direkt mot taket. Trädäcket byggde LG av tryckimpregnerat trallvirke och räcket av tryckimpregnerade träribbor, med måttet 45 mm, som placerats horisontellt i en höjd på 1100 mm. Hela konstruktionen betsades i en mörkt brun färg för att matcha bostadshusets bruna trädetaljer. Men betsningen fick vänta en säsong för att det tryckimpregnerade träet skulle hinna torka ut ordentligt.

Altanen vilar dels på garagets tak men även på 15 egna stödreglar som löper längs garagets väggar ner mot marken där de har fästs i marken.

Specialbeställt klätterskydd

Eftersom lagen säger att man av säkerhetsskäl måste ha ett klätterskydd på staket som är placerade så högt ovan mark som familjen Nilssons altanräcke, valde Lena och LG att specialbeställa härdade glasskivor som skruvades fast med förborrade hål och distanser på insidan av räcket.

– Vi valde bort plexiglas, även om det är lite billigare, eftersom det blir repigt mycket lättare. Vi kunde även ha valt ett klätterskydd i markisväv men föredrog glaset eftersom det inte skymmer utsikten, säger LG.

Den fasta soffan och bordet är hembyggda. Bordet kom till av överblivna reglar från garagebygget och båda är betsade i en röd färg som matchar garagedörren.

Möbler efter egen design i bets

Lena och LG var redan tidigt på det klara med vilken stil de ville ha på sin altan och även vilken typ av möbler – egendesignade och hemsnickrade.

– Jag hade sett en liknande fast bänk i en inredningstidning och blivit väldigt förtjust i den, så vi bestämde oss för att bygga en likadan. Bordet byggde vi av överblivna reglar från garagebygget, vilket gjorde att det blev rejält och stabilt. Jag är glad att vi fick tips om rygglutningen på bänken för det gör den riktigt bekväm, säger Lena.

För att matcha det nya garagets röda dörr betsade de utemöblerna röda och köpte dessutom till två obehandlade däckstolar från Rusta, som även de fick en släng av den röda färgen. Men färgmatchningen slutar inte där. En rolig detalj är att garagets fasad består av gamla roströda tegelstenar som LG och Lena hittade när schaktfirman grävde ut för garaget. Den förra ägaren hade använt överblivna stenar från husbygget som fyllnadsmaterial i marken.

I slutet av uppfarten till huset var det tidigare bara en parkeringsplats och en grässlänt. Två grävskopor, en hel del dynamit samt mycket sprängsten krävdes för att förbereda för garage- och sedermera altanbygget.

Återanvände tegel

– Vi blev jätteglada när vi kom på att vi kunde använda dem till fasaden. Det var bara att tvätta rent dem med högtrycksprutan och pilla bort en och annan daggmask som letat sig in i hålen, säger LG med ett leende.

Garaget är byggt i en vinkel för att utnyttja tomtens yta maximalt och få en snygg design. Ovanpå den vinkeln har Lena placerat en hängmatta i trä för lite skönt, avkopplande gung – en populär plats även för husets barnbarn. Till altanen kommer man antingen genom att ta stentrappans två steg från husets framsida, eller via gräsmattan som löper upp i en vacker grön slänt från altanens ena kortända. I övergången mot gräsmattan har Lena och LG placerat dekorstenar som kommer igen i angränsande rabatter och gångar. I dag är det svårt att tro att bara för några år sedan var här en trist slänt full med tistlar och grästuvor.

– Vi är så nöjda att vi utnyttjade möjligheten att göra något mer än bara en gräsmatta på garagetaket. Nu har vi fått 30 kvadratmeter extra yta på vår tomt, där vi kan njuta av solen och utsikten från tidig eftermiddag till sen kväll! Och dessutom har vi en annorlunda takterrass som gör vår tomt speciell, säger Lena och LG nöjda.

Garaget sett ovanifrån, innan altanen har kommit på plats. Till vänster syns den vinklade delen som i dag utgör plats för skönt hängmattegung.

Köpinformation:

Bauhaus www.bauhaus.se

Rusta: www.rusta.se

Ryds glas: www.rydsglas.se

K-Rauta: www.k-rauta.se

Goda råd:

• Våga ta i! Vi är glada att vi satsade på en så stor altan. Det är ett perfekt sätt att utnyttja och förstora sin tomt, om man har en byggnad som man kan bygga ovanpå, eller en souterrängtomt som du vill plana ut.

• Om du bygger en altan ovanpå en annan byggnad, se till att stötta upp altanen med egna stödreglar om det behövs. Låt inte hela konstruktionen vila på byggnadens tak eftersom det kan bli för tungt.

• Tänk på att inte ha för smala springor på altangolvet, eftersom det kan bli svårt att få upp saker som ramlat ner.

• Tänk på att ha klätterskydd på altanräcket om du har horisontella ribbor och räcket är mer än en våning ovanför marken.

• Ska du betsa eller måla tryckimpregnerat virke – vänta minst en säsong så att träet har torkat ut ordentligt innan färgen kommer på.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar