Foto: Istockphoto

Din garageport kan vara farlig

Garage och förråd

Har du en vipport av äldre modell till ditt garage kan det vara läge att ta reda på om det är dags att byta ut den.
– Det är nästan helt omöjligt att se när en fjäder eller mekanismen är på väg att gå av, säger Åsa Elofsson på Garageportexperten.

Av: Anja Källstedt, 27 april 2017

Förhoppningsvis behöver du bara byta garageport en gång i livet, men trots att portarna håller i många år är det bra att kontrollera dem då och då – särskilt om du har en gammal modell.

– Framförallt om den du har är farlig, det finns många gamla vipportar med fjädrar som kan gå av och då riskerar man att göra sig riktigt illa. Du bör även byta porten ur miljösynpunkt om den läcker mycket värme. Du kan också göra det om du tycker att den ser tråkig ut och vill ha en ny av det skälet, säger Åsa Elofsson, säljare på Garageportexperten.

Hur kan jag kolla om min garageport är farlig?
– Det är nästan helt omöjligt att se när en fjäder eller mekanismen är på väg att gå av, men är det en äldre vipportsmodell som är runt 30–40 år gammal så börjar det bli dags att byta.

Hur mycket kostar en ny garageport?
– Porten i sig ligger runt 7 900 kronor och uppåt, beroende på fabrikat och om du vill ha med eller utan montage, motor eller manuell och så vidare.

Annons

Hur mycket kostar det att montera en ny garageport?
– Vi brukar säga att enbart montera ligger på 4 500 kronor. Ska du byta ut en gammal port ligger det på 6 500 kronor. Sedan beror det på om du ska göra snickerier runtom eller inte.

Kan jag montera den själv?
– Det finns vissa som gör det själva, men du får göra rotavdrag på arbetskostnaden i dag så det är många som väljer att vi ska göra det åt dem.


 Åsa Elofsson, säljare på Garageportexperten.

Namn: Åsa Elofsson.
Ålder: 31 år.
Bor: I Stockholm.
Gör: Är säljare på Garageportexperten.
Antal sålda garageportar: ”Jag har hållit på i sju år, så det har blivit tusentals genom åren”.

27 april 2017 Anja Källstedt
Annons
Annons
Mer om Garage och förråd

Organisera garaget – 10 fantastiska idéer

Garage och förråd Kaos i garaget? Här är 10 förvaringsidéer du kan testa redan idag!  

Så får du ordning och reda i garaget

Garage och förråd Snickarglädjen blir större om trädgårdsredskap och verktyg har en egen plats i garaget. Vi visar de smartaste tipsen för att få ett garage i ordning.

Expertens tips för ett garage utan fukt

Garage och förråd Under vintern är risken för fukt i garaget större än annars. Ett fuktigt garage kan orsaka skador på bilen och ge upphov till svamp och mögel. Därför...

Gröna faran blev Sveriges fulaste garageport

Garage och förråd Under våren hade vi en fototävling där Sveriges fulaste garageport skulle utses. Nästan 400 bilder laddades upp av drygt 270 fotografer. Bland alla garageportar avgick Gröna faran med vinsten och så här fint blev det.

Pimpa garaget!

Garage och förråd Skapa ett personligt garage. Här får du tips på hur du kan pimpa det.

Garage med retrokänsla

Garage och förråd Vi lägger gärna pengar och kraft på flera av husets rum, men garaget är ofta ett utrymme som bara får förvara allt det vi inte får plats med någon...

9 goda råd för rätta garagebygget

Garage och förråd Det är inte bara du som behöver ett hus, även bilen mår bra av att ha tak över sig, och kanske gärna ett helt eget hus. Dessutom är garaget även en plats för förvaring – och det kan man aldrig få för mycket av.

Så funkar det: Att bygga en vinkällare

Garage och förråd Visst skulle det kännas lyxigt – med en egen vinkällare?! Isolera en del av källaren eller bygg ett rum i rummet för rätt luftfuktighet.

Vi fixade drömgaraget

Garage och förråd Många drömmer om fina kök och härliga badrum, men är inte detta egentligen det allra mest avundsvärda? Ett drömgarage. Här finns plats för allt. Inklusi...