Annons
Årets nyhet från Crawford garageportar, Crawford g60 Line decor woodgrain, motsvarande mörk ek. Pris cirka 15 495 kronor för storleken 2 500x2 125 mm. Crawford garageportar.
Årets nyhet från Crawford garageportar, Crawford g60 Line decor woodgrain, motsvarande mörk ek. Pris cirka 15 495 kronor för storleken 2 500x2 125 mm. Crawford garageportar.

9 goda råd för rätta garagebygget

Garage och förråd

Det är inte bara du som behöver ett hus, även bilen mår bra av att ha tak över sig, och kanske gärna ett helt eget hus. Dessutom är garaget även en plats för förvaring – och det kan man aldrig få för mycket av.

Av: Elisabet Broomé, ViV nr 8/09, 07 september 2009
När man ska bygga ett garage är det mycket att ta ställning till. Behövs ett garage eller räcker det med ett skärmtak? Ska garaget vara fristående eller sammanbyggt med huset? Ska det rymma en eller två bilar? Placering, inredning, utrustning och val av material måste du också fatta beslut om. Det här är vad du behöver veta för att planera och bygga ett garage som passar dina behov.

Ska du bygga ett nytt hus så bygger nästan alla husleverantörer även garage. Däremot bygger de sällan enbart garage, om det är så att du har ett hus och ”bara” behöver ett garage. Här följer några goda råd inför garagebygget, vem det än är som bygger åt dig.


Lösningen för att bilen ska få stå på sin tilltänkta plats heter förvaring. Elfa har lösningar där du kan planera och bygga ett system som passar just dina behov. Elfa.

Annons
Snygg slagport för varmgarage. Passar fint för den äldre villan. Slät insida, går att beställa i valfri NCS-kulör. Pris cirka 21 100 kronor. Diplomatdörrar.

Säker och snygg garageport. Årets port från Hörmann, Comp Visual Dez. Pris från 9 850 kronor för port och motor. Hörmanns garageportar.

1. Typ. Den allra första frågan är: Varmgarage, kallgarage eller carport? Ett varmgarage tar snabbt bort ytfukten på bilen, men är kanske ändå inte alltid den bästa lösningen. Kondensen som skapas kan ge rost. Det kalla garaget och carporten ger tvärtom sämre uttorkning av ytfukten, men mindre kondens. För bilen som är i dagligt bruk skyddar den kalla och genomluftade byggnaden bäst mot rost. Men visst är det härligt att kliva in en torr, varm bil och bara köra ut ur garaget.

2. Konstruktion. Väljer du carport, tänk på att bygga en stadig konstruktion. En carport behöver inte bara bestå av fyra stolpar med tak, du kan ha en eller två väggar på en carport. Väggar skyddar mot vind och nederbörd.

3. Värme. I varmgaraget får du utan problem en varm bil att kliva in i, men i en carport får du lösa det på annat vis. Kanske en stolpe med eluttag för utomhusbruk där du kan koppla in en kupé- och motorvärmare.

4. Storlek. Hur många bilar har du och hur många vill du ska få plats i garaget? Passa på att se över familjens behov av förrådsutrymme. I samband med garaget kan ett bra uteförråd byggas – med plats för cyklar, skidor och kanske till och med en snickarverkstad. Med tanke på att de flesta garage förr eller senare förvandlas till ett förråd, så kan lite god planering låta det förbli vad det är byggt för – en plats för bilen.

5. Bygglov. Ett garage kräver oftast bygglov. Ta kontakt med kommunens stadsarkitektkontor, som kan ge dig svar på om du behöver bygglov. Generella krav från de flesta kommuner är dock att man inte får bygga närmare än 4,5 meter från tomtgränsen.

6. Utseende. Hur ska garaget se ut? Det bör anpassas till husets karaktär. Använd gärna samma färg, material, taklutning och detaljer så blir helhetsintrycket oftast bäst.

7. Ventilation och avlopp. Golvbrunn i garage är en känslig fråga för många kommuner. Generellt är de emot avlopp i garage av den anledningen att man tvättar bilen i garaget och då släpper ut diverse kemikalier i avloppet och dessa kan slå ut kommunens reningsverk. Man kan ha avlopp i garaget men då skall det vara oljeavskiljare och sandfällor. Hör efter vad som gäller i just din kommun. God ventilation är däremot ett krav då eventuella avgaser och ångor skall kunna ventileras bort.

8. Placering. Var på tomten? Vill du ha ett garage som är nära vägen, eller vill du kunna gå direkt från frukosten till bilen utan att behöva gå ut? Detta beror på tomtens egenskaper och husets utförande.

9. Grunden. Till grunden är det betong som gäller. Grundplattans mått ska vara lite mindre än garagebyggnaden. Men innan det är dags för detta måste armeringsstål och armeringsnät vara på plats, liksom eventuella el-, vatten- och avloppsledningar.

 

Tips för porten!

Dags att byta garagets gamla port? De flesta nya garageportar går att få måttanpassade. Idag finns också många material att välja mellan.

När du kontaktar olika tillverkare för att veta vilken modell som kommer att passa och vad det kommer att kosta så behöver du dessa mått:

  • Öppningens bredd.
  • Öppningens höjd.
  • Avstånd mellan öppning och innertak.
  • Avstånd mellan öppning och sidoväggar på båda sidor

Matcha ytterdörren. Från SnickarPer kan man beställa en garageport, slagport eller takskjutport, som matchar vissa av SnickarPers ytterdörrar! Valfri kulör som tillval. TSP 2001, (vit med glaslist i trä) 56 825 kronor, SLP 2001, (vit med glaslist i trä) 42 125 kronor. SnickarPer.

Gör livet bekvämare. Fjärrkontroll/handsändare för cigarettändaruttaget i bilen. Pris cirka 795 kronor. Crawford garageportar.

Slipp söka bygglov. 15 kvadratmeter garage går som friggebod. Pris från 36 500 kronor. Mellby Industrier.

Inred garaget

Vi vet alla att ett garage lätt blir något helt annat än vad det är tänkt för. Men visst går det att lösa – kombinationen alla grejer och bilen. Numera finns det flera företag som tillverkar produkter anpassade för förvaring i just garage. För det är ofta vad det handlar om, rätt typ av förvaringslösning. Låt golvet vara fritt – för där ska faktiskt bilen stå. Låt resten förvaras uppåt väggarna.


Vilket drömgarage! Gladiator GarageWorks säljer ett komplett garagesystem med en del tillbehör. Här finns råd och dåd för dig som vill få bort alla bollar, hänga upp en skottkärra och ha en portabel rullhurts. Gladiator GarageWorks.
  • Töm garaget. Det är vad man ska börja med, tipsar Mikael Nyrén på Gladiator GarageWorks. Om du hatar det, inte behöver det, inte vill ha det, inte kan laga det och inte kan använda det. Varför är det då kvar i garaget?
  • Släng, ge bort eller sälj sådant du inte behöver. Var hård, man behöver inte sju hammare och fyra sopkvastar.
  • Sedan är det dags att tänka över vad du verkligen vill använda garaget till, inte vad du använder det till idag. Garaget är en stor procentuell yta av ditt hus, varför inte göra det bästa av situationen och skapa ett nytt hobbyrum? Våga inreda garaget.
  • Sedan börjar det roliga. Att skapa. Vill du ha ett snyggt och slitstarkt golv som barnen kan leka på? Många hurtsar för alla dina verktyg? Stora skåp för vinterkläder? Massor av korgar för barnens bollar? Många hyllor för era krukor? Stora krokar för virke? Skriv ner allt du vill ha bort från golvet och upp på väggen.
  • Ett garage behöver inte vara vitt och tråkigt, säger Mikael Nyrén. Måla väggarna med en härlig kontrastfärg, lägg in ett golv i olika mönster. Tillsätt mycket belysning eller dra in ett teveuttag och häng upp en teve.

 

Köpinformation:

Crawford garageportar www.crawfordgarageportar.se 019-20 87 00
Diplomatdörrar i Sverige AB www.diplomatdorrar.se 021-80 56 80
Elfa www.elfa.com 0490-846 00
Gladiator GarageWorks www.gladiatorgarage.se 021-13 44 10
Hörmanns gargeportar www.hormann.se 019-768 82 00
Mellby Industrier www.mellby.com 0322-412 30
SnickarPer www.snickarper.se 010-451 46 00

07 september 2009 Elisabet Broomé, ViV nr 8/09
Annons
Annons
Mer om Garage och förråd

Organisera garaget – 10 fantastiska idéer

Garage och förråd Kaos i garaget? Här är 10 förvaringsidéer du kan testa redan idag!  

Så får du ordning och reda i garaget

Garage och förråd Snickarglädjen blir större om trädgårdsredskap och verktyg har en egen plats i garaget. Vi visar de smartaste tipsen för att få ett garage i ordning.

Expertens tips för ett garage utan fukt

Garage och förråd Under vintern är risken för fukt i garaget större än annars. Ett fuktigt garage kan orsaka skador på bilen och ge upphov till svamp och mögel. Därför...

Gröna faran blev Sveriges fulaste garageport

Garage och förråd Under våren hade vi en fototävling där Sveriges fulaste garageport skulle utses. Nästan 400 bilder laddades upp av drygt 270 fotografer. Bland alla garageportar avgick Gröna faran med vinsten och så här fint blev det.

Bygga carport eller garage?

Garage och förråd Innan du bygger en carport eller ett garage bör du räkna ut vad som ska stå där – utöver bilen. Vill du också ha plats för cyklar, gräsklippare och...

Pimpa garaget!

Garage och förråd Skapa ett personligt garage. Här får du tips på hur du kan pimpa det.

Garage med retrokänsla

Garage och förråd Vi lägger gärna pengar och kraft på flera av husets rum, men garaget är ofta ett utrymme som bara får förvara allt det vi inte får plats med någon annanstans. Möt mannen som har inrett sitt drömgarage.

Så funkar det: Att bygga en vinkällare

Garage och förråd Visst skulle det kännas lyxigt – med en egen vinkällare?! Isolera en del av källaren eller bygg ett rum i rummet för rätt luftfuktighet.

Vi fixade drömgaraget

Garage och förråd Många drömmer om fina kök och härliga badrum, men är inte detta egentligen det allra mest avundsvärda? Ett drömgarage. Här finns plats för allt. Inklusi...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]