Annons
En infart att drömma om. Hela infarten är lagd med gammal gatsten. Här finns inget garage, ingen carport men mycket utrymme för familjens flera bilar och husvagnen när den inte används.
En infart att drömma om. Hela infarten är lagd med gammal gatsten. Här finns inget garage, ingen carport men mycket utrymme för familjens flera bilar och husvagnen när den inte används. Foto: Magnus Selander

10 tips för en bra parkeringsplats

Garage och förråd

Villan i all ära — men bilen då? Var ska den stå, och på vad? Det här behöver du veta för att få en parkeringsplats som håller, är praktisk och ger ett trevligt intryck.

Av: Elisabet Broomé, augusti -06, 04 augusti 2006
Alla hus har en plats för bilen. Men hur man löser det ifråga om markläggning, eventuellt tak och så vidare skiljer sig avsevärt. Det har som nästan alltid med ekonomi och intresse att göra, men det finns vissa praktiska faktorer som inte går att bortse från. Här får du tio punkter med tips på vad som är värt att tänka på när du planerar en parkeringsplats.

1. Kontrollera om bygglov behövs
Hör med din kommun vad som gäller just där du bor. Generellt måste man söka bygglov för alla typer av byggnader med tak. Även en carport behöver du alltså bygglov för. Tänk på att detta kanske också påverkar valet av placering på tomten. En biluppställningsplats utan byggnad får däremot anordnas utan bygglov. 

Se efter på detaljplanen vilka förutsättningar din tomt har. De flesta (men inte alla) kommuner säger att man inte får bygga närmare än 4,5 meter från tomtgränsen. Men kanske du kan prata med grannarna?

2. Placera parkeringsplatsen nära huset
Var på tomten ska man egentligen ha parkeringsplatsen? Helst nära huset för att slippa släpa tunga matkassar långa vägar, eller behöva springa onödigt långt i ruskväder. Ofta finns det en ”naturlig” plats, det vill säga en plats som passar. Tänk på att infarten inte ska splittra tomten. Placera den därför nära hus, mur eller längs tomtens gräns.

Tänk också på att infarten är en del av entrén till huset, alltså bland det första som både din familj och gäster möter. Gör omgivningen där så trevlig som möjligt – så man blir glad av att komma hem.

3. Snåla inte med svängrum
I USA har många trebilsgarage. Det behövs inte här – ännu. Men en parkeringsplats kanske ändå ska rymma två bilar? Man brukar räkna med minst 5 meters bredd och 6 meters längd för en bil. För två är måttet minst 7 meters bredd. Men sen ska det även vara lätt att passera förbi med en cykel, eller barnvagn. Har du ytorna – snåla då inte med svängrummet på infarten. En standardinfart brukar vara mellan 30 och 70 kvadratmeter.

4. Tak eller inte tak?
En carport är ett billigare alternativ än ett garage och har många bra funktioner. Tack vare taket slipper du borsta snö, men taket hindrar också den värsta frosten på bilrutorna. I vissa delar av landet, eller på vissa tomter där det kan vara väldigt blåsigt, kan en lävägg vara bra att kombinera med carporten. På så vis kan man slippa drivor av snö vintertid.

5. Kanske ett litet förråd eller en cykelparkering?
Det är inte bara bilen som kör ut och in till huset. Infarten är ofta en samlingsplats för cyklar, skateboards, gräsklippare och snöslungor.

Ska man ändå göra om infarten kan det vara bra att planera för ett litet förråd i anslutning till denna. Bildäcken som ej är i bruk ska få plats och kanske några trädgårdsredskap? Allt detta som man helst inte vill släpa hela vägen till huset.

6. Vill du ha varm bil på vintern?
Det är en lång vinter i Sverige och att slippa skrapa rutor och sedan sätta sig i en varm bil kan göra mycket för morgonhumöret en kall och mörk januarimorgon. En enkel stolpe med uttag för motorvärmare är en bra investering.

7. Skönt med snöfritt
Rätt val av markunderlag kan underlätta skottning. Grus hamnar lätt i gräsmattan när man skottar. Asfalt och marksten är lättare att hålla snöfria.

Numera kan man också installera värmekablar under de flesta typer av markläggning. Dessa smälter snön utan ansträngning från din sida. Pris cirka 5 500 kronor exklusive installationskostnad för ungefär 10 kvadratmeter. Men kablarna behöver inte installeras precis över hela infarten. Det kan faktiskt räcka med att lägga in värmekablar som hjulspår plus lite extra framför garageporten. På så vis kommer det bli något billigare.

Annons

8. Satsa på bra belysning
Glöm inte bort belysningen på parkeringsplatsen. Ett ljus som sätts på när bilen rullar in på infarten är praktiskt, en lampa med rörelsedetektor kan vara en bra lösning. Är infarten en bit från huset kan det vara både trevligt och välkomnande att man belyser hela vägen till ytterdörren.

9. Underarbetet alltid viktigt
Vilken typ av markläggning du än väljer så är själva underarbetet det allra viktigaste. För detta använder du sten, sand eller grus. Detta beställer du från grustag eller byggvaruhus. Räkna med att gräva ut ungefär 20 centimeter som ska fyllas med grus som gör att infarten håller i många år framöver. Vill man slippa ogräs så kan man lägga en fiberduk. Denna kan också hindra att bärlagret pressas ned i marken.

10. Tänk på helheten
En infart handlar inte bara om bilen, nu har du chansen att se över alla funktioner så att flödet funkar mellan till exempel ytterdörr och sopor. Cyklarna bor någonstans och kanske till och med varmkomposten ska med i den här planeringen. Tänk också på säkerhet. Kanske vill du skärma av infarten från trädgården. Då hålls bilar och eventuella hundar och barn säkert skilda från varandra.

Glöm inte heller formen och det som gör en garageinfart trevlig. Allt behöver inte vara rakt och fyrkantigt, en kurvig garageinfart kanske passar er tomt bättre. Använd växter och plank för skärma av och mjuka upp.

Tänk också på att markera kanten mellan själva infarten och gräsmattan eller trädgården. Lägg gärna någon typ av kantsten eller beläggning för att skilja de olika materialen åt.

Så mycket kostar det

Asfalt
Hållbart, lättstädat och praktiskt material. Räkna med cirka 200 kronor per kvadratmeter för endast asfalt exklusive allt arbete. Behöver du göra om själva markläggningen kostar det ungefär 330 kronor per kvadrat.

Grus
Grus, eller så kallad gårdssingel, är relativt billigt och enkelt att lägga. Men det kräver precis samma underarbete som vid annan markläggning. Det ska hålla för att en bil ska köra fram och tillbaka många gånger utan att det blir diken i gruset. Grus brukar läggas 4-5 centimeter tjockt. Nackdelen är att man lätt drar in grus i huset och att det är svårt att skotta. Pris cirka 600 kronor för en kubik.

Sten och betong
Personligt och med många variationsmöjligheter. Men tänk på vilken typ du väljer. Den ska hålla för en bils hela tyngd. Kolla att de verkligen tål att dubbdäck kör fram och tillbaka på dem hela vintern. Prata med leverantören av din marksten om vad som gäller för den sten eller betong du vill ha. Betongplattor pris från cirka 100 kronor per kvadratmeter. Gatsten pris från cirka 700 kronor per kvadratmeter.


Boken ”Trädgårdsgångar och garageinfarter” av Dag Thorstensen och Laila Eriksen, Bokförlaget Forum, innehåller det mesta du behöver veta för att lägga om garageinfarten eller anlägga gångar i trädgården.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
04 augusti 2006 Elisabet Broomé, augusti -06
Annons
Annons
Mer om Garage och förråd

Organisera garaget – 10 fantastiska idéer

Garage och förråd Kaos i garaget? Här är 10 förvaringsidéer du kan testa redan idag!  

Så får du ordning och reda i garaget

Garage och förråd Snickarglädjen blir större om trädgårdsredskap och verktyg har en egen plats i garaget. Vi visar de smartaste tipsen för att få ett garage i ordning.

Expertens tips för ett garage utan fukt

Garage och förråd Under vintern är risken för fukt i garaget större än annars. Ett fuktigt garage kan orsaka skador på bilen och ge upphov till svamp och mögel. Därför...

Gröna faran blev Sveriges fulaste garageport

Garage och förråd Under våren hade vi en fototävling där Sveriges fulaste garageport skulle utses. Nästan 400 bilder laddades upp av drygt 270 fotografer. Bland alla garageportar avgick Gröna faran med vinsten och så här fint blev det.

Pimpa garaget!

Garage och förråd Skapa ett personligt garage. Här får du tips på hur du kan pimpa det.

Garage med retrokänsla

Garage och förråd Vi lägger gärna pengar och kraft på flera av husets rum, men garaget är ofta ett utrymme som bara får förvara allt det vi inte får plats med någon...

9 goda råd för rätta garagebygget

Garage och förråd Det är inte bara du som behöver ett hus, även bilen mår bra av att ha tak över sig, och kanske gärna ett helt eget hus. Dessutom är garaget även en plats för förvaring – och det kan man aldrig få för mycket av.

Så funkar det: Att bygga en vinkällare

Garage och förråd Visst skulle det kännas lyxigt – med en egen vinkällare?! Isolera en del av källaren eller bygg ett rum i rummet för rätt luftfuktighet.

Vi fixade drömgaraget

Garage och förråd Många drömmer om fina kök och härliga badrum, men är inte detta egentligen det allra mest avundsvärda? Ett drömgarage. Här finns plats för allt. Inklusi...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]