Så övervintrar du sommarblommorna
Visst kan sommarblommorna blomma mer än en sommar. Här visar vi olika vinterförvaringssätt för olika typer av sommarblommor.
Många av våra vackraste växter blommar bara en sommar. När nästa sommar kommer köper vi nya plantor och pryder trädgård, altan och balkong. Vad många inte känner till är att en hel del av dem kan sparas från år till och år och blir dessutom bara större och större.
Vissa av våra utplanteringsväxter är verkligen ettåriga och blommar därför bara en sommar, men många av dem är faktisk mer långlivade än så. I sydligare länder är de fleråriga, men här där vi har en kall vinter dör de av kylan. Har man bara möjlighet att förvara plantorna kan man istället spara dem från år till år.
Engångsväxter
Traditionella utplanteringsväxter som petunia, lobelia, praktsalvia, heliotrop, sommarflox, blomstertobak, tagetes och verbena är verkligen ettåriga. Dem är det ingen ide att ta in, de kommer ändå att dö eftersom de har blommat. Likaså de växter vi sår i landet, som krasse, ringblomma, blåklint och zinnia, är bara "engångsblommor".
Älskade pelargoner
Många andra växter kan man däremot spara från år till år. Vanliga pelargoner men också doftpelargoner och gammaldags sorter är fleråriga och lätta att spara. Hängpelargoner är lite knepigare att lyckas med, liksom margeriter. Fuchsior går också bra att övervintra. Större växter som änglatrumpet och himmelsöga (Solanum rantonnetii) vill man helst ha kvar, eftersom de bara blir vackrare från år till år. Gråmalva och frilandshibiskus är härdiga i Skåne, men längre norrut bör de övervintras i kruka. Små söta rosor i kruka, s k. miniatyrrosor är inte lika tåliga som vanliga rabattrosor. De bör därför övervintras i kruka i hela Sverige. Växter som vi både har som kruk- och utplanteringsväxter kan man ta in från trädgården och odla som krukväxter under vintern.
Bra tips!
Ju mindre ljus, desto lägre temperatur måste växten ha. Varmt och samtidigt mörkt är absolut sämst.
Olika förvaringssätt för olika växter
1. Pelargoner, fuchsior, margeriter, änglatrumpet, små krukrosor, himmelsöga m.fl ställs vid omkring 5 plusgrader (över 0 i alla fall) och mörkt, i garage, jordkällare eller liknande. De fäller bladen och man vattnar dem innan de ställs undan, så att de inte torkar ur. Även buxbom och rododendron i kruka kan ställas undan så. Någon gång under vintern tittar man till dem och vattnar om jorden är helt torr.
2. Har man lite högre temperatur, omkring 10 -12 plusgrader, ska plantorna stå ljust. Då behåller de bladen och måste vattnas lite då och då under vintern. Gammaldags glasveranda, glasat uppvärmt uterum och ljust källarrum där man kan hålla önskad temperatur är lämpliga ställen. Ljust och svalt kan man övervintra pelargoner, fuchsior, änglatrumpet och himmelsöga.
En traditionell matkällare som är mörk håller ofta den önskade temperaturen, men har inget ljus. Man kan hänga upp en armatur med kallvita lysrör i ett svalt källarrum och ställa plantorna under den. Då får man passa med vatten och hålla utkik efter löss.
3. Medelhavsväxter som olivträd, citrus, bougainvillea, fikon, rosmarin, frilandsagapantus och feberträd ska övervintras ljust och svalt. Där är ett glasat uterum eller inglasad balkong allra bäst. De går inte i riktig vintervila, och när det blir dåligt med ljus måste temperaturen vara låg för att de inte ska fälla bladen. Många traditionella krukväxter trivs också med en sån här "vinter", granatäpple, myrten, paradisträd, novemberkaktus och många fler.
4. Lökar och knölar av olika slag är mycket tacksammma. Dahlior, anemoner, alströmeria, gladiolus, kanna, knölbegonior (inte den lilla isbegonia man ofta planterar på kyrkogården) och underblomma går alla i vila under vintern. De övervintrar med tjocka rötter eller knölar. Dessa kan inte ligga kvar i jorden utomhus, som tulpaner, för då frys
När våren kommer
När våren och ljuset börjar komma tar man fram växterna. Medelhavsväxterna får stå kvar i sitt ljusa uterum som av solen värms upp under dagen. De övriga tas fram i ljuset och nu är det dags för omplantering och beskärning. Jorden i krukorna bör bytas ut. Vill man prompt ha kvar växten i samma kruka istället för att byta till en större, kan man spola bort jorden från rötterna och plantera den i ny jord. Annars tar man bort lös jord och lyfter över hela jordklumpen i en större kruka. Vattna och ställ plantorna ljust inomhus. När de gröna skotten börjar komma ordentligt kan man klippa växten. På pelargoner och fuchsior kan man ta sticklingar som ger nya plantor.
Krukorna med knölar och rötter tömmer man ut och sorterar loss rötterna. Är det flera rötter av dahlia och alströmeria kan man plantera dem i var sin kruka och på så vis få nya plantor. Begoniaknölar och rötter som bara växer i storlek, men inte blir fler. planterar man om i en större kruka. Det ger en ännu större blommande planta för varje år.
Redaktionen rekommenderar
7 smarta förvaringstips för hallen
Förvaring Förvaringbänk, korgar och förvaringsfack – här är smarta förvaringstips för hallen.
5 smarta förvaringsidéer
Förvaring Riktigt fyndig förvaring kan vara knepigt att få till. Här har vi samlat fem smarta lösningar där nya utrymmen skapats – antingen dolda bakom en vägg...
Förvaring som hjälper till
Förvaring Ont om förvaring eller bara dåligt planerat? Vi ger dig tips på hur du maxar din egen förvaring – i alla tänkbara hörn och kanter.
Garderoben finns bakom väggen
Förvaring Önskemålet var ett vackert och vilsamt sovrum. Alltså fick klädförvaringen finna bo bakom en egen vägg. Här byggdes en riktig walk-in-closet av köksskåp och egna lösningar.
Lättare tvätta med ny ordning
Förvaring Börjar du morgonen med att famla runt i garderobsmörkret för att hitta rätt vänstersko? Och sorterar du fortfarande tvätt på golvet? Möt familjen som...
Familjen med bästa förvaringen!
Förvaring Börjar du morgonen med att famla runt i garderobsmörkret för att hitta rätt vänstersko? Och sorterar du fortfarande tvätt på golvet? Möt familjen som...
Röriga kökshörnan blev superförvaring!
Förvaring Mer förvaring – och bättre arbetsytor. Det stod högst på önskelistan i det lilla köket. Lösningen blev att slänga ut matbordet och bygga en ny arbetsbänk och en osynlig hyllvägg.
Smart förvaring skapar ordning ur kaos
Förvaring Med rätt förvaring kan du få ordning på innehållet i garderoben, hallen och resten av huset. Det finns gott om lösningar som är smarta, snygga, enkla...
Rent hus i tvättstugan
Förvaring Sortera, fäll in, häng bort! Nio tips på hur du kan ge dig själv plats i tvättstugan med enkla hjälpmedel och smarta förvaringsprylar.