Annons

Fixa hallen

Förvaring

Hur ser din hall ut? Dags att ta itu med ordningensfiende nummer ett – hallen. Här visar vi hur en ”omöjlig” hall blir en lyckad passage in och ut ur huset för familjens alla medlemmar.

Av: Elisabet Broomé &Jan Ohlis, 12 augusti 2005


Väggarna fick nya färger. Skorna fick var sitt ”hus”. Barnen når upp till sina krokar. En kortare klädstång räcker mer än väl åt de vuxna. Den ”vita” färgen heter McCarthy och är inte alls vit. Även dörrar och lister målades i samma kulör som väggen. Den blå på kortsidorna får rummet att inte kännas så långsmalt, kulör Boudin. Nischen målades i
en nyans mörkare för att tåla smuts, kulör Giacometti. Färg från Nordsjö. Spegel och dörrmatta från Ikea. Smarta dörrkrokar och postpinne från Designtorget. Klocka privat. Korgar från Bruka. Se nästa sida för hur du snickar den finurliga hallmöblen.

En hall ska vara trevligt välkomnande och samtidigt ge plats för ytterkläder, skor och paraplyer – utan att det ser rörigt ut. Glöm sen inte posten, nycklarna och alla dessa telefoner. För många blir detta en ekvation som nästan är omöjlig att få ihop. Konsten är att lyckas med smart förvaring för många saker på ett för det mesta, litet utrymme.

Hall som sambandscentral

– Hallar är ofta små och man behöver då tänka flerfunktioner. Gör en sittplats på skåpet som rymmer lådor för vantar och mössor. Utnyttja baksidan av dörrar för krokar och nyckelskåp. I hallen finns det vissa måsten, man behöver en sittplats, garderob och upphängningsmöjligheter, plats för vantar och mössor, en spegel, dörrmatta. De råden ger Tina Björeman, inredare på Ikea.

– Tänk igenom alla behov. Fråga gärna barnen. Gillar de vuxna att lägga ifrån sig telefoner, nycklar med mera i hallen? Är hallen en bra plats att meddela varandra.

Annons

Alla skor/kläder kanske inte behöver vara framme samtidigt. En sekundär förvaring gör att första intrycket av hemmet inte är kaos! Rensa, rensa... Gör inte dig själv en björntjänst genom att ha krokar som barnen inte når. Och sen var det där med logistiken. In och ut, möten, aktiviteter – gör plats för en ”sambandscentral” i hallen. Almanacka, anslagstavla, en plats för in- och utgående post.

– Sedan tycker jag att man kan ha något personlig fångar besökarens uppmärksamhet, säger Tina Björeman. Till exempel en stor härlig bild på familjen som bor i huset. Eftersom man inte är i hallen någon längre tid så överraska gärna med en härlig färg eller annan detalj som förmedlar just din familjs intryck!

”Smutsiga” färger tåligare

Visst finns det lösningar som är extra smarta just för hallen när det gäller val av färg och typ av färg. Det säger Per Nimer, designchef och arkitekt på Nordsjö färg.

När det gäller val av färg kan man tänka på att ”smutsiga” kulörer tål också smuts bättre. Den syns inte lika lätt som om man har vita väggar. Till exempel är grågrön färg ett bättre val för en hall än ljusgrön.

– Man kan leka med färger på många vis, säger Per Nimer. Beroende på storlek och form på rummet kan färgsättningen se olika ut. Men en grundregel är att ju större ett rum är desto mer mönster tål den. Alltså, en liten hall, lite mönster. Då kan man istället leka med perspektivet. En fondvägg i slutet av rummet gör att det upplevs som kortare.

Mycket handlar om personlighet. En, varm välkomnande hall eller en kylig och elegant?

– Ofta består hallen av en nisch där kläder och skor samlas på hög, säger Per Nimer. Denna kan man måla i en avvikande kulör, kanske till och med använda en högblank färg som lätt går att torka av. Man kan också måla med matt färg som sedan målas över med en blank lack.

Just i hallen kan man leka lite mer med kulörer eftersom det är ett rum som man oftast bara passerar. Så för den som vill ha kulörer men inte vill vara konfronterad med det för mycket, måla hallen.

Så förvandlades hallen

Den klassiska hatthyllans tid var över i denna hall. Nu behövdes krokar i rätt höjd till barnen, en sittplats och en räddning ut ur skohögen. Allt löstes med en multifunktionell hallmöbel som rymmer både välorganiserad skohylla, rymlig sittplats och krokar i barnvänlig höjd.

Önskan var att intrycket av kaos skulle ersättas med ordning och reda. Knepet för att lyckas med detta är att alla i familjen (även de yngsta!) ska veta var de ska hänga jackor, lägga vantar och placera skor. Sen ska de dessutom nå upp dit! Ovanpå skohyllan finns ordentligt med sittutrymme för barn som behöver hjälp med påklädnad. Men även en gammal mormor kan vila sig här. Inom räckhåll finns också en kroklist för barnens jackor.

På andra sidan en klädstång för galgar. På denna tvärsgående klädstång som inte ger intryck av att rymma mycket får sex vinterytterplagg plats utan problem.

Överst en hylla med plats för korgar. Kostnaden för materialet blev inte mer än cirka 1 500 kronor.

Fem tips för fin hall 

Tänk flerfunktion
Hallen är ofta både sambandcentral och förvaringsplats. Se över behoven och inred efter hur ni gör – inte hur ni borde göra!

Se till att barnen når krokarna
Sitter krokarna för högt upp kan inte barnen hjälpa till att hålla ordning.

Välj “smutsiga” kulörer
På ljusa, klara färger syns smutsen mer. Blanka färger går lättare att torka av.

Rensa!
Få undan vinterkläderna innan sommaren och vise versa. Skor som används sällan förvaras någon annanstans.

Var personlig!
Låt besökarna – och du själv – mötas av något kul och positivt intryck av familjen direkt i hallen.

Så här snickrar du hallmöbeln

Detta behöver du:
Material till en sko- och hatthylla som är 1600 mm lång och 370 mm djup
• MDF-skiva 19 mm tjock
• Ek-bänkskiva 26 mm tjock, 1600 mm lång
• Härdad board, ”härdad masonit”
• Garderobsstång 370 mm lång, diameter 25 mm
• En liten bit vajer och en kopplingslist (sockerbit)
• 4 st möbelvinklar
• 4 st skruvar
• Trälim

Bra verktyg:
• Fogsvans eller cirkelsåg
• Elektrisk sticksåg eller fogsvans och stämjärn,
max 19 mm brett
• Skruvdragare med 4 mm borr, försänkare och bits
till skruvarna
• Kvistborr 25 mm
• Bågfil

Så här bygger du hatthyllan

Vi i Villa, hatthylla

Hatthyllan består av en ekskiva som vilar på en eklist som är lika tjock som skivan och 80 mm bred. Listen sitter på båda sidor och på väggen där man har borrat ett 25 mm hål för klädstången som går rakt ut från väggen. Stången hålls uppe av en skruvögla och en bit vajer som är fäst genom att såga ett par cirka 20 mm längs med röret. Lås sedan detta med en kopplingslist som plasten har tagits bort från.

Så här gör du skohyllan

Vi i Villa, skohylla

1. Be byggvaruhuset att de sågar till mdf-skivan, ekskivan och masoniten i rätt bredd på en gång när du handlar. Mdf-skivan ska sågas 370 mm längs med skivan två gånger. Ekskivan sågas längs med så att en blir 380 mm bred. Den ska vara lite bredare så att den täcker masoniten och sticker ut några mm på framsidan. Masoniten sågas också längs med så att den blir 420 mm. (Hyllans höjd minus tjockleken på ekskivan.)

2. Nu ska mdf-skivorna sågas till rätt längd. Mdf-skivan sågas så att det blir en skiva som är 1552 mm och 6 st 420 mm långa. Masoniten ska vara 1590 x 420 mm. Ekskivan sågas till 1600 mm lång.

3. Dela den horisontella delen av masoniten i 5 delar. Ta skivans längd 1552 mm minus 4 st x tjockleken 19 mm = 76 mm. Det betyder att det ska vara 295 mm mellan de vertikala planen. Rita av skivans tjocklek på halva brädan och såga ur halva bredden.

4. Såga ur fyra av de vertikala brädorna till hälften. Markera på samma sätt som tidigare.

5. Borra och försänk för två stycken skruvar i varje sida. Limma ihop de vertikala delarna med den horisontella skivan. Skruva fast de två sidorna.

6. Lägg på sittbänken och skruva fast den med två stycken möbelgångjärn i varje sida.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!


Vi i villa tipsar dig

12 augusti 2005 Elisabet Broomé &Jan Ohlis
Annons
Annons
Mer om Förvaring

7 smarta förvaringstips för hallen

Förvaring Förvaringbänk, korgar och förvaringsfack – här är smarta förvaringstips för hallen.

5 smarta förvaringsidéer

Förvaring Riktigt fyndig förvaring kan vara knepigt att få till. Här har vi samlat fem smarta lösningar där nya utrymmen skapats – antingen dolda bakom en vägg...

Förvaring som hjälper till

Förvaring Ont om förvaring eller bara dåligt planerat? Vi ger dig tips på hur du maxar din egen förvaring – i alla tänkbara hörn och kanter.

Garderoben finns bakom väggen

Förvaring Önskemålet var ett vackert och vilsamt sovrum. Alltså fick klädförvaringen finna bo bakom en egen vägg. Här byggdes en riktig walk-in-closet av köksskåp och egna lösningar.

Lättare tvätta med ny ordning

Förvaring Börjar du morgonen med att famla runt i garderobsmörkret för att hitta rätt vänstersko? Och sorterar du fortfarande tvätt på golvet? Möt familjen som...

Familjen med bästa förvaringen!

Förvaring Börjar du morgonen med att famla runt i garderobsmörkret för att hitta rätt vänstersko? Och sorterar du fortfarande tvätt på golvet? Möt familjen som...

Röriga kökshörnan blev superförvaring!

Förvaring Mer förvaring – och bättre arbetsytor. Det stod högst på önskelistan i det lilla köket. Lösningen blev att slänga ut matbordet och bygga en ny arbetsbänk och en osynlig hyllvägg.

Smart förvaring skapar ordning ur kaos

Förvaring Med rätt förvaring kan du få ordning på innehållet i garderoben, hallen och resten av huset. Det finns gott om lösningar som är smarta, snygga, enkla...

Rent hus i tvättstugan

Förvaring Sortera, fäll in, häng bort! Nio tips på hur du kan ge dig själv plats i tvättstugan med enkla hjälpmedel och smarta förvaringsprylar.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]