Fixa hallen

Hur ser din hall ut? Dags att ta itu med ordningensfiende nummer ett – hallen. Här visar vi hur en ”omöjlig” hall blir en lyckad passage in och ut ur huset för familjens alla medlemmar.


Väggarna fick nya färger. Skorna fick var sitt ”hus”. Barnen når upp till sina krokar. En kortare klädstång räcker mer än väl åt de vuxna. Den ”vita” färgen heter McCarthy och är inte alls vit. Även dörrar och lister målades i samma kulör som väggen. Den blå på kortsidorna får rummet att inte kännas så långsmalt, kulör Boudin. Nischen målades i
en nyans mörkare för att tåla smuts, kulör Giacometti. Färg från Nordsjö. Spegel och dörrmatta från Ikea. Smarta dörrkrokar och postpinne från Designtorget. Klocka privat. Korgar från Bruka. Se nästa sida för hur du snickar den finurliga hallmöblen.

En hall ska vara trevligt välkomnande och samtidigt ge plats för ytterkläder, skor och paraplyer – utan att det ser rörigt ut. Glöm sen inte posten, nycklarna och alla dessa telefoner. För många blir detta en ekvation som nästan är omöjlig att få ihop. Konsten är att lyckas med smart förvaring för många saker på ett för det mesta, litet utrymme.

Hall som sambandscentral

– Hallar är ofta små och man behöver då tänka flerfunktioner. Gör en sittplats på skåpet som rymmer lådor för vantar och mössor. Utnyttja baksidan av dörrar för krokar och nyckelskåp. I hallen finns det vissa måsten, man behöver en sittplats, garderob och upphängningsmöjligheter, plats för vantar och mössor, en spegel, dörrmatta. De råden ger Tina Björeman, inredare på Ikea.

– Tänk igenom alla behov. Fråga gärna barnen. Gillar de vuxna att lägga ifrån sig telefoner, nycklar med mera i hallen? Är hallen en bra plats att meddela varandra.

Alla skor/kläder kanske inte behöver vara framme samtidigt. En sekundär förvaring gör att första intrycket av hemmet inte är kaos! Rensa, rensa… Gör inte dig själv en björntjänst genom att ha krokar som barnen inte når. Och sen var det där med logistiken. In och ut, möten, aktiviteter – gör plats för en ”sambandscentral” i hallen. Almanacka, anslagstavla, en plats för in- och utgående post.

– Sedan tycker jag att man kan ha något personlig fångar besökarens uppmärksamhet, säger Tina Björeman. Till exempel en stor härlig bild på familjen som bor i huset. Eftersom man inte är i hallen någon längre tid så överraska gärna med en härlig färg eller annan detalj som förmedlar just din familjs intryck!

”Smutsiga” färger tåligare

Visst finns det lösningar som är extra smarta just för hallen när det gäller val av färg och typ av färg. Det säger Per Nimer, designchef och arkitekt på Nordsjö färg.

När det gäller val av färg kan man tänka på att ”smutsiga” kulörer tål också smuts bättre. Den syns inte lika lätt som om man har vita väggar. Till exempel är grågrön färg ett bättre val för en hall än ljusgrön.

– Man kan leka med färger på många vis, säger Per Nimer. Beroende på storlek och form på rummet kan färgsättningen se olika ut. Men en grundregel är att ju större ett rum är desto mer mönster tål den. Alltså, en liten hall, lite mönster. Då kan man istället leka med perspektivet. En fondvägg i slutet av rummet gör att det upplevs som kortare.

Mycket handlar om personlighet. En, varm välkomnande hall eller en kylig och elegant?

– Ofta består hallen av en nisch där kläder och skor samlas på hög, säger Per Nimer. Denna kan man måla i en avvikande kulör, kanske till och med använda en högblank färg som lätt går att torka av. Man kan också måla med matt färg som sedan målas över med en blank lack.

Just i hallen kan man leka lite mer med kulörer eftersom det är ett rum som man oftast bara passerar. Så för den som vill ha kulörer men inte vill vara konfronterad med det för mycket, måla hallen.

Så förvandlades hallen

Den klassiska hatthyllans tid var över i denna hall. Nu behövdes krokar i rätt höjd till barnen, en sittplats och en räddning ut ur skohögen. Allt löstes med en multifunktionell hallmöbel som rymmer både välorganiserad skohylla, rymlig sittplats och krokar i barnvänlig höjd.

Önskan var att intrycket av kaos skulle ersättas med ordning och reda. Knepet för att lyckas med detta är att alla i familjen (även de yngsta!) ska veta var de ska hänga jackor, lägga vantar och placera skor. Sen ska de dessutom nå upp dit! Ovanpå skohyllan finns ordentligt med sittutrymme för barn som behöver hjälp med påklädnad. Men även en gammal mormor kan vila sig här. Inom räckhåll finns också en kroklist för barnens jackor.

På andra sidan en klädstång för galgar. På denna tvärsgående klädstång som inte ger intryck av att rymma mycket får sex vinterytterplagg plats utan problem.

Överst en hylla med plats för korgar. Kostnaden för materialet blev inte mer än cirka 1 500 kronor.

Fem tips för fin hall 

Tänk flerfunktion
Hallen är ofta både sambandcentral och förvaringsplats. Se över behoven och inred efter hur ni gör – inte hur ni borde göra!

Se till att barnen når krokarna
Sitter krokarna för högt upp kan inte barnen hjälpa till att hålla ordning.

Välj “smutsiga” kulörer
På ljusa, klara färger syns smutsen mer. Blanka färger går lättare att torka av.

Rensa!
Få undan vinterkläderna innan sommaren och vise versa. Skor som används sällan förvaras någon annanstans.

Var personlig!
Låt besökarna – och du själv – mötas av något kul och positivt intryck av familjen direkt i hallen.

Så här snickrar du hallmöbeln

Detta behöver du:
Material till en sko- och hatthylla som är 1600 mm lång och 370 mm djup
• MDF-skiva 19 mm tjock
• Ek-bänkskiva 26 mm tjock, 1600 mm lång
• Härdad board, ”härdad masonit”
• Garderobsstång 370 mm lång, diameter 25 mm
• En liten bit vajer och en kopplingslist (sockerbit)
• 4 st möbelvinklar
• 4 st skruvar
• Trälim

Bra verktyg:
• Fogsvans eller cirkelsåg
• Elektrisk sticksåg eller fogsvans och stämjärn,
max 19 mm brett
• Skruvdragare med 4 mm borr, försänkare och bits
till skruvarna
• Kvistborr 25 mm
• Bågfil

Så här bygger du hatthyllan

Vi i Villa, hatthylla

Hatthyllan består av en ekskiva som vilar på en eklist som är lika tjock som skivan och 80 mm bred. Listen sitter på båda sidor och på väggen där man har borrat ett 25 mm hål för klädstången som går rakt ut från väggen. Stången hålls uppe av en skruvögla och en bit vajer som är fäst genom att såga ett par cirka 20 mm längs med röret. Lås sedan detta med en kopplingslist som plasten har tagits bort från.

Så här gör du skohyllan

Vi i Villa, skohylla

1. Be byggvaruhuset att de sågar till mdf-skivan, ekskivan och masoniten i rätt bredd på en gång när du handlar. Mdf-skivan ska sågas 370 mm längs med skivan två gånger. Ekskivan sågas längs med så att en blir 380 mm bred. Den ska vara lite bredare så att den täcker masoniten och sticker ut några mm på framsidan. Masoniten sågas också längs med så att den blir 420 mm. (Hyllans höjd minus tjockleken på ekskivan.)

2. Nu ska mdf-skivorna sågas till rätt längd. Mdf-skivan sågas så att det blir en skiva som är 1552 mm och 6 st 420 mm långa. Masoniten ska vara 1590 x 420 mm. Ekskivan sågas till 1600 mm lång.

3. Dela den horisontella delen av masoniten i 5 delar. Ta skivans längd 1552 mm minus 4 st x tjockleken 19 mm = 76 mm. Det betyder att det ska vara 295 mm mellan de vertikala planen. Rita av skivans tjocklek på halva brädan och såga ur halva bredden.

4. Såga ur fyra av de vertikala brädorna till hälften. Markera på samma sätt som tidigare.

5. Borra och försänk för två stycken skruvar i varje sida. Limma ihop de vertikala delarna med den horisontella skivan. Skruva fast de två sidorna.

6. Lägg på sittbänken och skruva fast den med två stycken möbelgångjärn i varje sida.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vi i villa tipsar dig

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar