Det stora öppna förvaringsutrymmet har plats för många maskiner. Och när luckan fälls ner skyddas de mot damm och spån.
Det stora öppna förvaringsutrymmet har plats för många maskiner. Och när luckan fälls ner skyddas de mot damm och spån.

Bygg den perfekta arbetsbänken

Förvaring

Det finns inga bra skäl till att välja en lång fast arbetsbänk, när man får större flexibilitet med två bänkar på hjul. Här visar vi hur du kan skapa en perfekt verkstad, som kan ändras i takt med arbetsuppgifterna. Rejäla bänkar med härliga arbetsytor och stora förvaringsutrymmen som kan stängas till om arbetet dammar.

Av: Gör det själv, viivilla.se oktober 2013, 07 oktober 2013

Alla hemmahantverkare drömmer om en bra verkstad där man kan klara alla möjliga jobb från att laga en stol eller cykel till att snickra nya garderober.

För att du ska få en verkstad, ska du ha en lokal. Men sedan ska den inredas, och hur gör du det bäst?

Här har vi ett stort rum, där det vore lämpligt med en lång arbetsbänk under fönstren. Det är praktiskt om du ska kapa ett par långa brädor, men om du ska laga ett fönster eller snickra en stor ram? Då vore det bättre med ett kvadratiskt bord mitt i rummet, så att du kan gå runt det medan du arbetar.

En verkstad ska inredas flexibelt, och här får du tips och goda råd som gör det möjligt att möblera om efter arbetsuppgiften. Lösningen är inte en utan två bänkar. Står de i förlängning av varandra får du en lång bänk. Behöver du en bredare bänk rullar du ut bänkarna mitt på golvet och låser dem rygg mot rygg. De är nämligen försedda med hjul och kan därför lätt flyttas i verkstan.

Annons

Den rullande arbetsbänken snickras mycket lätt och snabbt. Du börjar med att skruva fast benen på sidorna (skivorna) och därefter skruvar du fast bakstycket. Bänkskivan och bottnen (verktygshyllan) ser till att bänken bir stadig. Den smarta, uppfällbara luckan körs in i bänken på spår framtill och på sidorna.

Måtten som finns i materiallistan passar till den verkstad där bänkarna står. Du ska naturligtvis ändra måtten så att de passar i din verkstad. Gör du bänkarna längre kan du använda lite grövre brädor som stöd.

Limma och skruva ihop alla delar och förborra för skruvarna så att mdf-skivorna inte skadas.

Material

12 mm mdf-skiva:

• 1 bakstycke (A), 56 x 185,6 cm

• 1 botten (B), 45,9 x 185,6 cm

• 2 sidor (C) à 56 x 58 cm

• 1 lucka (D), 37 x 176,3 cm

• 1 luckdel (E), 10 x 185,3 cm

22 x 95 mm lister:

• 2 frontbrädor (F) à 185,6 cm

22 x 44 mm lister:

• 3 stödlister (G) à 185,6 cm

• 4 stödlister (H1 och H2) à 45,9 cm

• 2 tvärstag (J) à 42,1 cm

44 x 44 mm lister:

• 2 bordsben (K1) à 87,5 cm

• 2 bordsben (K2) à 87,5 cm, som sågas av 10 cm till 77,5 cm

26 mm stavlimmad skiva:

• 1 bänkskiva (L), 61 x 190 cm

Dessutom:

• 2 möbelhjul med en höjd på 10 cm

• 3 gångjärn à 50 x 80 mm uppfällda till luckan

• Luckhandtag

• Skruvar: 3,5 x 12 mm, 4 x 30 mm, 4 x 40 mm, 5 x 50 mm och 6 x 120 mm

• Trälim

Tips

Fäst ett grenuttag på bänken eller bakom luckan, så kan verktygen alltid vara inkopplade.

Gör så här!

1. Börja med att sätta ihop fronten genom att limma och skruva fast två brädor (F) på de främre benen (K1). Använd 5 x 50 mm skruvar. Skruva och limma fast de två bakre benen (K2) på bakstycket (A) med 4 x 40 mm skruvar.

2. Limma och skruva fast sidorna (C) på de främre benen (K1) med 4 x 40 mm skruvar. Limma och skruva sedan fast de bakre benen med 4 x 40 mm skruvar.

Tips: Håll fast sidorna med tvingar medan du skruvar. Då går det mycket lättare.

3. Gör ett stöd för bottnen (B) av listerna (G och J), som placeras 12 mm längre in än frontbrädan (F). Då kommer hyllan att ligga i nivå med brädans ovankant. Limma och skruva fast listerna med 4 x 30 mm skruvar.

4. Lägg verktygshyllan (B) på plats, och skruva fast den på stödlisterna (G och J) med 4 x 40 mm skruvar.

5. Mät hjulen, så att du får exakt höjd (här är hjulen 10 cm), och såga av de bakre benen (K2) innan hjulen monteras under dem. Hjul och bakre ben ska vara lika höga som de främre benen för att bänken ska stå stadigt.

6. Luckan görs av två skivor (D och E). Sätt ihop skivorna med tre gångjärn, som fästs med 3,5 x 12 mm skruvar.

Tips: Den smala delen (E) är bredare än luckan (D), eftersom den fungerar som stopp när luckan dras ut och fälls ner.

7. Skruva fast listen (G) på benen (K1) med 5 x 50 mm skruvar cirka 15 mm under frontbrädan (F). Såga spår och stäm sedan bort träet mellan spåren i listen (G) där gångjärnen ska passera, när luckan skjuts upp eller ner.

8. Sätt fast stödlisterna (H1) på sidorna med lim och 4 x 30 mm skruvar. Fäst listerna från utsidan och se till att de kommer i nivå med stödlisten (G), som luckan vilar på.

9. Nu är det dags att sätta luckan på plats. Den vänds med gångjärnen neråt och skjuts in bakifrån i spåret. Nu ska luckan (D) komma ut på framsidan medan luckdelen (E) fungerar som stopp.

Läs även:

Vi fixade drömgaraget

Många drömmer om fina kök och härliga badrum, men är inte detta egentligen det allra mest avundsvärda? Ett drömgarage. Här finns plats för allt....

10. Skruva fast de övre stödlisterna (H2) så att den undre kanten på dem hamnar på samma nivå som underkanten av frontbrädan (F). Då hålls luckan på plats i spåret.

11. Skruva fast bänkskivan (L) på benen (K1 och K2) med 6 x 120 mm skruvar. Fäst också ett handtag – gärna brett – längst ner på luckans utsida.

12. När bänken ska flyttas lyfter du den framtill så att tyngden hamnar på hjulen.

Tips

En plats för tvingarna gör du lätt och snabbt. Skruva fast en kraftig list på väggen, cirka 180 cm över golvet (så att även långa tvingar och knektar får plats). Nu hänger de överskådligt och du kan lätt få tag på dem.

07 oktober 2013 Gör det själv, viivilla.se oktober 2013
Annons
Annons
Mer om Förvaring

7 smarta förvaringstips för hallen

Förvaring Förvaringbänk, korgar och förvaringsfack – här är smarta förvaringstips för hallen.

5 smarta förvaringsidéer

Förvaring Riktigt fyndig förvaring kan vara knepigt att få till. Här har vi samlat fem smarta lösningar där nya utrymmen skapats – antingen dolda bakom en vägg...

Förvaring som hjälper till

Förvaring Ont om förvaring eller bara dåligt planerat? Vi ger dig tips på hur du maxar din egen förvaring – i alla tänkbara hörn och kanter.

Garderoben finns bakom väggen

Förvaring Önskemålet var ett vackert och vilsamt sovrum. Alltså fick klädförvaringen finna bo bakom en egen vägg. Här byggdes en riktig walk-in-closet av köksskåp och egna lösningar.

Lättare tvätta med ny ordning

Förvaring Börjar du morgonen med att famla runt i garderobsmörkret för att hitta rätt vänstersko? Och sorterar du fortfarande tvätt på golvet? Möt familjen som...

Familjen med bästa förvaringen!

Förvaring Börjar du morgonen med att famla runt i garderobsmörkret för att hitta rätt vänstersko? Och sorterar du fortfarande tvätt på golvet? Möt familjen som...

Röriga kökshörnan blev superförvaring!

Förvaring Mer förvaring – och bättre arbetsytor. Det stod högst på önskelistan i det lilla köket. Lösningen blev att slänga ut matbordet och bygga en ny arbetsbänk och en osynlig hyllvägg.

Smart förvaring skapar ordning ur kaos

Förvaring Med rätt förvaring kan du få ordning på innehållet i garderoben, hallen och resten av huset. Det finns gott om lösningar som är smarta, snygga, enkla...

Rent hus i tvättstugan

Förvaring Sortera, fäll in, häng bort! Nio tips på hur du kan ge dig själv plats i tvättstugan med enkla hjälpmedel och smarta förvaringsprylar.