Renovera fönster

Att renovera fönster upplever många som ett nödvändigt, men ack så ont, arbete. Visst är det ett slit, men gör du det ordentligt kan dina fönster hålla nästan hur länge som helst. Här får du lära dig hantverket från grunden när du ska renovera fönster.


Gamla fönster är nästan alltid värda att renovera. Det är en del pyssel men sedan håller de länge till.

Fönster är mer utsatta än övriga delar av fasaderna. De är tunnare och måste därför tåla stora temperaturskillnader mellan ute och inne. Temperaturskillnader och fuktpåverkan skapar rörelser i material och fönster innehåller flera olika material och har många fogar som ska hålla tätt. Lägger vi dessutom till faktor ultraviolett ljus från solstrålning som bryter ner trä, förstår vi hur utsatta fönstren är. Därför är det viktigt att använda material av hög kvalitet. Målningsunderhållet behöver vara ordentligt och regelbundet och intervallen kortare än för övriga huset, om du vill att fönstren ska leva länge och fungera bra.

Att sätta färg på fönstren betyder mycket för husets utseende, men vad som kanske är minst lika viktigt är alltså det skydd som färgen utgör, skydd mot fukt och solstrålning.

Här det dags att köra igång med ommålning – inte fönsterbyte som många tror. Byt alltså inte fönstren bara för att färgen flagar! Framför allt äldre träfönster tillverkades av speciellt utvalt virke och tål därför en hel del. Om du är tveksam, kolla först virkets kvalitet med ett spetsigt föremål. Trä kan se verkligen bedrövligt ut utan att vara rötskadat för det.

Renovering av fönster

Av olika orsaker, t. ex. ”tidsbrist” eller andra undanflykter, kan det hända att målningsunderhållet inte blivit av på lång tid och fönstren ser bedrövliga ut. Färgen är borta, kittet är delvis borta och rutorna, som kanske har spruckit här och där, sitter och skallrar när du öppnar och stänger, vissa beslag kan ha lossnat osv. Trävirket är grått, har börjat mjukna och spricka av torka. Det kan ha gått så långt, att du inte bara kan göra en ommålning, utan ett mer relevant ord blir ”renovering”. Nästa steg i förfallet skulle innebära byte av fönstren. Gränsen mellan ommålning och renovering är givetvis flytande.

Renovering innebär en total genomgång av alla skavanker i fönstret. Vissa delar, främst karm- och bågunderstycken, kan behöva bytas, kittet göras om från början, gångjärnen smörjas m.m. I många gamla renoveringshus görs detta enligt speciella metoder med maskiner. Det har t o m utvecklats ett speciellt hantverk – fönsterhantverkare.

Så renoverar du fönstret:

1. Häng av fönsterbågarna från sina gångjärn och ta dem till ett bra arbetsbord någonstans inomhus. Ta bort allt fönsterkitt som sitter något så när löst. Är fönstret riktigt illa medfaret kan du få bort allt kitt och t.o.m. glasen. 2. Ta bort all färg och gamla tätningslister på bågen, även i glasfalsen. Skrapa eller använd IR-lampa (infraröd). Använd inte varmluftspistol om glasen sitter kvar – de kan spricka. Färg som sitter stenhårt får sitta kvar, men skrapa åtminstone rent på bottenstyckena och 20 cm upp på sidostyckena. 3. Ta bort gamla tätningslister och skrapa hela karmen. Renskrapa och slipa åtminstone karmunderstycket och cirka 20 cm upp på sidostyckena . Vid behov reparera skadade delar av båge och karm och byt glas. 4. Stryk kittfalsarna med grundolja och kitta med silikonburet kitt. Stryk sedan allt blottat trävirke med grundolja. Även allt ändträ ska mättas med olja. Grundstryk allt blottat och grundoljat trä med alkyd- eller linoljegrundfärg eller utspädd linoljefärg. 5. När grundfärgen torkat, häng bågarna på plats i karmen igen och justera vid behov beslagen.. Fullfölj målningsprogrammet med linoljefärg respektive fet alkydfärg. 6. Limma eller häfta fast ny tätningslist av EPDM-gummi.

Så byter du ut skadade delar på fönstret:

Någonstans i gränslandet mellan renovering och byte av fönster står byte av vissa delar av fönstret. I första hand brukar karm- och bågbottenstyckena ta stryk och kanske ruttna, om målningsunderhållet uteblir för länge. Även sidostyckenas nedre del brukar vara angripna.

1. Om det är någon del av bågen som är dålig, haka av bågen och arbeta inomhus på en bekväm arbetsbänk. Är karmen dålig, blir jobbet besvärligare, eftersom den sitter där den sitter. 2. Såga bort den dåliga delen. Gör gärna ett snett snitt, så att skarvytan mellan befintligt och nytt virke blir större och det går att dra i en eller ett par skruv. Se till att du har friskt virke i snittytorna. 3. Tillverka en ersättningsbit likadan som den bortsågade. I bästa fall kan den gamla användas som mall. Om du hittar, så använd kärnvirke. Slipa noga på snittytorna så att de passar exakt. 4. Montera ersättningsbiten i bågen respektive karmen. Skruva och limma. Använd absolut vattenfast lim. Slipa och jämna till sidoytorna vid skarven.

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar