Effektiva fönster - en bra investering
Fönster skapar trivsel och ger byggnaden en spännande karaktär. Men det kan också vara orsaken till höga energikostnader.
Det är stor skillnad mellan olika fönsterfabrikat. För en villaägare som vill byta fönster, är det svårt att hitta bra information. Som konsument är man hänvisad till de råd man får av återförsäljaren. Utbudet inom byggmaterialhandeln är begränsat och inte alltid det bästa ur energisynpunkt. Här gäller det att vara envis och efterfråga energieffektiva fönster.
De mest energieffektiva fönstren har ett U-värde på 1,0 W/m2K. Om huset värms med direktverkande el, är dessa fönster de mest ekonomiska. Tyvärr går de inte att få tag på hos byggmaterialhandlarna i dag utan säljs mest till större byggprojekt. Om tillräckligt många konsumenter efterfrågade dessa fönster, skulle däremot tillgången och urvalet öka.
Fönster skapar trivsel och ger byggnaden en spännande karaktär. Men de kan också vara husets svaga punkt och orsaken till höga energikostnader. Fönstren på bild från Elitfönster.
Vad menas med energieffektiva fönster?
Hur energibesparande ett fönster är anges i U-värde, tidigare kallat K-värde. Ju lägre U-värde desto bättre isoleringsförmåga. Gamla tvåglasfönster har ungefär ett U-värde på 2,8 - 3,0. Gamla treglasfönster har U-värde 1,8 - 2,0. Detta gäller hela fönstret. Det blir olika värden beroende på beläggningens kvalitet och antal glas.
För att ett fönster skall vara energieffektivt, måste karmen, bågen och glaset tillsammans ha ett U-värde på 1,0 W/m2K. Det räcker alltså inte med att endast glaset har ett U-värde på 1,0. Energieffektiva fönster isolerar dubbelt så bra jämfört med traditionella treglasfönster och tre gånger så bra jämfört med tvåglasfönster.
Vid köp av fönster anges ibland endast glasets U-värde. Detta kan av köparen felaktigt uppfattas som hela fönstrets U-värde.
Isolera gamla fönster
Om det befintliga fönstret är i gott skick, är det mest ekonomiskt att välja en uppgradering, det vill säga tilläggsisolering. Ett nytt fönster kostar mellan 30 procent och 100 procent mer än en uppgradering beroende på vilken metod man jämför med.
Prisskillnaden blir mindre när kalkylen görs på fönstrets livslängd. I en sådan kalkyl tar man hänsyn till ökade energipriser, underhållskostnader och eventuellt också till miljökostnader.
Vid byte till helt nya fönster, blir hela fönsteröppningen välisolerad och tät. Vid uppgradering förbättras endast glasets U-värde. Fönster läcker energi även genom otätheter. Se till att tätningslisterna är hela, att drevningen runt fönstret är ordentligt gjord, att fönstret inte har hängt sig eller har hål på karm eller båge. Otäta fönster släpper in buller.
Det finns många sätt att förbättra fönsters isoleringsförmåga. I en villa med flera öppningsbara fönster är det bästa alternativet att göra så många fönsterpartier som möjligt till fasta med en treglas-isolerruta med ett lågemissionsglas och med argongas. Detta förutsätter att fönstren är lättåtkomliga utifrån för rengöring och med något parti öppningsbart för vädring. U-värdet för en sådan glaskombination är cirka 1,1 och ger en tätare konstruktion.
Ett billigt alternativ är att byta ut det inre glaset mot ett energisparande glas, lågemissionsglas. Energiförlusterna genom glaset minskar med ca 35 procent när glasets U-värde i ett tvåglasfönster sänks från 2,9 till 1,9 W/m2K.
På marknaden förekommer en del färdiga lösningar. Alla är inte bra. Som konsument är det viktigt att man inte förhastar sig. Leverantören bör kunna ge referenser och en skriftlig offert innan man bestämmer sig för en större investering.
Bättre än bankränta
Vi utgår från exemplet som gav en årlig besparing på 1810 kWh och räknar med att investeringskostnaden är 15 000 kronor. Vid ett energipris på 75 öre, är besparingen 1358 kronor per år, avkastningen 9 procent och återbetalningstiden 11 år. Vilken annan sparform ger högre avkastning?
Man gör dessutom en stor och viktig miljöinsats eftersom varje sparad kilowattimme minskar koldioxidutsläppen med ett kilo. (1)
1) CO2 besparingen är baserad på energimix och beräkningar redovisade i rapporten "Miljöanpassad effektiv uppvärmning 20 grader - men hur?", utgiven av Energimyndigheten och Naturvårdsverket.
Hur mycket kan man spara?
Nya fönster från SP, EDF U-värde 1,3.
Med hjälp av nedanstående enkla beräkningsmodell kan du själv räkna fram hur stor besparingspotentialen är i ditt hus. Besparingen varierar beroende på var i landet man bor. Nyckeltalen visar på energibesparing per kvadratmeter fönster eller glas med hänsyn taget till ortens medeltemperatur.
Observera: Vid byte till nya fönster, skall fönstrets karmyttermått användas. När kalkylen gäller enbart byte av glas, används endast glasarean.
Ort, Nyckeltal
Malmö, 79
Göteborg, 80
Stockholm, 93
Växjö, 94
Gävle, 109
Falun, 113
Umeå, 125
Östersund, 127
Luleå, 139
Kiruna, 143
Räkna fram skillnaden mellan U-värdet på de befintliga fönstren (eller glasen om det gäller uppgradering) och på den nya fönster/glaskombinationen.
Multiplicera denna skillnad med nyckeltalet för din närmsta ort. Kvoten är en teoretiskt beräknad besparing per kvadratmeter fönster (eller glasarea). Multiplicera sedan detta tal med antalet kvadratmeter fönster (eller glas) som skall bytas ut.
Exempel:
Hus i Falun med vanliga tvåglasfönster
Värde: 2,9
Byte till nya glas med U-värde 1,3
Glasarea: 10 kvadratmeter, m2
2,9 - 1,3 = 1,6 x 113 (nyckeltal för Falun) = 181 kWh/m2 glasarea x 10 = 1 810 kWh per år i energibesparing för hela huset.
För att uppgraderingen ska ge optimal förväntad besparing, krävs att man har fungerande termostater och att värmesystemet/styr- och reglersystemet är injusterat.
Besparingen kan bli ännu högre om inomhustemperaturen kan sänkas med en eller med några grader. Varje grads temperatursänkning ger en energibesparing på fem procent.
Bra inomhusklimat
Kalla golv och strålningsdrag är oftast problem orsakade av kalla glasytor. Strålningsdrag och kallras gör att du känner dig frusen och ruggig, även om det är +22 grader inne. Har du tvåglasfönster börjar besvären redan när temperaturen ute är mellan +5 grader och 0 grader. Energieffektiva fönster klarar cirka -20 grader utan att ge kallras eller strålningsdrag. Du kan sitta intill fönstret utan att frysa och golven kommer att kännas varmare.
Problem med kondens
Med energieffektiva fönster behövs inga radiatorer under fönstren. Bra ur möbleringssynpunkt. Fönster från Elitfönster.
Gamla fönster får ibland, under den kalla årstiden, kondens på insidan. Detta beror på att det inre glaset är mycket kallare än luften i rummet. När den varma och fuktiga luften träffar det kalla glaset blir det kondensutfällning. Hos energieffektiva fönster är glaset mycket varmare varför problemet med kondens kommer att minska eller försvinna helt.
Energieffektiva fönster hindrar rumsvärmen från att passera ut så effektivt att det yttre glaset förblir kallt. Ett fåtal nätter kan glaset, särskilt i fönster som är mycket exponerade mot natthimlen, bli mycket kallare än luften. Detta tillsammans med en hög relativ luftfuktighet gör att kondens kan bildas på utsidan av det yttre glaset. Detta är endast bevis på att fönstret isolerar mycket bra. Kondensen brukar försvinna fram på morgontimmarna när solen stiger och värmer luften. Kondens på glas eller mellan glasen kan också bero på dåligt fungerande ventilation.
Redaktionen rekommenderar
Bygg ett glasbetongfönster
Fönster och dörrar Här visar vi hur du kan bygga ett eget glasbetongfönster.
Ring, klocka ring!
Fönster och dörrar Ge din ringklocka lite extra uppmärksamhet - andra gör det!
Underhåll gamla fönster på hantverkarens sätt
Fönster och dörrar Satsa på att underhålla fönstren med jämna mellanrum, så slipper du förhoppningsvis byta ut delar som förstör fönstrens charm och karaktär.
Att göra i juni (kanske...)
Fönster och dörrar Här får du tips på vad du kan göra i juni (om du vill).
Fönster som är gamla och energisnåla
Fönster och dörrar Familjen König vill byta ut sina 20 år gamla fönster med högt U-värde. Per Sjöhult, vd för Glasbranschföreningen, som organiserar glasmästare och glasfö...
70-tals fönstren har gjort sitt
Fönster och dörrar Anna-Lena Löfvenberg är trött på 70-talsfönstren och vill byta till nya energisnåla fönster som ser gammaldags ut.
Dags för ny garageport
Fönster och dörrar Har du renoverat huset men har fortfarande kvar din gamla garagedörr från sjuttiotalet? Då är det nog läge för en ny port som ger ditt garage ett lyft.
Husdoktorns recept för ett friskt hus - Fasad, dörrar och fönster
Fönster och dörrar Håll ögonen på kondens och felaktiga ytterväggskonstruktioner.
Renovera fönster – en lönsam affär
Fönster och dörrar När tidens tand börjat sätta sina spår på fönstren finns all anledning att agera. För desto tidigare du åtgärdar skador, desto enklare och snabbare...