Annons

Dyrare energifönster billigare i längden

Fönster och dörrar

Energifönster, tips kring fönsterbyte. Fönster har vi för att släppa in ljus, men kanske lika mycket för att skapa kontakt med omgivningen. De senaste åren har det blivit allt vanligare med stora glasytor. Mode eller inte, vi människor behöver ljuset för vårt välbefinnande!

Av: Anne Laquist, 25 juli 2005


Foto: Glasbranschföreningen.

Med ett vanligt tvåglasfönster försvinner en tredjedel av värmen i rummet ut. Genom att välja ett energieffektivt treglasfönster kan du minska värmeförlusten med två tredjedelar. Dessutom får du bättre inomhuskomfort utan kallras och drag.

Avdrag på skatten för energieffektiva fönster

För att uppmuntra villaägare att energieffektivisera, har Riksdagen klubbat en lag som ger rätt till skattereduktion med högst 10 000 kronor för den som byter till energieffektiva fönster i sitt hus. Skatterabatt lämnas för åtgärder som genomförts senast 2006. För att få rabatten måste husägaren ansöka hos Skatteverket.

Man uppskattar att cirka 40 miljoner kvadratmeter glasyta i svenska bostäder behöver renoveras. Om dessa konstruktioner ersattes med modernt energiglas, skulle energibesparingen motsvara nästan hela elproduktionen i två kärnkraftsreaktorer.

Annons

Kampanj för energiglas

Potentialen att spara energi via fönsterbyten bedöms vara särskilt stor i hus byggda mellan 1940 och 1980. Det stora flertalet småhus i denna grupp har kopplade tvåglasfönster. Glasbranschföreningen samarbetar med Energimyndigheten i ett informationsprojekt riktat till småhusägare att gradera upp sina fönster med s k energiglas. Energiglas har en beläggning med ett tunt skikt som släpper igenom ljuset utifrån men reflekterar värmen tillbaka in i rummet.

– Vi håller på att ta fram vägledning och information till allmänhet, byggherrar och folk i glasbranschen. En viktig kanal för att nå ut kommer att vara de kommunala energirådgivarna. Vi testar också ett antal fönster vid Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut i Borås, berättar Glasbranschföreningens vd Per Sjöhult.


Kopplade tvåglasfönster är den allra vanligaste fönstertypen i svenska småhus. Att byta ut det ena glaset mot energiglas är en lönsam affär. Foto SP Fönster.

Gammalt fönster kan förbättras

Att byta alla fönster i en villa är en stor investering och att byta friska fönster mot nya, energieffektiva som enda energibesparande åtgärd är sällan ekonomiskt försvarbart. Tanken med fönsterbytarkampanjen är heller inte att uppmuntra villaägare att ersätta alla gamla fönster.

– Det finns ett värde i att behålla gamla fönster. Vi vill att man ska göra en bedömning av hela villan. Vissa fönster kan kanske sparas, vissa bytas ut helt eller delvis. Kanske fasta fönster kan vara bra på vissa ställen.

– I första hand vill vi försöka påverka husägare som har vanliga tvåglasfönster att byta ut den ena rutan mot energiglas. Genom den åtgärden kan energiförlusten genom fönstret halveras, säger Per Sjöhult.

Extrakostnad snart intjänad vid byte av tvåglasfönster

Att byta vanliga tvåglasfönster till energieffektiva fönster kan minska energikostnaderna med flera tusen kronor per år, förutsatt att villaägaren justerar sin värmeanläggning för att hålla samma temperatur inomhus som före bytet.

Den vanligaste fönstertypen i nybyggda hus är så kallade isolerglas, som består av två hermetiskt tillslutna rutor, i kombination med en enkel ruta i ett kopplat fönster. Att från början välja en fönstertyp där den ena rutan i isolerglaset består av ett värmereflekterande energiglas kostar cirka 10 procent mer. För ett hus med 20 fönster innebär det en merkostnad runt 10 000 kronor. På några år har husägaren igen pengarna på lägre uppvärmningskostnad. Men i ambitionen att hålla priserna nere, erbjuder husfirmorna sällan moderna, energieffektiva fönster i sitt standardutbud.

– Pinsamt, när det handlar om hus som kostar uppemot två miljoner att bygga, tycker Per Sjöhult.

För dig som vill veta mer

• ”Nya fönster 2005” heter en broschyr från Energimyndigheten med fönsterinformation till dig som småhusägare. Den innehåller också en lista på fönster som genomgått oberoende granskning beträffande fönstrens egenskaper. Broschyren kan laddas hem i pdf-format från Energimyndighetens webbplats, www.stem.se. Här finns också nerladdningsbar information om reglerna för skattereduktion vid byte av fönster.

• Vissa fönstertillverkare har mycket utförliga och informativa hemsidor som kan fungera som guide för villrådiga villaägare i fönsterbytartankar, exempelvis SP Fönster, www.spfonster.se .

• På www.sniri.se finns en förteckning över de fönstertillverkare som är medlemmar i Svensk Snickeriindustri. En överskådlig checklista upplyser om vem som gör vad för slags fönster.

Några begrepp kring energifönster

• Energieffektiva fönster. Två eller tre glas hopsatta i en isolerruta eller ett isolerglas, se nedan.

• Isolerglas. Denna typ av energieffektiva glas har funnits sedan 1970-talet och består av två eller tre rutor som är hermetiskt tillslutna. Mellanrummet mellan rutorna är ofta fyllt med någon ädelgas, som leder värme sämre än vad luft gör.

• Energiglas. Fönsterglaset förses med ett ytskikt som släpper igenom ljuset men reflekterar inomhusvärmen. Belagda glas utvecklades under 1990-talet.

• U-värde. Ett värde på fönstrets energieffektivitet. Det anger hur mycket fönstret ”läcker”. Ju lägre värde, desto effektivare fönster. Energimyndigheten rekommenderar husägare att välja fönster med ett u-värde på högst 1,0 vid nybyggnad och högst 1,3 vid ombyggnad. U-värdet ska vara beräknat på hela fönsterkonstruktionen, dvs glas, båge och karm. Här gäller det att se upp och kolla noga hur beräkningen gjorts!

• Transmittans betyder genomsläpplighet och anger hur mycket dagsljus (ultraviolett, synligt ljus) och solenergi (infrarött, osynligt ljus) fönstret släpper igenom. Energimyndighetens rekommenderar att fönstren ska släppa in minst 63 procent av dagsljuset och 52 procent av den inkommande solenergin.

• 2-glas, 2+1-glas, 3-glas. Vad innebär det egentligen? 2-glas är vanligen två enkla glas i ett kopplat fönster, men kan också vara ett isolerglas. 2+1-glas är ett isolerglas tillsammans med ett enkelglas i ett kopplat fönster. 3-glas kan vara antingen kopplade eller isolerrutor.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
25 juli 2005 Anne Laquist
Annons
Annons
Mer om Fönster och dörrar

Bygg ett glasbetongfönster

Fönster och dörrar Här visar vi hur du kan bygga ett eget glasbetongfönster.

Ring, klocka ring!

Fönster och dörrar Ge din ringklocka lite extra uppmärksamhet - andra gör det!

Underhåll gamla fönster på hantverkarens sätt

Fönster och dörrar Satsa på att underhålla fönstren med jämna mellanrum, så slipper du förhoppningsvis byta ut delar som förstör fönstrens charm och karaktär.

Att göra i juni (kanske...)

Fönster och dörrar Här får du tips på vad du kan göra i juni (om du vill).

Fönster som är gamla och energisnåla

Fönster och dörrar Familjen König vill byta ut sina 20 år gamla fönster med högt U-värde. Per Sjöhult, vd för Glasbranschföreningen, som organiserar glasmästare och glasfö...

70-tals fönstren har gjort sitt

Fönster och dörrar Anna-Lena Löfvenberg är trött på 70-talsfönstren och vill byta till nya energisnåla fönster som ser gammaldags ut.

Dags för ny garageport

Fönster och dörrar Har du renoverat huset men har fortfarande kvar din gamla garagedörr från sjuttiotalet? Då är det nog läge för en ny port som ger ditt garage ett lyft.

Husdoktorns recept för ett friskt hus - Fasad, dörrar och fönster

Fönster och dörrar Håll ögonen på kondens och felaktiga ytterväggskonstruktioner.

Renovera fönster – en lönsam affär

Fönster och dörrar När tidens tand börjat sätta sina spår på fönstren finns all anledning att agera. För desto tidigare du åtgärdar skador, desto enklare och snabbare...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]