Byt ut fönstret mot en dörr

Ersätt ett vanligt fönster med en fönsterdörr och du får mer ljus inomhus och en mer välkomnande exteriör. Själva arbetet är gjort på en dag!


Att göra förändringar i husets fasad kräver bygglov, även om ett befintligt fönster bara ska ersättas med en ny dörr. Redan vid ansökan måste du ha en klar bild av hur dörren egentligen ska se ut. Proportioner och skalangivelser är viktiga för att Stadsbyggnadskontoret ska kunna ta ett beslut på ansökan. Tänk på att det ofta tar många veckor innan bygglov beviljas, särskilt inför sommaren.

Även leveranstiden för fönsterdörren kan vara lång, så var gärna ute i god tid. Under vintern är det lågsäsong hos dörrtillverkarna och ibland kan man få ett bättre pris. Självklart måste väggen kontrolleras noggrant så att den inte är bärande eller har el- eller vattenledningar. Se också till att placeringen inte kräver att fler reglar än nödvändigt måste sågas av.

Du kan ange ett ungefärligt mått när du tar in offerter på dörren, men när dörren sedan beställs bör du mäta mer noggrant. Om ett fönster ska ersättas med en dörröppning är en del av jobbet gjort, eftersom hålet i väggen redan finns. Lossa fönsterfodret från väggen för att mäta den befintliga karmens exakta mått. Fredrik Kärrlander, arbetsledare på snickerifirman Stockholmsrum, säger:

– Kan man utnyttja befintliga väggreglar i husets stomme är det bra. Man kan utgå från fönsterdörr-leverantörens standardmått, de brukar vara mellan 70 och 140 centimeter breda, drevmån inräknat. Annars får man växla av med en eller två reglar på tvären och två på sidorna, vilket egentligen inte är något större merarbete. 

Här sattes dörren in.  

Så gör du

1. Lyft av fönsterbladen. Bryt loss fönsterfodret, invändigt och utvändigt med en kofot. Mät upp och markera den blivande öppningen utvändigt med ett långpass och penna i linje med den befintliga fönsterkarmen. Såga upp panelen med hjälp av en sticksåg, tigersåg eller fogsvans. Tänk på att skydda golvet på insidan. Ett tips är att använda en skyddsplåt av metall som läggs mot golvet så att man inte sågar för långt ner. Är man två kan sågningen kontrolleras från insidan.


2. Såga av spikarna runt fönsterkarmen
med hjälp av en tigersåg eller ett bågfilsblad. Lossa och ta ut fönstret. Plocka bort panelen och eventuella reglar. Skär även bort isoleringen med en vass kniv. Om befintliga reglar plockas bort, växla eventuellt av med två reglar på tvären och en på var sida av öppningen. Lyft in dörrkarmen i öppningen. Häkta först av fönsterdörrarna. Placera träkilar under och längs sidorna mellan karmen och öppningen.


3. Hamra in/slå ut träkilarna
och kontrollera med vattenpass, så att karmens placering regleras i höjd och sidled innan den skruvas fast. Vinkeln kan regleras med karmskruvar — tre på var sida. Häng på dörrarna och kontrollera stängningen. Springan mellan dörr och karm ska vara lika upptill och nertill. När dörren är helt rak tas kilarna bort. Om utrymmet mellan karm och öppning känns alltför brett, slå in träkilar så att karmen blir stumt monterad.


4. Dreva runt karmen
från både utsidan och insidan. Montera ett bleck med 90 graders vinkel ut från tröskeln för att skydda tröskeln från fukt. De flesta dörrar levereras med en urspårning i tröskeln för detta ändamål. Skruva fast blecket med rostfri plåtskruv och lägg eventuellt till en silikonsträng längs urspårningen. Skruva även fast ett bleck ovanför dörrkarmen på samma sätt. Täck återstående mellanrum med utvändigt och invändigt foder.

Du behöver:

• Dörr (denna specialbeställd från RM Snickerier, Vimmerby)
• Kofot
• Vattenpass/långpass
• Tigersåg, sticksåg eller fogsvans
• Bågfilsblad
• Hammare
• Karmskruv, cirka 6 styck
• Karmskruvsverktyg
• Träkilar, 6-8 styck
• Fönsterbleck, 2 styck (ett övre och ett nedre)
• Eventuellt nytt regelvirke
• Utvändigt foder
• Invändigt foder
• Drevningsremsor/isolerskum
• Eventuellt silikon

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar