Snickar-Björn: 5 svar om fönster & dörrar

Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson svarar på frågor om bland annat fönsterkitt, mögel och varför man ska byta ytterdörr.

ytterdörr


Kitta på gammalt kitt?

Vi lät renovera våra fönster, men mannen vi anlitade tog bara bort en del av fönsterkittet och lät en del vara kvar som han bara målade över. Slutresultatet blev inte snyggt, så nu undrar jag om man helt enkelt inte bör kitta på gammalt kitt som sitter för hårt för att ta bort? Dessutom målade han över fönsterkittet efter 16 timmar fast det stod att det var övermålningsbart efter fem dygn. Vad kan det ge för konsekvenser?

Karin 

Svar: Kitt som sitter bra och inte är skadat ska vara kvar, risken är annars att man under arbetet med att ta bort allt kitt spräcker rutan. Eftersom jag inte vet vilken typ av kitt ni har använt så antar jag att det är vanligt oljebaserat kitt med relativt lång torktid. Vad som händer när man målar på ett icke torrt kitt är att kittet fortsätter att både torka och krympa vilket kommer att resultera i veck i färgen. Detta är ett rent kosmetiskt skönhetsfel och kommer inte att försämra kittet eller färgens egenskaper.

Björn Christiernsson

Klarar vi att byta fönster?

Jag och min fru anser oss vara hyggligt händiga, men har aldrig tidigare bytt fönster. Tror du att vi fixar det? Vissa av ytterväggarna lutar dessutom en hel del.

Ola och Siw

Svar: Det är svårt för mig att bedöma någon annans händighet, men jag tycker att ni ska försöka — och inte vara rädd för att ta hjälp om det visar sig att uppgiften är för svår.

Normalt sätter man alltid ett fönster i våg och parallellt med fasaden, men om väggen lutar så ska även fönstret göra det – risken är annars att du förstärker intrycket av att något är snett på huset. Montera även fönsterkarmen cirka fem centimeter in från fasadlivet för att det ska hamna i väggens så kallade varmzon.

Var extra noga vid montage av fönsterbläcken, eftersom det är där den största risken för läckage i fasaden finns. Överbläcket ska monteras bakom fasadpanelen och underbläcket får aldrig klippas i den bakre nittiograders-bockningen. Läckande fönsterbleck eller kraftigt eftersatt underhåll orsakar ofta kostsamma rötskador i ytterväggen.

Björn Christiernsson

Mögel efter fönsterbyte

För ett antal år sen bytte jag samtliga fönster genom två olika leverantörer. Ett fönster byttes några år före de andra och det fönstret är fortfarande lika fint i listen, medan de andra är mörka och ser mögliga ut. Nu undrar jag om det finns bättre och sämre lister? Finns något medel för att kunna ta bort möglet?Alla fönster är placerade i villa, på samma våning och med element under. De har alltså samma förutsättningar.

Erik

Svar: Det finns gott om mögeltvättmedel, men varmvatten, en skvätt Yes diskmedel och en tvättsvamp kommer nog att funka bra. Att du får mögelpåväxt tror jag beror på att du får för mycket kondens på fönster och fönsterbåge som rinner in mellan karm och båge vilket skapar denna påväxt. Varför du får denna kondens kan däremot bero på flera saker. Ett alternativ är att fönstren är otäta, det vill säga ett luftläckage. Ett annat kan vara att ni har persienner eller rullgardiner ofta neddragna vid dessa fönster eller så har ni helt enkelt en för fuktig inomhusluft som måste ventileras bättre.
Att du säger att alla fönster har samma förutsättningar håller jag inte med om eftersom de förmodligen sitter i olika rum som också oftast ventileras olika. Radiatorer brukar visserligen lösa problem som du beskriver, så testa att höja temperaturen något och säkerställ att inga fönsterbrädor eller annat hindrar luftens flöde. Fungerar inte det så sitter fönstren förmodligen så långt in i väggen att varmluften inte når rutan.

Björn Christiernsson


Montera fönster i varmzonen


I Björns text om fönsterbyte står det att man skulle montera fönsterkarmen fem centimeter in från fasadlivet för att det ska hamna i väggens varmzon, men i era tidigare reportage har ni aldrig nämnt varmzonen. Dessutom rekommenderade Björn att låta fönstren följa fasaden om den lutar istället för att sätta den i våg – minskar inte det justeringsmöjligheterna?

LA

Svar: Nästan alla trähus är uppbyggda på samma sätt. Ytterst sitter fasadbrädorna, cirka 25 mm tjockam och därefter spikläkten, även kallad luftläkt, på cirka 25 mm. Dessa två skikt i väggen bygger cirka 50 mm och är nästan alltid lika kalla som utomhusluften. Att då montera delar av karmen i denna så kallade kallzon försämrar konstruktionens isolerande förmåga. Drevet, det vill säga, isoleringen mellan karmen och väggen får heller inte önskad effekt när det sitter i den kalla delen av väggen.

Ett fönster måste alltid monteras i våg för att kunna fungera som det ska, men däremot inte alltid i lod. Skulle man sätta ett bra vattenpass på alla Sveriges villor skulle garanterat långt över hälften av husen visa direkt sneda väggar, gissningsvis cirka två två centimeter snett på väggens höjd. Att då inte montera det nya fönstret som det gamla satt, det vill säga i linje med fasaden innebär väldigt mycket extraarbete med att få smygarna fina. Risken är även, om väggen lutar mycket och fönstret sitter i lod, att hela huset kommer att se snett ut.

Björn Christiernsson

 

Läs också: 3 saker du inte visste om fönster

Varför byta ytterdörr?

Vi har haft samma ytterdörr i snart 40 år, medan alla våra grannar har bytt. Varför gör de det? Är det en fluga, eller är nya dörrar bättre? Och kan jag i så fall byta dem själv?

Göran S

Svar: Förutom att en ny ytterdörr kan få hela huset att kännas nyare och finare så finns det ett antal bra saker som följer med en ny dörr. En viktig förbättring är att nya dörrar är betydligt mer inbrottssäkra, och en annan är att de är bättre isolerade. En ny dörr har förmodligen även bättre passform, vilket får till exempel tätlisterna att täta bättre och att dörren är både lättare att öppna och stäng. Vad man dock inte ska förvänta sig är att den nya dörren är mer ljudisolerande, utan kanske till och med lite sämre. Anledningen till det är att gamla dörrar ofta är massiva och tunga, viket har varit ett bra skydd mot ljud.

Björn Christiernsson

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar