Foto: iStockphoto

Vi i Villas underhållsguide

Fasad

Ett hus som underhålls regelbundet håller sig friskare längre. Men frågan är: Vad är egentligen “regelbundet”? Vi har gjort en guide så att du lättare ska kunna hålla ordning på när det är dags att eventuellt byta ut olika delar av huset – och hur du genom just regelbunden kontroll kan se till att de håller längre.

Av: Pauline Josephson, viivilla.se augusti 2013, 16 augusti 2013

Det är nästan omöjligt att säga exakt när det är dags att göra vissa renoveringar med huset. Våra villor är byggda under olika årtionden, olika delar byts ut efter hand men håller olika länge och behovet av underhåll varierar därför kraftigt. Men vi kan ge en fingervisning.

Enligt Villaägarnas Riksförbund, vars rådgivningsavdelning har gjort en skrift om kostnaderna för att bo i villa, uppgår kostnaderna för reparationer och underhåll av en normalstor villa med icke eftersatt underhåll till 15 000-30 000 kronor om året.

Genom en årlig kontroll av huset – gärna både på hösten och på våren – kan du själv påverka livslängden på husets olika delar – och därmed kostnaderna för underhåll.

Om du lyckas hålla husets klimatskal i god kondition höjer du dessutom värdet på huset.

Annons

FASAD:

Hur ofta du bör måla om din fasad beror på vilket material den har, vilken färgtyp den är målad i och vad den utsätts för. Genom att hålla efter fasaden noga förlänger du livslängden på materialet. Genom att tvätta av fasaden från alger då och då får målningen en längre livstid. Och när du väl målar om gäller - som alltid – att ett gott grundarbete är viktigt för ett hållbart resultat.

 

Hur ofta?

Träfasad: Bör målas om beroende på färgtyp vart 5 till 12 år. En söderfasad behöver ibland målas oftare – då denna sida utsätts för sol och vind i högre utsträckning än en fasad not norr. Laserad träfasad kan behöva underhållslaseras vart 5 år, täckfärg vart 10 år, slamfärg vart 12 år.

Tegelfasad: Kräver betydligt mindre underhåll. Tegel brukar sägas hålla i 50 år, men kan hålla mycket längre än så. Fogarna bör dock ses över vart 5 år. Tvätta av fasaden vart 15 år.

Putsade fasader: Målas om vart 12 till 15 år. Leta efter sprickor orsakade av till exempel sättningar och frost varje vår. Laga med samma slags puts som huset putsats med. Större sprickor bör lagas med putsnät och puts.

Tänk på att helst använda samma färgtyp när du målar om. Var noga med förarbetet när du målar. Tvätta, skrapa, fläckmåla och grundmåla.

Måla i torrt väder och låt torka ordentligt mellan strykningarna.

Årlig kontroll:

Du slipper måla om lika ofta om du förebygger genom att varje år:

• Tvätta fasaden

• Ta bort växter från fasaden

• Se till att ha rena och fungerande stuprör och hängrännor som leder bort vattnet från huset,

• Kontrollera att fönsterblecken är i gott skick. Ett gammalt fönsterbleck som är dåligt underhållet kan rent av leda in vatten i fasaden.

 

TRÄFÖNSTER:

Även för fönster spelar väderstrecket stor roll när det kommer till underhåll. Fönster monterade i en fasad mot söder är betydligt mer utsatta för vind och sol – och därmed tidvis kraftiga temperaturväxlingar. Det är främst de yttre delarna som behöver regelbunden tillsyn. Om du inte håller efter dina fönster kan både karm och båge ta så stor skada att du måste byta ut hela fönstret.

Hur ofta?

Trä- och plastfönster räknas hålla i minst 30 år, aluminium i 50. Aluminium och plast kräver ytterst lite underhåll, men ett träfönster behöver målas om i genomsnitt vart 7 år. Första ommålningen kan dock ofta vänta i ca 10 år. Även övriga delar bör ses över, som till exempel kittet, som bör bytas ungefär vart 5 år.

Tänk på att om du har fönster målade med linoljefärg bör du fortsätta måla om med detta och att aldrig måla på ett fuktigt fönster eller fönster med begynnande röta. Om ni kittar om ett fönster låt kittet härda enligt anvisning innan målning.

Årlig kontroll:

• Kontrollera att alla tätningslister är i gott skick och inte har torkat.

• Se över kitt och beslag.

• När du tvättar dina fönster – torka även av karm och båge.

 

TAK:

Konstruktionen av ditt tak är avgörande för hur ofta du behöver lägga om det.

Hur ofta?

Ett plåttak kan väl ha en livslängd av en mansålder. Ett tak med underlagspapp och takpannor håller gott i 40-60 år. Tegelpannor och betongpannor kan hålla längre. Pappens livslängd beräknas vara cirka 30 år men om den utsätts för solstrålar eller drabbas av fukt kan den behöva läggas om vart 10 år liksom bärläkt och ströläkt.

Vindskivor av trä behöver du måla om vart 4-5 år, av plåt mindre sällan.

Årlig kontroll:

• Inspektera taket på våren efter snösmöltningen. Isen kan ibland ha skadat ditt tak.

• Se till att inte takpannor har förskjutits eller spruckit.

• Kontrollera att taket är tätt vid genomföringar i taket – det vill säga där olika material möts, vid skorsten, fönster och kupor.

• Lyft på ett antal pannor för att kontrollera underlagstaket. Om pappen har spruckit eller fått bubblor eller om det blivit röta på strö- eller bärläkten bör underlagstaket läggas om.

• Sopa bort mossa och annan påväxt på yttertaket, det binder fukt.

• Rensa dina hängrännor och stuprör så att vatten inte blir stående eller rinner ner på fasad, fönster och ytterdörrar.

• Kontrollera vinden – gärna direkt efter ett riktigt skyfall på hösten för att upptäcka eventuella läckor eller fuktfläckar.

 

HÄNGRÄNNOR OCH STUPRÖR

Väl underhållna hängrännor och stuprör är en god utgångspunkt för att din fasad ska förbli i gott skick. En orensad eller trasig hängränna och stuprör kan orsaka översvämning och därmed fuktskador på fasaden.

Är det dags för dina hängrännor att bytas ut är det smart att göra detta på våren då också eventuellt målningsarbete kan utföras.

Hur ofta?

Ommålning kan behövas vart 10-15 år. Hängrännor och stuprör har en livstid på cirka 50 år.

Årlig kontroll:

• Rensa hängrännor och stuprör ofta – helst både höst och vår – efter lövfällning och efter vintern.

• Kontrollera att fallet är som det ska genom att hälla vatten i rännan. Det bör vara 2,5- 5,0 millimeter per meter.

Läs även:

Superenkel majonnäs på bara några minuter!

Du vet sådan där krämig majonnäs som man brukar få på hamburgerrestaurangen? Så här lätt gör du din egen!

 

GRUNDEN:

Din grund är känslig för kyla och fukt och sprickor kan ibland uppstå. Dessutom är det av yttersta vikt att du har en väl fungerande dränering. En bra utförd dränering ska hålla cirka 30 år.

Hur ofta?

Putsen bör målas om vart 10 år.

Dränera cirka vart 30 år.

Årlig kontroll:

• Leta efter eventuella sprickor och laga dessa.

• Kontrollera väggarna i källaren. Ser du färgförändringar eller att putsen släpper kan det vara tecken på att fukt tränger in i huset.

• Kryp in och sniffa i din krypgrund. Luktar det mögel eller allmänt illa kan det vara tecken på fuktskador.

 

SKORSTEN

Hur ofta?

Årlig kontroll:

Kontrollera skorstenen varje år – helst efter vintern. Kontrollera särskilt plåten mellan tak och skorsten.

Kontrollera fogarna i den murade skorstenen – om de börjat släppa bör de fogas om med murbruk som tål både frost och värme. Större skador bör åtgärdas av fackfolk.

 

Källa: omboende.se Villaägarnas Riksförbund

16 augusti 2013 Pauline Josephson, viivilla.se augusti 2013
Annons
Annons
Mer om Fasad
Annons

Så tilläggsisolerar du fasaden

Fasad Tilläggsisolera fasaden och spara pengar – här är Hornbachs guide till dig som vill ha ett större projekt att husfixa med i sommar.

Ska du måla om en fasad?

Fasad Ken Kennard, Vi i villas målarexpert ger tips om målning.

Miljösmartare livsstil - Johans tre enkla val

Fasad I vårens skarpa sol blir mycket tydligt. Som exempelvis, att ens husfasad måste tvättas. Men det kan göras på ett hyfsat miljövänligt vis.

Älskade kråkslott

Fasad Ingen förblir opåverkad av de gamla snickarglädjevillorna. Trots att de är opraktiska att äga och att underhålla, så är de nog en romantisk husdröm för många . Tänk att få bo i ett sådant hus med glasveranda, burspråk, takkupor och balkonger med räcken som skirt tårtpapper!

Råd & Rön testar: Enkel och effektiv isolering

Fasad Lösull sprutas in som isolering på många vindsbjälklag, både i nybyggda hus och som tilläggsisolering i gamla hus. Läs Råd Röns test här.

Husets ord

Fasad Alla fackområden har sina speciella ord och uttryck. Så är det också för allt som har med hus och byggande att göra. En del ord är kanske välkända -...

Dags att putsa om fasaden

Fasad En fasad av puts kan vara det vackraste som finns. Ytan som växlar färg i ljuset. Intrycket av hållbarhet och styrka. Ja - men så kommer också kunskapen om hur man putsar i Sverige från munkar som byggde stenkyrkor i början av 1000-talet.

Gå ronden för husets skull!

Fasad Gör en årlig kontroll av husets klimatskal så slipper du onödigt dyra reparationer. Vig en solig ledig vårdag till att gå ronden.

Byt ut det skadade stupröret

Fasad Ett stuprör av plast håller i många år, men om du till exempel kör på det med en fullastad skottkärra spricker det eller går sönder. Som tur är kan du...