Annons
Foto: Istockphoto

Så tilläggsisolerar du fasaden

Fasad

Tilläggsisolera fasaden och spara pengar – här är Hornbachs guide till dig som vill ha ett större projekt att husfixa med i sommar.

Av: Sara Åhlström, 30 juni 2017

Sugen på ett roligt husprojekt i sommar? Att tilläggsisolera husfasaden är ett perfekt alternativ för dig som vill satsa på att höja värdet på villan och samtidigt spara pengar när du är klar. 

 

Tilläggsisolera – spara pengar, miljö och energi

Att tilläggsisolera är en bra affär, både för dig och för miljön. Det du satsar i material och tid får du igen på sikt. Med tilläggsisolering kan du sänka uppvärmningskostnaderna med upp till 25 %.

Med minskade uppvärmningskostnader ökar också värdet på ditt hus. Har huset en bra isolering få du dessutom en bättre inomhusmiljö. Eftersom all energiproduktion påverkar miljön negativt, drar du samtidigt ditt strå till stacken med ett välisolerat hus

  

Isolera ytterväggen

Att isolera ytterväggen utifrån är det mest lämpliga på grund av att den gamla väggen då får ett mer skyddat klimat. Om du har planer på att förändra husets fasad är det här ett utmärkt tillfälle att samtidigt tilläggsisolera. Fördelen med utvändig isolering är att isolerskiktet blir obrutet och därmed ger bästa effekt. Dessutom påverkar du inte rummens storlek invändigt.

 

 

Gör så här:

Isolera utifrån med ett lager isolering

1. Montera fasadskivor

 

Bästa resultat får du om du tar bort det befintliga fasadmaterialet ända in till vindskyddet (vindpapp, utegips etcetera). Ta bort eventuella knutbrädor, lockläkt, bottenbrädor, foder runt fönster och dörrar samt spikläkten. Gamla ytterväggar behöver ofta ett förbättrat vindskydd. Saknas ett fullgott vindskydd monteras först ett vindskydd på ytterväggen.

Därefter monteras isoleringen. Det är viktigt att isoleringen placeras tätt emot den gamla väggstommen för att få maximal nytta av isoleringen. Här på bilden använder vi Isover fasadskiva Easy. Här hittar du fasadskivor.

 

2. Montera luftspalt/spikregel

 

Luftning bakom träpanel är lika viktigt som bakom andra fasadmaterial. Vi använder dimensionen 28 x 70 mm, detta är ett bra mått för att bilda en luftspalt som ser till att vatten som tränger in torkar ut. Beroende på vilken fasadpanel du använder kan det i vissa fall behövas en ytterligare läkt för att skapa tillräcklig lutspalt, se punkt.

 

3. Montera fasadpanel

Det finns olika panelutföranden. Vid stående panel med lock bör lockbrädans dimension vara minst 95 mm bred för att säkerställa en tillräcklig luftspalt. Om lockbrädan är smalare blir utrymmet mellan underbrädorna inte tillräckligt för en fullgod luftspalt. I det fall kan en stående läkt monteras innan den horisontella spikregeln. På så sätt skapas luftspalten innanför spikregeln.

* Exemplet avser tilläggsisolering på befintlig träfasad.

 

 

Sara Åhlström
30 juni 2017 Sara Åhlström
Annons
Annons
Mer om Fasad

Måla fasad i 3 steg

Fasad Att måla om fasaden är ett sommarjobb som alla villaägare förr eller senare behöver ta itu med. Det är ett tungt jobb som ska hålla länge, här är några tips för ett lyckat resultat.

Ska du måla om en fasad?

Fasad Ken Kennard, Vi i villas målarexpert ger tips om målning.

Miljösmartare livsstil - Johans tre enkla val

Fasad I vårens skarpa sol blir mycket tydligt. Som exempelvis, att ens husfasad måste tvättas. Men det kan göras på ett hyfsat miljövänligt vis.

Älskade kråkslott

Fasad Ingen förblir opåverkad av de gamla snickarglädjevillorna. Trots att de är opraktiska att äga och att underhålla, så är de nog en romantisk husdröm för många . Tänk att få bo i ett sådant hus med glasveranda, burspråk, takkupor och balkonger med räcken som skirt tårtpapper!

Råd & Rön testar: Enkel och effektiv isolering

Fasad Lösull sprutas in som isolering på många vindsbjälklag, både i nybyggda hus och som tilläggsisolering i gamla hus. Läs Råd Röns test här.

Husets ord

Fasad Alla fackområden har sina speciella ord och uttryck. Så är det också för allt som har med hus och byggande att göra. En del ord är kanske välkända -...

Dags att putsa om fasaden

Fasad En fasad av puts kan vara det vackraste som finns. Ytan som växlar färg i ljuset. Intrycket av hållbarhet och styrka. Ja - men så kommer också kunskapen om hur man putsar i Sverige från munkar som byggde stenkyrkor i början av 1000-talet.

Gå ronden för husets skull!

Fasad Gör en årlig kontroll av husets klimatskal så slipper du onödigt dyra reparationer. Vig en solig ledig vårdag till att gå ronden.

Byt ut det skadade stupröret

Fasad Ett stuprör av plast håller i många år, men om du till exempel kör på det med en fullastad skottkärra spricker det eller går sönder. Som tur är kan du...