”Varför släpper teglet?”

Varför släpper teglet på vår fasad, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår byggexpert Roger Nyströms svar här.


Hjälp – varför släpper teglet?

Jag har ett hus byggt 1959, som har tegelfasad. Mitt bekymmer är att teglet börjat släppa ifrån sig skivor på södra sidan av huset. Detta började förra hösten och har pågått sedan dess. Är det någon form av frostsprängning? Vad kan jag göra?

Bitte

Svar: Det är mycket riktigt frostsprängning. Det här är ett ganska vanligt problem, särskilt under varma vintrar när fasaden drabbas av många påfrysningar. Det är också typiskt att det uppstår på det gula teglet som innehåller mer kalkhaltig lera. Din fasad är från 1950-talet och då brändes inte teglet med samma höga temperaturer som i dag och är därför känsligare.

Gör så här:

Det går att byta ut enstaka stenar själv om man är någorlunda händig. 

1. Borra och hugg ut fogen och lyft ut stenen. Svårigheten ligger i att få ett bruk som har samma färg som de gamla fogarna. 

2. Om skadan är mer omfattande och handlar om hela sektioner eller rentav hela väggen är det inget att hålla på med själv. En erfaren murare drar med sin murarhammare över fasaden och kan då på ljudet avgöra om det är fler stenar som har sprickor. Då vet man om frostsprängningen kommer att drabba fler stenar på väggen.

Det går ofta bra att få tag i gult tegel som är rätt i färg och format. De större leverantörerna har tegel från olika bruk. Enstaka stenar är bäst att försöka hitta lokalt hos murarfirmor eller byggvaruhandlare. Handlar det om att du behöver en hel pall är det idé att söka även längre hemifrån, men det är lätt hänt att frakten blir dyrare än teglet. 

En murarfirma kan ofta samordna med andra transporter om man har tid att vänta. Om det är en större yta som behöver bytas är det klokt att ta in kostnadsförslag från en murarfirma, eller ännu hellre flera.

Roger Nyström

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar