Underhållsfri fasad

Underhållsfritt hus är en villaägardröm som är på god väg att bli verklighet! För nu finns inte bara fasadmaterial som klarar sig utan skrapning och målning, utan också en hel rad takmaterial som både genererar energi och renar luften från skadliga ämnen. Här är några av dem!

Anledningarna till att byta fasad kan vara flera.

Kanske är det dags att ta tag i de höga uppvärmningskostnaderna. Att tilläggsisolera leder i regel till att den gamla fasaden måste ersättas.

Eller också är det tanken på ännu en sommar med pensel i handen som driver fasadbytet.

– Jag upplever att den yngre generationen ofta är inne på att minimera underhållet. Därför söker de sig mot stenmaterial eller PVC, säger Peter Bratt, byggcontroller på Länsförsäkringar och Vi i Villas byggskadeexpert.

Trä och puts är dominerande fasadmaterial på nybyggnationer i dag, men nu efterfrågas också allt oftare alternativa fasadmaterial, även då äldre hus renoveras. Bland de ”nya” fasadmaterialen finns bland annat skiffer, fibercement, Marmoroc, PVC och en klassiker som kanske är på väg att få en renässans – mexi-stenen.

Men passar egentligen alla sorters fasader på alla hus?

Peter Bratt menar att man inte enbart ska ha energibesparing och funktion i åtanke utan också det estetiska.

– Fasaden avgör husets karaktär och jag tycker att man ska välja med omsorg. Fasadmaterialet bör matcha husets ålder, annars blir det lite som att sätta häftiga fälgar på en gammal Volvo. Huset behåller sitt värde bäst om man vårdar eller återställer huset som det såg ut en gång i tiden, konstaterar han.

Numera finns dock flera fasadmaterial – som fibercement och PVC – som tillverkas med en ytstruktur som gör att fasaderna blir träliknande.

Dick Danielson på Allox AB, som säljer PVC-fasader, säger att det på tio meters håll är nästan omöjligt att avgöra om det är en nymålad trävägg eller en PVC-fasad.

– I USA är PVC det populäraste fasadmaterialet på småhus och jag tror att vi kommer att få se allt mer av det i våra trakter också. Vi får in kunder som har ledsnat på att måla om sina hus och då är steget inte så långt till ett underhållsfritt material, säger Danielson.

Tulsa Jansson på Nordskiffer menar att nordborna börjar bli allt mer öppna för fasadmaterial som länge har varit vanliga i övriga Europa och Nordamerika.

– Många är ute efter att få en underhållsfri och färgbeständig fasad som dessutom är miljövänlig. Vi lämnar en garantitid på 30 år, men livslängden är minst det dubbla, säger hon om det fasadskiffer som företaget säljer i en rad olika nyanser.

I flera fall handlar det alltså om beprövade material som nu gör entré på bred front. Men finns det ändå anledning att känna oro när man överger trä- eller tegelfasader för alternativa material?

Christer Harrysson, doktor i byggteknik och professor vid Örebro Universitet, menar att det finns två grundläggande regler att hålla sig till, oavsett vilket fasadmaterial man väljer:

– Tvåstegstätning och luftspalt är de två saker som man aldrig ska kompromissa med, säger han.

Tvåstegstätning innebär att det inte är någon katastrof om slagregn eller snö letar sig in genom hål i fasaden, så länge det också finns en luftspalt bakom där fukten får en chans att dräneras eller ventileras bort.

De omfattande fukt- och mögelproblem som har drabbat nybyggda hus med så kallad enstegstätade putsade fasader (där man har putsat direkt på isoleringen, ofta cellplast) har fått mycket kritik, bland annat av Christer Harrysson.

– För att vara på säkra sidan ska man täta alla fogar i två steg och aldrig slopa luftspalten. Merkostnaden för detta är obetydlig, säger Christer Harrysson.

Alternativa fasadmaterial:

Skiffer
Vanligt i stora delar av Europa och Nordamerika. Underhållsfritt och färgbeständigt. Viktigt att se till att skiffern man köper är certifierad och frostbeständig. Det finns billig skiffer tillverkad i Kina som krackelerar efter en vinter i nordiskt klimat. Två olika system finns om man vill sätta skiffer på ventilerat fasadsystem: Det ena är mer traditionellt med skuren sten och dolt montage med ankarbult på baksidan av stenen. Det andra alternativet är takskiffer på fasad. Då kan man använda sig av träläkt och rostfri stormkrok.

Exempel leverantör: Nordskiffer (www.nordskiffer.com)

Prisexempel: 425 kronor/kvadratmeter.

Underhållsfritt med skiffer. Viktigt är att välja frostbeständig sort. Foto Nordskiffer.

PVC
Populäraste fasadmaterialet i USA där 30 procent av småhusen är klädda i PVC. Materialet är UV-beständigt och blekningen är endast tio procent på tio år på den mest exponerade hussidan, enligt leverantören Allox. Numera tillverkas PVC-fasaden med imiterad trästruktur, vilket gör att den känns mindre plastig än tidigare. Bland fördelarna finns den lätta vikten, enkel montering, att fasaden är väderbeständig och en förväntad livslängd på minst 50 år.

Exempel leverantör: Allox (www.allox.se)

Prisexempel: 250 kronor/kvadratmeter inklusive moms (cirka 20 procent för lister och tillbehör tillkommer till priset).

PVC-fasader, som också är UV-beständiga, är vanliga i USA. Materialet tillverkas ofta med en imiterad trästruktur. Foto Allox.

Mexisten
En gammal klassiker som försvann ut i kylan och som fortfarande lyser med sin frånvaro i bygghandeln. Men nu tycks mexistenen på väg att få en renässans. Tillverkad av kalksandsten, flinta, solid granit och natursand är det en naturlig produkt som visat sig stå emot väder och vind och som är så gott som underhållsfri.

Exempel leverantör: Yxhult (www.yxhult.se)

Prisexempel: 500 kronor/kvadratmeter.

Fibercement
Fibercementskivor, som har ersatt de gamla hälsovådliga eternitplattorna, har flera fördelar. De är motståndskraftiga mot röta och mögel och brandsäkra. Intresset från villaägare – och inte minst arkitekter – har ökat för varje år. Fibercementskivorna designas numera med olika strukturer så att de blir träliknande. Finns i många villaanpassade kulörer som Faluröd och Sand, och går även att måla om.

Exempel leverantör: Ivarsson (www.ivarssonsverige.se)

Prisexempel: 249 kronor/kvadratmeter.

Fibercement istället för eternit. Motståndskraftigt mot röta och mögel. Foto Ivarsson.

Marmoroc
En underhållsfri fasadsten tillverkad av vit cement och krossad marmor. Egentligen ingen ny produkt då det första huset i Norden med Marmorocfasad sattes upp redan 1967. Fördelar är att den kan målas om och att den är enkel att montera på metallprofiler anpassade för tilläggsisolering. Finns i drygt 20 olika färger.

Leverantör: Marmoroc (www.marmoroc.com)

Prisexempel: 215 kronor/kvadratmeter.

Fotnot: om man bestämmer sig för att byta fasad är det viktigt att man först söker bygglov hos kommunens byggnadskontor.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar