Annons
Det är de små detaljerna som gör stor skillnad! Se till att använda rätt rengöringsprodukter innan du börjar måla om.
Det är de små detaljerna som gör stor skillnad! Se till att använda rätt rengöringsprodukter innan du börjar måla om.

Putsa upp detaljerna

Fasad

Flagar fönsterblecket? Måste smidesstaketet målas om? Kanske behöver hela putsfasaden ny färg? Här får du goda råd om hur du bäst målar om och fräschar upp olika material utomhus.

Av: Karin Cedronius, 15 april 2013

Egentligen gäller samma regler när man målar utomhus som inne, även om det tillkommer vissa moment när man har att göra med material som metall och tegel. Men grunden är densamma, nämligen att förarbetet är A och O för ett snyggt resultat, säger Ken Kennard, målaremästare och Vi i Villas måleriexpert.

Oavsett vad du ska måla så börja alltid med att se över hur skicket är på materialet. Kanske behöver du reparera en skada i putsen eller skrapa bort metallflagor på fönsterblecket innan du kan börja. Därefter är det ordentlig rengöring som gäller, med rätt sorts medel för utemiljöer.

– Ett misstag som många gör är att använda vanligt diskmedel för att rengöra trä- och metallytor. Det är inte bra eftersom det innehåller tensider som förstör färgens härdning, säger Ted Henriksson, kund-ansvarig på Alcro.  

– Är du det minsta osäker så fråga hellre en gång extra i din färgbutik. De har stor kunskap och hjälper gärna till.

Annons

När grunden är lagd är det dags för det roliga – att måla. Nedan ser du hur du går till väga beroende på vilket material du ska måla.

Plåt


Se till att ytorna är helt plåtrena innan du börjar måla om stuprör och andra plåtdetaljer. 

Hängrännor, tak och fönsterbleck. Metalliska ytor finns lite överallt utomhus. Precis som trä och puts behöver de målas om med jämna mellanrum. Är plåten från tiden före 2006 har den troligen en beläggning av så kallad Plastisol, en plastfilm, som kan flagna när den kommer i kontakt med solens UV-strålar. Börja med att ta bort filmen med färgborttagningsmedel som penslas på ytan. Tänk på att – som alltid – följa säkerhetsföreskrifterna om skyddsutrustning och avfall på burken. Efter 20 minuter kan du dra bort filmen. Se till att du har helt plåtrent – tvätta gärna med en högtryckstvätt – och grunda sedan de plåtrena ytorna med en primer som ger god vidhäftning. Sedan kan du måla med en specialfärg för plåt. Tänk på att det krävs olika färg beroende på vad du ska måla. Ett tak kräver annan plåtfärg än en fasad, eftersom fukten står kvar längre på ett tak än på en fasad där det rinner av.

Puts


Ta reda på vilken typ av puts ditt hus har genom att bryta loss en bit och ta med till färghandlaren.

Puts och cement är mineraliska material. För ett lyckat resultat gäller det att använda en färg, som hindrar fukten att krypa in i putsen men som ändå släpper ut fukten inifrån. Annars kan det uppstå frostskador, sprickor och algangrepp. Börja med att se över putsens kondition och laga eventuella skador. Ta sedan reda på vilken färg huset är målat med och vilken typ av puts det har. Vet du inte så bryt loss en liten bit och ta med till din färghandlare, som kan hjälpa dig att bestämma vilka produkter du bör använda.

Ett putshus rengörs bäst med ångtvätt, som tar död på alla bakterier. Till det krävs speciell utrustning som kan hyras. Vill du hellre tvätta fasaden på traditionellt vis så använd ett grovrengöringsmedel eller ett antimögelmedel, men se till att blöta upp hela fasaden så att den blir mättad innan du tar på medlet. Skölj sedan ordentligt så att inga rester finns kvar som kan förstöra torkprocessen.

Efter ett lager grundfärg för mineraliska ytor ska putsytan målas två gånger i tunna skikt med tolv timmars mellanrum. Om du lägger på för tjockt tar det lång tid för fukten att gå igenom och ytan kan inte andas, dessutom blir slutresultatet inte lika snyggt.

För hussocklar i puts och betong gäller i princip samma arbetsgång. Kolla konditionen, knacka bort gammalt löst material och laga om det behövs. Tvätta rent och måla med en grundfärg och därefter en rengöringsbar täckfärg avsedd för husgrunder.

Tegel


Om du väljer att måla med en silikatfärg för mineraliska material kan du måla tegelväggen själv.

Tegel går bra att måla. Men om huset är äldre och fogarna börjar vittra måste du först borsta ur dem och eventuellt foga om. Knacka därefter bort det som är löst och borsta av så att ytan är fast. Vanligast när man målar tegelhus är att använda en slamputsfärg som sprutas på och därefter målas över med en silikatfärg. Men det är inget en vanlig hemmafixare gör, utan det kräver ett proffs. Dessutom ”suddas” tegelstrukturen ut en aning med en sådan behandling.

Om du däremot väljer att grundmåla med silikatgrund och silikatfärg för mineraliska material kan du sköta hela jobbet själv. Då får du dessutom en tydligare tegelstruktur i slutresultatet. Men det är värt att verkligen notera att det är viktigt att grundarbetet görs korrekt, annars finns risk för att fukt tränger in och spräcker teglet.

Smide


Gamla smidesstaket kan vara behandlade med giftig blymönja. Använd munskydd när du slipar!

Beslag, lås, staket och grindar – smide är ett vackert och hållbart material. Men när färgen börjar mattas av och flagna, och metallen rostar, är det dags att måla om. Precis som med all annan målning är rengöringen grunden till ett lyckat jobb. Tvätta med ett grovrengöringsmedel, skrapa och borsta bort rost med stålborste. Ska du slipa stora ytor använd gärna munskydd, eftersom äldre smidesstaket kan vara rostskyddsbehandlade med giftig blymönja.

Rostskyddsbehandla där det behövs med en rostskyddsfärg för utebruk, som även fungerar som primer. Måla sedan med en särskild metallfärg, till exempel Hammarlack som är en klassisk alkydbaserad färg för metall, som ger en fin, emaljliknande yta. Tänk på att montera isär lösa delar som lås på dörrar, fästen och träribbor på en järnsoffa innan du påbörjar arbetet.

Målaremästarnas tips till bästa resultatet

Grundarbetet är A och O. Det är lika viktigt när du målar material som plåt, tegel och smide, som när du målar en vanlig vägg eller en fasad.

Använd rätt rengöringsprodukter. Rengör helst inte med vanligt diskmedel eftersom det tillför tensider som förstör färgens härdning.

Måla aldrig i direkt solljus, då torkar färgen för snabbt och resultatet blir sämre. Måla inte heller i fuktigt väder för då får färgen svårare att torka.

Undvik även att måla under pollensäsong eftersom du kan få en knottrig yta.

Undvik att balansera på en stege. Unna dig hellre att bygga eller hyra en ställning. Det gör jobbet säkrare, enklare och snabbare.

Skydda ytor som inte ska målas med maskeringstejp och täckplast.

Fråga alltid din fackhandel om du är minsta tveksam. De har stor kunskap att dela med sig av och kan även komma ut på plats och hjälpa dig att bestämma vilka produkter som krävs för just ditt hus.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
15 april 2013 Karin Cedronius
Annons
Annons
Mer om Fasad
Annons

Så tilläggsisolerar du fasaden

Fasad Tilläggsisolera fasaden och spara pengar – här är Hornbachs guide till dig som vill ha ett större projekt att husfixa med i sommar.

Ska du måla om en fasad?

Fasad Ken Kennard, Vi i villas målarexpert ger tips om målning.

Miljösmartare livsstil - Johans tre enkla val

Fasad I vårens skarpa sol blir mycket tydligt. Som exempelvis, att ens husfasad måste tvättas. Men det kan göras på ett hyfsat miljövänligt vis.

Älskade kråkslott

Fasad Ingen förblir opåverkad av de gamla snickarglädjevillorna. Trots att de är opraktiska att äga och att underhålla, så är de nog en romantisk husdröm för många . Tänk att få bo i ett sådant hus med glasveranda, burspråk, takkupor och balkonger med räcken som skirt tårtpapper!

Råd & Rön testar: Enkel och effektiv isolering

Fasad Lösull sprutas in som isolering på många vindsbjälklag, både i nybyggda hus och som tilläggsisolering i gamla hus. Läs Råd Röns test här.

Husets ord

Fasad Alla fackområden har sina speciella ord och uttryck. Så är det också för allt som har med hus och byggande att göra. En del ord är kanske välkända -...

Dags att putsa om fasaden

Fasad En fasad av puts kan vara det vackraste som finns. Ytan som växlar färg i ljuset. Intrycket av hållbarhet och styrka. Ja - men så kommer också kunskapen om hur man putsar i Sverige från munkar som byggde stenkyrkor i början av 1000-talet.

Gå ronden för husets skull!

Fasad Gör en årlig kontroll av husets klimatskal så slipper du onödigt dyra reparationer. Vig en solig ledig vårdag till att gå ronden.

Byt ut det skadade stupröret

Fasad Ett stuprör av plast håller i många år, men om du till exempel kör på det med en fullastad skottkärra spricker det eller går sönder. Som tur är kan du...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]