Öppna upp fasaden!

Fasad

Att öppna upp nya fönsterdörrar kan ge hela huset ett lyft – oavsett om du bor i trä- puts- eller tegelhus. Vi har träffat tre personer som gjorde slag i saken.

Av: Markus Wilhelmson, foto Edvin von Otter, 14 augusti 2013

Här bor: Henrik Palm

Var: Trähus i Segersäng

Varför har ni öppnat upp fasaden?

– Redan när vi köpte vårt nybyggda hus 2007 visste vi att vi ville ha altan på baksidan. Men husleverantören kunde inte fixa en dörr där vi ville ha den, så vi fick lov att göra det själva.

Annons

Hur gjorde ni?

– Vi hade tur eftersom det redan fanns ett fönster där vi ville ha dörren, så det var en smidig operation. Vi beställde en dörr i samma bredd som fönstret och sågade ner till grunden med en tigersåg. Det tog bara fem timmar.

Vad det något ni var oroliga för innan ingreppet?

– Det man bör ha kläm på är hur golvet blir där man öppnar fasaden. Altandörren sitter ju i husets ytterkant så det blir en glipa mellan dörren och det befintliga golvet, som i vårt fall är ekparkett. Jag hade lite tur och hittade lister i ek som egentligen var avsedda till kök när man halvkaklar en vägg, men listen passade formidabelt här.

Har du något annat tips till dem som funderar på att öppna upp fasaden?

– Passa på att dra ut el samtidigt. Det blir otroligt mycket enklare när man redan har sågat sig igenom väggen. Nu fixade vi några eluttag och sladdar till högtalare som är skönt att ha ute på altanen. Vi har också installerat kodlås. Det är bara att trycka på en röd knapp när man låser istället för att gå och hämta en nyckel.

Har det blivit så bra som ni hoppades på?

– Allting är perfekt, förutom en sak. När vi hade byggt klart altanen så kom vi på att vi inte har någon kvällssol på den sidan av huset. Vi var nyinflyttade och blåögda och hade inte en tanke på väderstrecken. Så nu har vi byggt en altan på framsidan också. Men där slapp vi öppna upp fasaden.

Tid: Fem timmar.

Kostnad: 7 000 kronor för dörrarna. Gjorde jobbet själv.

 

Här bor: Stefan Christiansson

Var: Putsat hus i Täby

Varför har ni öppnat upp fasaden?

– Vi bor i ett putshus från 1949 och ville få in mer luft och ljus. Vi bor dessutom nära vatten och ville få mer sjökontakt.

Hur gick ni till väga?

– Vi bestämde oss för att öppna upp ett större parti från golv till tak i fasaden och måttbeställde ett fönster som är ungefär 2,5 x 2,5 meter stort, plus att vi ersatte en enkeldörr ut till altanen med en dubbeldörr. Vi valde fönster med aluminiumram, just eftersom vi bor nära vatten. Vi tog hjälp av snickare från fönsterleverantören Ekstrands som lade in en stor balk via takfoten på vinden för att bära av. Att det gick att sköta detta ovanifrån sparade mycket bekymmer.

Var ni inte rädda för att det stora fönstret skulle leda till insyn eller att det skulle bli för varmt på sommaren?

– Vi funderade förstås en del innan på hur mycket folk skulle se in, men det går inget naturligt promenadstråk utanför vårt hus. Strandpromenaden ligger ett kvarter längre ner. Det nya fönstret är i söderläge och eftersom vi satte in fönstren i höstas har vi inte hunnit uppleva sommarsolen ännu. Men blir det för varmt så får vi fundera på att installera lamellgardiner.

Var det några problem med att öppna fasaden?

– Snickarna kapade en elledning i väggen. Vi fick ta dit en elektriker, men det löste sig.

Förde projektet med sig några andra sidoeffekter?

– Vi valde att putsa om huset samtidigt och även byta ut alla våra gamla träfönster som var i dåligt skick. Två av dem hade börjat ruttna.

Hur blev resultatet?

– Vi är jättenöjda. Det har blivit ett stort lyft. Folk som hälsar på tycker att det är fantastiskt, nästan som ett nytt hus.

Tid: Tre dagar.

Kostnad: 200 000 kronor för öppning av fasaden, nytt stort fönster, nya altandörrar och byte av husets samtliga fönster.

 

Här bor: Lennart Ericson

Var: Tegelhus i Täby

Varför öppnade ni upp fasaden?

– Vi har i flera år pratat om att bygga en altan, men inte kommit till skott eftersom vi då behövde vi göra hål i fasaden.

Hur gjorde ni?

– Vi kontaktade några byggfirmor som lämnade offerter och idéer. Vi valde den som kändes bäst och som även kunde leverera altandörrarna från Traryd Fönster.

Hur gick ingreppet till?

– Det var väldigt smidigt. De skar helt enkelt av tegelstenarna, sågade sig igenom träväggen och isoleringen. Därefter monterade man karmen och dörrarna och sprutade in isoleringsskum. Ingreppet syns inte – varken på insidan eller utsidan. Det ser ut som om dörrarna har suttit där hela tiden.

Var det något som överraskade er – positivt eller negativt?

– Bara positivt i så fall. Rummet har blivit mycket ljusare och ser större ut än tidigare. Att skillnaden skulle bli stå stor hade vi inte räknat med. Nu återstår bara att bygga altanen.

Tid: Sex-sju timmar.

Kostnad: 25 000 kronor för arbete och altandörrar.

Tänk på att…

…det krävs bygglov för att göra ändringar i fasaden. Kommunens byggnadskontor har numera skyldighet att ge besked om bygglovet inom högst tio veckor. De flesta kommuner har på sina webbplatser blanketter för bygglovsansökan. Länkar till samtliga Sveriges kommuners bygglovsenheter hittar du på www.boverket.se/Bygga--forvalta/Kommunlista.

…kolla väggens bärighet och om det finns el- eller vattenledningar i väggen. Detta ska framgå av husets konstruktionsritning. En bärande balk kan behöva monteras över den nya öppningen. Ta hjälp av en fackman om du känner dig osäker.

…ta med i beräkningen i vilket väderstreck den nya öppningen i fasaden kommer att ligga. När kommer solen? Riskerar det att bli för varmt och hur gör du då för att stänga ute solen? Markis, persienner eller någon annan lösning? Och hur mycket mer insyn från grannen riskerar det att bli?

…de nya fönster och fönsterdörrar som finns på marknaden har låga u-värden. Att fönster är den svaga länken i husets isolering behöver alltså inte längre vara ett argument mot att skaffa fler ljusinsläpp i sitt hem.

14 augusti 2013 Markus Wilhelmson, foto Edvin von Otter
Annons
Annons
Mer om Fasad
Annons

Så tilläggsisolerar du fasaden

Fasad Tilläggsisolera fasaden och spara pengar – här är Hornbachs guide till dig som vill ha ett större projekt att husfixa med i sommar.

Ska du måla om en fasad?

Fasad Ken Kennard, Vi i villas målarexpert ger tips om målning.

Miljösmartare livsstil - Johans tre enkla val

Fasad I vårens skarpa sol blir mycket tydligt. Som exempelvis, att ens husfasad måste tvättas. Men det kan göras på ett hyfsat miljövänligt vis.

Älskade kråkslott

Fasad Ingen förblir opåverkad av de gamla snickarglädjevillorna. Trots att de är opraktiska att äga och att underhålla, så är de nog en romantisk husdröm för många . Tänk att få bo i ett sådant hus med glasveranda, burspråk, takkupor och balkonger med räcken som skirt tårtpapper!

Råd & Rön testar: Enkel och effektiv isolering

Fasad Lösull sprutas in som isolering på många vindsbjälklag, både i nybyggda hus och som tilläggsisolering i gamla hus. Läs Råd Röns test här.

Husets ord

Fasad Alla fackområden har sina speciella ord och uttryck. Så är det också för allt som har med hus och byggande att göra. En del ord är kanske välkända -...

Dags att putsa om fasaden

Fasad En fasad av puts kan vara det vackraste som finns. Ytan som växlar färg i ljuset. Intrycket av hållbarhet och styrka. Ja - men så kommer också kunskapen om hur man putsar i Sverige från munkar som byggde stenkyrkor i början av 1000-talet.

Gå ronden för husets skull!

Fasad Gör en årlig kontroll av husets klimatskal så slipper du onödigt dyra reparationer. Vig en solig ledig vårdag till att gå ronden.

Byt ut det skadade stupröret

Fasad Ett stuprör av plast håller i många år, men om du till exempel kör på det med en fullastad skottkärra spricker det eller går sönder. Som tur är kan du...