Bekväma fasader

Trött på att underhålla fasaden? Idag finns det flera alternativ för villaägare som vill slippa att skrubba och måla. Vad sägs till exempel om en fasadpanel av takskiffer, fibercement eller plast?


Vilken fasad ska jag välja till mitt hus? Svaret beror var du bor, vad du har för smak, vad det får kosta och hur mycket tid du orkar lägga på underhåll. I vissa områden med detaljplan har du inget val alls utan måste anpassa dig till kommunens föreskrifter.

I övriga fall är valmöjligheterna många. Vid sidan av de dominerande fasadmaterialen – trä och puts – ökar idag efterfrågan på material som kräver mindre underhåll, som sten och betong. Samtidigt introduceras nya typer av fasadsystem som marknadsförs som ”underhållsfria”.

Christer Sjöström, som forskar om byggnadsmaterial på högskolan i Gävle, tycker dock att man ska vara försiktig med att använda begreppet ”underhållsfritt”.

– Erfarenheten visar att alla typer av byggmaterial påverkas beroende på hur de används. När det gäller fasader är den byggnadstekniska utformningen mycket viktig, till exempel montering, infästningar och underliggande konstruktion. Man bör också ta hänsyn till yttre påverkan, vad som händer med materialet vid stötar och skador och om det är lätt att reparera.

Även om man väljer en panel vars ytskikt inte kräver så mycket underhåll bör man regelbundet se över fasadkonstruktionen, råder Christer Sjöström.

– Kontrollera att avvattningen fungerar och att anslutningar och infästningar inte är skadade. Man måste också räkna med att rengöra fasaden emellanåt.

Fasadnyheter för den bekväme

Ivarpanelen (fibercement)
Liknar en träfasad men består i själva verket av fibercement. Materialet är populärt i Europa och har funnits i Sverige i 5-6 år. Ivarpanelen kan ersätta en hel fasad eller detaljer som vindskivor och gavelspetsar. Välj mellan ett flertal villaanpassade kulörer, till exempel ”sand” eller ”faluröd”.
Egenskaper: brandsäker, fuktbeständig, enkelt att montera själv.
Cirkapris: 259 kr/kvm.

Kaycan (PVC)
Plastfasader har funnits i 50 år och är numera det vanligaste fasadmaterialet på nybyggda villor i Nordamerika. I Sverige säljs Kaycan-panelen med träimiterande struktur av Allox. Fasadskivorna är genomfärgade och finns i 8 ljusa pastellfärger, dock ej i falurött.
Egenskaper: tåligt mot väder, vind och sol. Fritt från mögel och alger och enkelt att tvätta.
Cirkapris: 240 kr/kvm.

Skiffer
Takskiffer på fasad förekommer i Västeuropa och USA, ofta i kustklimat. I Sverige lanserades nyligen fasadsystemet av Nordskiffer. Med hjälp av rostfri stormkrok kan skifferplattorna monteras på liggande träläkt eller metallister. Det vanligaste är dubbeltäckning som ger ett förstärkt ytskikt och en naturlig avluftning inifrån.
Egenskaper: färgbeständigt, ekologiskt och hållbart naturmaterial. Eftersom skiffer innehåller olja trivs inte mögel eller alger på materialet.
Cirkapris: 550 kr/kvm.

Marmoroc Baltic (betongsten)
Denna fasadsten för villor är tillverkad av krossad vit marmor, vit cement och pigment. Stenen fästes på metallprofiler enligt en svenskpatenterad metod, som även är anpassad för tilläggsisolering. Stenarna är genomfärgade och finns i ett flertal färger.
Egenskaper: beständigt material, fuktsäkert med luftspalt, enkelt att montera själv.
Cirkapris: 400-500 kr/kvm ink. tillbehör.

Klassikern
Mexi fasadsten (kalksandsten). Kallades förr ”mexitegel” och var mycket populärt under 1970-talet. Teglet består i själva verket av sammanpressad kalksandsten som härdats i hög temperatur. Tillverkningen av mexisten har numera upphört i Sverige, men materialet finns fortfarande att beställa hos svenska leverantören Yxhult. Stenen finns som rakhuggen eller rundhuggen och säljs styckevis.
Egenskaper: hållbart och frostsäkert.
Cirkapris: 430-540 kr/kvm, beroende på stenens form.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar