Dölj elementet med ditt hemgjorda elementskydd
Dölj elementet med ditt hemgjorda elementskydd Foto: Anna och Anders Jeppsson

Elementskydd – dölj elementet bakom vackra ribbor

Gör det själv

Ett vitmålat elementskydd i trä med klassiska smala ribbor är både vackert att se på och skyddar mot de hårdaste smällarna när små ben ska lära sig gå. Så här bygger du ditt eget!

Läs också: Så bygger du en smart vedbärare

Det här elementskyddet står löst på fötter vilket gör det lätt att flytta när man ska städa. Anpassa måttet efter ditt element. Beskrivningen avser ett 2660 mm långt och 610 mm högt elementskydd.

 

Annons

Bild och text ur boken Snickra ute & inne – från vedbärare till växthus, av Anna och Anders Jeppsson (Bokförlaget Semic)

 

Du behöver: 

Planhyvlat virke 21 × 95 mm:

 • 2 st à 2660 mm (A)
 • 2 st à 560 mm (B)
 • 2 st à 260 mm (D)

Planhyvlat virke 15 × 27 mm:

 • 51 st à 430 mm (C)

 

 • Trälim
 • Dyckert 25 mm
 • Träskruv 55 mm
 • Träspackel
 • Kvistlack
 • Grundfärg
 • Snickerifärg

 

 

Gör så här: 

 1. Såga och stäm ut för montering halvt i halvt i delarna A och B. Använd kap- och gersågen, ställ sågen på halva virkets tjocklek och såga fram och tillbaka upprepade gånger.
 2. Limma ihop ramen av delarna A och B.
 3. Såga urtag 7,5 × 30 mm i båda ändar av spjälorna C.
 4. Limma och spika fast delarna C jämnt fördelade i ramen. Börja med den mittersta och sedan en i mitten på var sida och fortsätt därefter med ett sådant fack (en ärdedel) åt gången.
 5. Rita fötterna D och såga dem med sticksåg.
 6. Slipa elementskyddet och fötterna.
 7. Skruva fast fötterna D med var sin skruv underifrån.
 8. Spackla och slipa efter behov.
 9. Stryk kvistlack två gånger på alla kvistar.
 10. Grundmåla, låt torka och slipa lätt.
 11. Färdigstryk två gånger med snickerifärg.

 

 

08 juni 2020
Annons
Annons
Mer om Gör det själv

Så borrar du i kakel

Gör det själv Funderar du på att sätta upp nytt kakel i köket eller kanske i badrummet? Att borra i kakel är inte alltid så lätt som man kan tro. Man vill undvika att det blir fula sprickor och därför är det viktigt att det utförs på rätt sätt. Nedan beskriver vi steg för steg hur du på bästa sätt borrar i kakel.

Vedbärare – så bygger du din egen smarta vedhållare

Gör det själv Vedbäraren ska vara liten nog att bäras ut för påfyllning och sedan ställas in som vacker förvaring av veden. Hållare och bärare i ett helt enkelt!

Barnens bästa trädgunga – så bygger du den!

Gör det själv En lågt hängande gunga med plats för små rumpor blir snabbt barnens favoritplats. Gungan är en snabbfixat av lite spillvirke. Lite jobb = mycket uppskat...

Bygg ett rosentorn – så gör du!

Gör det själv Stiliga ställningar ger både höjd åt planteringar och stöd åt yviga växter, samtidigt som de är dekorativa. Så här bygger du två vackra modeller! 

Virka disktrasor – så gör du!

Gör det själv Virka fina disktrasor i ett mjukt bomullsgarn så slipper du köpa nya från affären hela tiden. Bra för både miljön och plånboken!

Ikea-hack: Så gör du ett leksakståg

Gör det själv Fixa leksakståget som får städningen att gå som på räls. Låt barnen vara med – sätt ihop ett par trälådor som blir ett tåg för förvaring!

Så dränerar du grunden – steg för steg

Gör det själv Planerar du att göra om källaren till barn- och tv-rum – eller gör källarlukten och fukten dig sömnlös om nätterna? Dags att dränera. Anläggningsexperten Niklas Engberg förklarar hur det går till.

Sommarens enklaste gör det själv-projekt!

Gör det själv Är du sugen på ett kul (men enkelt) sommarprojekt? Glasskiosk, dagbädd och odlingslåda – vi har samlat alla våra bästa gör det själv-projekt här!

”Vi byggde Sveriges första containervilla”

Gör det själv Linda och hennes man tog trenden med återbruk ett steg längre – och byggde ett helt hus av gamla containrar.