Foto: Linda Ulfsdotter

”Vi byggde Sveriges första containervilla”

Gör det själv

Linda och hennes man tog trenden med återbruk ett steg längre – och byggde ett helt hus av gamla containrar. 

Av: Sara Åhlström, 13 mars 2019

Hur kom ni på idén till det här husprojektet? 

– Tidigare bodde vi i ett radhus i Nacka och ville köpa hus, men allt var i för dåligt skick eller för dyrt. Vi tittade på ett enda hus på Värmdö men det var i så dåligt skick att det behövde rivas. Det låg fint vid en sjö och min man sa att vi skulle kunna bygga ett hus själva istället, säger Linda.

Lindas man, Thomas, visste att hon hade en mapp på Pinterest med inspirationsbilder på containerhus och föreslog att de skulle bygga ett eget.

– Vi försöker leva ganska miljövänligt och att bygga ett nytt hus kändes inte alls som vi, det har vi aldrig varit sugna på. Men det här kändes helt rätt i magen! Samma kväll hittade jag vår tomt vid samma sjö, fast med bättre läge. Vi hörde av oss till några arkitekter och hittade Måns Tham som förstod oss och vår idé. Så han fick rita huset. Han har också fortsatt att vara med oss genom hela projektet. 

Annons

Första containervillan i Sverige

Det spännande husprojektet är Linda och Thomas första projekt av detta slag.

– Vi förstod att vi var naiva men bestämde oss för att fortsätta vara det och att ta det som det kommer. Vi har fått lära oss allt. Och det har ju gått bra!

Containerhuset är det första som byggts i Sverige, så det fanns inga färdiga lösningar.

– Under tiden vi byggde så byggdes ett fritidshus i Norrtälje. Det är betydligt enklare krav på fritidshus än på villa så det är inte riktigt jämförbart men de bad oss om råd ibland. Och nu byggs ett i Tranås. 

Berätta mer om själva huset!

– Huset är byggt av 8 sjöcontainrar, 3 stycken 20-fots och 5 stycken 40 fots. De har gått till sjöss och vi valde sådana som var lite buckliga där vi ändå skulle kapa plåt. Vi har inte klätt in fasaden utan det syns att det är containrar, vi har dock målat dem i en färg som gör att det smälter in fint i berget. Vi har inte sprängt något utan arkitekten har ritat huset utifrån hur tomten såg ut. Därför är undervåningen mindre än övervåningen och containrarna kragar in mot berget bakom. Badrummen är i puts och badrummet nere har en hel glasvägg där berget och mossan utanför har fått sätta färgerna. Vi har två containerväggar kvar synliga inomhus, en på övervåningen och en på nedervåningen. Och så har vi ett smutstvättsnedkast från korridoren utanför sovrummen på övervåningen som går rakt ned i tvättkorgen i tvättstugan på nedervåningen. Vi har till och med en sopnedkastlucka där uppe, en sådan som fanns i hyreshus förr. 

Vad är du mest nöjd med? 

– Det nedre badrummet. Vardagsrummet och köket med sin fantastiska utsikt över sjön. Att trappan upp till översta containern (som mest är till för ljusinsläpp men också har golv på en liten del) är en trappa från en nedlagd militärförläggning. Att ektrappan från nedervåningen till övervåningen kommer från ett kontor på Kungsgatan som revs ut. Att handfatet i nedre badrummet och badkaret är från blocket... Att vi tagit vara på en massa saker! 

Äntligen inflyttade

Projektet tog 3,5 år och under tiden bodde familjen i en byggbod på 20 kvm på tomten.

– Vi bestämde oss för att inte pausa barnens liv, inte jobba så att vi skilde oss och inte heller jobba så att vi går in i väggen. Vi har jobbat på våra vanliga jobb vid sidan om. Så det fick ta den tiden det tog. Men hade jag vetat att det skulle ta så lång tid så hade vi haft två byggbodar. 

Slutresultatet! 

– Vi har bara bott här i tio dagar men vi trivs så bra! Det är en del är kvar att göra så klart, så vi fortsätter. Min pappa Ulf har hjälpt oss under hela byggtiden och han fortsätter att komma till oss på helgerna för att bygga garderober, köksö och annat som är kvar, tillsammans med oss. Och jag och min man kan konstatera (och har gjort det många gånger under byggtiden) att vi två är ett himla bra team! 

Läs mer om containervillan på Klokahem.

 

Namn: Linda Ulfsdotter
Gör: Socionom och arbetar som skolkurator och terapeut
Blogg: Containervillan
Familj: Thomas, 49, Isak, 18, Fabian, 14, Signe, 8 och Sami, en 9 veckor gammal valp av rasen portugisisk vattenhund

13 mars 2019 Sara Åhlström
Annons
Annons
Mer om Gör det själv

Hemmafixarens favoritprojekt – bygg en pergola

Gör det själv Pergola, stengång och odlings­låda – alla tre är populära trädgårds­projekt. Björn Christiernsson ger råd på vägen till dig som ligger i startgroparna! Här får du lära dig att bygga en pergola.

Så borrar du i kakel

Gör det själv Funderar du på att sätta upp nytt kakel i köket eller kanske i badrummet? Att borra i kakel är inte alltid så lätt som man kan tro. Man vill undvika...

Elementskydd – dölj elementet bakom vackra ribbor

Gör det själv Ett vitmålat elementskydd i trä med klassiska smala ribbor är både vackert att se på och skyddar mot de hårdaste smällarna när små ben ska lära sig gå....

Vedbärare – så bygger du din egen smarta vedhållare

Gör det själv Vedbäraren ska vara liten nog att bäras ut för påfyllning och sedan ställas in som vacker förvaring av veden. Hållare och bärare i ett helt enkelt! 

Barnens bästa trädgunga – så bygger du den!

Gör det själv En lågt hängande gunga med plats för små rumpor blir snabbt barnens favoritplats. Gungan är en snabbfixat av lite spillvirke. Lite jobb = mycket uppskat...

Bygg ett rosentorn – så gör du!

Gör det själv Stiliga ställningar ger både höjd åt planteringar och stöd åt yviga växter, samtidigt som de är dekorativa. Så här bygger du två vackra modeller!

Ikea-hack: Så gör du ett leksakståg

Gör det själv Fixa leksakståget som får städningen att gå som på räls. Låt barnen vara med – sätt ihop ett par trälådor som blir ett tåg för förvaring!

Så dränerar du grunden – steg för steg

Gör det själv Planerar du att göra om källaren till barn- och tv-rum – eller gör källarlukten och fukten dig sömnlös om nätterna? Dags att dränera. Anläggningsexperte...

Sommarens enklaste gör det själv-projekt!

Gör det själv Är du sugen på ett kul (men enkelt) sommarprojekt? Glasskiosk, dagbädd och odlingslåda – vi har samlat alla våra bästa gör det själv-projekt här!