Vad bör man göra på hösten? Här är en checklista för huset.
Vad bör man göra på hösten? Här är en checklista för huset.

Checklista: Så tar du hand om villan på hösten

Gör det själv

Det är dags att avrunda utesäsongen och se till att huset står redo inför vintern. Här ger vi dig en checklista med 20 höstsysslor!

Av: Sandra Holmes, 24 september 2021

Checklista för huset

 

1. Ta bort löv ur hängrännor och stuprör, och laga glipor och sprickor. Rensa också avloppsbrunnarna om de är fulla med skräp, så att vattnet kan rinna igenom. 

 

Annons

2. Kolla fönster och dörrar. Är tätningslisterna hela och elastiska? Om inte är det dags att byta. 


3.
Skydda mot råttor och möss. Leta efter glipor vid genomföringar i väggarna, under diskbänken och vid husknutarna. Täta mindre hål med Gnagarstopp stålull eller tätningsmassan Mouse stop. Och sätt nät över ventilerna. Ett hål stort som en blyertspenna räcker för en liten mus!

 

4. Rensa eldstaden, och ta bort gammal aska. Skorstenen bör sotas vart tredje år om den används för trivseleldning, och varje år om den används som huvudsaklig värmekälla i ett rum. 

 

Läs också: Täta fönster

 

5. Minska brandrisken. Se till att brandsläckare och brandvarnare fungerar som de ska. 

 

6. Kontrollera taket in- och utvändigt. Byt ut trasiga tegelpannor och leta efter fuktskador på undertaket. Skrapa bort mossa från taket, det kan orsaka frostsprängningar under vintern. 

 

7. Lufta elementen. Är det dålig värme i elementen är det bra att släppa ut luft genom ventilerna. Är de helt kalla kan det bero på att reglerstiften i termostaten har fastnat, och behöver lossas lite försiktigt. Kontrollera också på tryckmätaren ifall du behöver fylla på vatten. 


8.
Kolla krypgrunden efter fuktskador och skadedjur. 

 

9. Se över luftvärmepumpen. Rengör den med såpvatten, och kolla så att dräneringshålen på utsidan inte är tilltäppta. Damma av innedelens luftfilter. Ett värmepumpsskydd eller -tak är en bra investering för att skydda mot snö, regn och skräp. 

 

10. Skaffa salt eller grus, så att du är redo för vinterns halka.Läs också: Stäng ditt fritidshus inför vintern – 11 viktiga tipsChecklista för trädgården

 

11. Kratta höstlöven. Ligger de kvar på gräsmattan blir det fuktigt och mossan sprider sig. Lägg gärna löven i rabatter och kompost, eller gräv ner dem i grönsakslandet. 

 

12. Hjälp igelkotten. Spara gärna en lövhög och lite ris i ett hörn av trädgården där igelkottarna kan bygga bo över vintern. 

 

13. Ta in känsliga växter, krukor och möbler, och förvara dem frostfritt. Växter i kruka som klarar av att stå kvar ute kan du ställa skyddat, vid husväggen. Isolera gärna krukan med t ex bubbelplast och säckväv så klarar sig växterna bättre mot frosten. 

 


14.
Klipp gräsmattan en sista gång. När temperaturen sjunkit till runt 7 grader är det läge att ta sista vändan med gräsklipparen. Passa på att rengöra den ordentligt innan du ställer in den för vintern. 


15.
Ta bort fallfrukt och skrumpen, möglig frukt som hänger kvar i träden. 

 

16. Beskär träd och buskar, ifall det behövs. September ut går det fortfarande bra att göra det. 

 

Läs också: Så förebygger du vattenskador


17.
Töm vattnet ur poolen, och täck över den. Töm ur den lite i taget, så att vattnet hinner rinna undan, och på din egen tomt, så det inte ställer till problem för grannen. Använd inga kemikalier i poolen precis innan. 

 

18. Rengör växthuset, och torka listerna noga. Använd såpvatten med lite ättikssprit och T-röd för att ta död på alger och skadedjur. Ta ner automatiska fönsteröppnare. 

 

19. Städa och rensa ogräs. Gå en runda och plocka upp bråte, och leta efter mördarsniglar som ofta gömmer sig därunder. 


20.
Plantera mera. Varför inte satsa på en ny rabatt med fina blommor? Hösten är en bra tid att plantera perenner ochsätta vårlökar, om du vill ha något härligt att längta till i vår. 


Läs också:
10 ljuvliga tulpaner att plantera nuKälla: Polarpumpen, Skånska byggvaror

24 september 2021 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Gör det själv

Så borrar du i kakel

Gör det själv Funderar du på att sätta upp nytt kakel i köket eller kanske i badrummet? Att borra i kakel är inte alltid så lätt som man kan tro. Man vill undvika att det blir fula sprickor och därför är det viktigt att det utförs på rätt sätt. Nedan beskriver vi steg för steg hur du på bästa sätt borrar i kakel.

Elementskydd – dölj elementet bakom vackra ribbor

Gör det själv Ett vitmålat elementskydd i trä med klassiska smala ribbor är både vackert att se på och skyddar mot de hårdaste smällarna när små ben ska lära sig gå....

Vedbärare – så bygger du din egen smarta vedhållare

Gör det själv Vedbäraren ska vara liten nog att bäras ut för påfyllning och sedan ställas in som vacker förvaring av veden. Hållare och bärare i ett helt enkelt!

Barnens bästa trädgunga – så bygger du den!

Gör det själv En lågt hängande gunga med plats för små rumpor blir snabbt barnens favoritplats. Gungan är en snabbfixat av lite spillvirke. Lite jobb = mycket uppskattning!

Bygg ett rosentorn – så gör du!

Gör det själv Stiliga ställningar ger både höjd åt planteringar och stöd åt yviga växter, samtidigt som de är dekorativa. Så här bygger du två vackra modeller!

Ikea-hack: Så gör du ett leksakståg

Gör det själv Fixa leksakståget som får städningen att gå som på räls. Låt barnen vara med – sätt ihop ett par trälådor som blir ett tåg för förvaring!

Så dränerar du grunden – steg för steg

Gör det själv Planerar du att göra om källaren till barn- och tv-rum – eller gör källarlukten och fukten dig sömnlös om nätterna? Dags att dränera. Anläggningsexperten Niklas Engberg förklarar hur det går till.

Sommarens enklaste gör det själv-projekt!

Gör det själv Är du sugen på ett kul (men enkelt) sommarprojekt? Glasskiosk, dagbädd och odlingslåda – vi har samlat alla våra bästa gör det själv-projekt här!

”Vi byggde Sveriges första containervilla”

Gör det själv Linda och hennes man tog trenden med återbruk ett steg längre – och byggde ett helt hus av gamla containrar.